Промијенити економски систем

Професор Алекса Милојевић послао је институцијама Српске пројекат у коме предлаже промјене из наслова. Криза коју проживљавамо има опасан ток њеног неограниченог продубљивања. Уколико се нешто брзо не учини на њеном савладавању за очекиват је скори скоро потпуни престанак функционисања привреде. Предузећа ће масовно пропадати, убрзано ће расти незапосленост, могућности куповина ће нагло падати. Нашa […]

петак, новембар 18, 2011 / 08:12

Професор Алекса Милојевић послао је институцијама Српске пројекат у коме предлаже промјене из наслова.

Криза коју проживљавамо има опасан ток њеног неограниченог продубљивања. Уколико се нешто брзо не учини на њеном савладавању за очекиват је скори скоро потпуни престанак функционисања привреде.

Предузећа ће масовно пропадати, убрзано ће расти незапосленост, могућности куповина ће нагло падати. Нашa изузетно висока инострана зависност, чак и на подручју хране, може да нам донесе изузетне непријатности. Високе су пријетње монетарних удара заснованих на нужној корекцији вриједности валуте (висока прецијењеност).

Недостатак новца ће све више притискати. Пријетећа дубока и убрзана дефлација ће представљати неподношљив терет за привреду. Све ће то водити наглом увећању социјалног притиска односно вјероватном насилном разрјешењу кризе.

Приступ

Криза је домаћа и системска. Нужна је та врста почетног става и односа као основе њеног рјешавања. Постојећи привредни систем је немоћан да од расположивих ресурса прави запосленост и богатство.

Кризе система није могуће рјешавати његовим економско-политичким поправкама. Кризе система се рјешавају замјеном система. Сва досадашња искуства о томе поуздано свједоче.

Потребно је напустити постојећи привредни систем слободног (либералног) тржишта и замијенити га новим привредним системом регулисаног тржишта. Нема примјера да је систем либералне тржишне привреде успио. Сви су нестали са историјске сцене остваљајући иза себе изузетно тешке последице.

Основни садржај

Промјена привредног система је заправо промјена низа закона који би на нов начин ставили у међусобан однос његове носиоце (становништво, привреду и владу). Биће потребно промијенити скоро све системске законе који задиру у подручје својинских односа, управљачких права, задуживања, односа према иностранству, пореза, територијалног и регионалног развоја, улоге државе у привреди и слично.

Привредни систем функционише у оквиру политичког система. Одатле потреба одређених промјена и у оквиру политичког система. Посебно се то односи на изборни систем, положај посланика и слично.

Садржај пројекта, у дијелу привредног система, углавном би се односио на изградњу пуне корпоративне (јавне и приватне) својине. На тој основи би се извршиле измјене низа закона. Посебан дио би се односио на природна добра и јавни сектор у привреди. Остварили би се приједлози знатно ефикасније употребе природних добара уз пуну заштиту од њихове прекомјерне употребе и посебно њихове могуће продаје (концесије и слично). Да би се савладала криза потребно је да улога јавног сектора у привреди значајно порасте.

Промјеном односа између јавног и приватног сектора код нас, на штету јавног, дошло је до нарушавања једног од основних принципа у привредном развоју. Приватно израста на јавном односно јавно је темељ укупног развоја. Непрофитно јавно ствара профитно приватно. Што је више непрофитног јавног више је профитног приватног. Оптималност односа између јавног и приватног сектора је први услов дугорочне развојне стабилности и ефикасности, што је код нас веома занемарено.

Метод

Двије су основне могућности за савлађивање кризе. Један је да владајући политички фактор не призна постојање кризе. Тада ће се криза, под притиском социјалног фактора, насилно разријешити. Трошкови ће бити изузетно високи, а ефекти веома скромни. Ризици свих врста ће бити огромни.

Друга могућност савлађивања кризе се односи на њено признавање. Ту су садржане могућности да се приступи њеном рјешавању, што је основни циљ приједлога овог пројекта.

С обзиром на огромне нагомилане социјалне и економске проблеме, као и с обзиром на крајње неповољне околности савлађивања кризе (међународни фактор, бројна неријешена питања у функционисању БиХ) веома је важан избор најповољнијег метода за њено савлађивање. Потребно је изабрати оне правце почетног дјеловања који не захтијевају скоро никаква материјална улагања, а у стању су да донесу значајан резултат у расту запослености и богатства.

Углавном се то односи на рјешење својинских односа на подручју природних богатстава и јавног сектора у цјелини. На том почетном повољном резултату створио би се простор, да се у околностима смањеног социјалног притиска, приђе постепеним али темељним измјенама привредног система. Криза би била савладана мирним путем кроз напредовање у развоју

Било би веома разумно када би владајући политички фактор приступио овом методу рјешавања кризе.  0 КОМЕНТАРА

 1. Не ради се о лоповллуку, њега ће увијек бити, надамо се у мањој мјери, проблем је системско уништавање било какве шансе за опстанак Српског народа на овим просторима. Проблем лежи у томе што су неспособни, неписмени, љигави (итд) људи на позицијама.
  Поред властите неспособности, они постављају жене, пунице, љубавнице итд на високе позиције, без икакве намјере да прикрију очити непотизам.
  Људи који нису били способни да честито заврше квалитетну средњу школу, сада добијају „дипломе“ са 240 ЕТЦ бодова и иживљавају се на дипломираним инжињерима, економистима, докторима итд…
  Пушке у руке и дизати револуцију… Нема друге…

 2. Ово са револуцијом је добра ствар, само нема пушака, додик и сфор су давно разоружали српски народ, али имамо глогово коље а за ову банду нам више и нетреба. Само да није касно.
  Алекса Милојевић, свакла част

  Доле СНСД – слобода народу

 3. Синоћ сам гледао Господина Милојевића на БН-у. Глупо је рећи да се слажем са господином, али признајем да је потврдио све што као економиста видим, а вјерујем да сваки иоле нормалан економиста види то исто, а то је пропаст, али дословно пропаст ако наставимо са оваквим односом „државе“ према економији.
  И апсолутно подржавам приједлог промјена које г.Милојевић предлаже. У супротном уопште није битно ко је на власти, био то СНСД, СДС, ПДП, или ко год исто ће бити.
  Али ко тренутно има снагу да изврши те промјене? На жалост мислим да нико нема ту политичку моћ тренутно и прибојавам се да ће се на жалост десити прва опција промјене коју је навео г.Милојевић.
  Иако се искрено и даље надам да неће…

  Поздрав свима,

  Синиша

 4. Ова политикантско-лидерска осмоглава аждаја из чела тзв БиХ, има изглед зловољног монструма који је имао слаб оброк појео је све, а још увијек је гладан. Док се у стомаку једне од тих глава лагано вари телеком, електропривреда, шуме, ауто-пут,… дотле се мучи са бљутавим залогајем жељезница и осталих коски, разасутих по буњишту, а ми изгледамо као они лилипутанци што им је Гуливер ногом згазио кућу.

  Оваку курцобољу су имали и они чланови СКЈ негдје почетком 90-те, па том логиком, кад већ помињете пушке, да, није згорег је откопати ко је сакрио, а они што нису имали паметно би било да је набаве, не да би пријетили неком, већ ради своје сигурности, кад плане ово све онда ће свако сваком бити за нешто крив или дужан! 😮

 5. Нисам економиста ,али све што је говорио синоћ Милојевић , јасно ми је од раније ,а професору свака част било ми је задовољство да га слушам .
  Сваким системом руководе ЉУДИ , ако је човјек добронамјеран он ће из сваког система извући корист и изиграти систем на позитиван начин , ако је злонамјеран он ће сваком систему наћи ману и изиграти га на негативан начин .
  Кључ рјешења је у моралу вођа , па сљедбеника па народа у цјелини .
  Свјест о општем интересу , а не животињски о свом личном од данас до сутра .
  Само нам требају фанатично поштени људи , за почетак не морају бити паметни ни мало , само фанатично поштена и неустрашива група , рјешава проблеме .

 6. Изаберимо случајним избором чобана за Пресједника , здраворазумски човјек би за годину дана растјерао сву банду , смијенио све директоре и поправио положај чистом здравом логиком и поштеним односом .
  А високог представника би питао „ко си ти , шта значи твоја титула , ко те послао , иди човјече не замарај ме , несметај ми ,не млати глупоости имам паметнијег посла , немој да те видим више , треба заорат сваки метар землје и правити нешто у међувремену землјорадње , да стобом дангубим „x-(

 7. Право је питање заиста да ли је уопште могућа нека патриотска и народна власт која ће полагати рачуне народу и гласачима, а не странцима. О Додику и СНСД не треба ни трошити ријечи јер је то типично марионетска власт. И иако се Европом све више шире побуне ја не мислим да ствари иду у дорбом правцу, ни са новом владом Италије ни Грчке, јер све те људе поставља ММФ. Наша једина нада је што хитнија промјена ове и овакве власти и покушај да се доведе једна нормална врста људи патриотски опредјељених и довољно моралних да спасе што се спасити да. Али промјене морају бити радикалне и системске. Немамо шта изгубити, јер ово што ради ова власт је јасно гдје води. И како год повезати се са Русијом, али да то не ради Додик ако Бога знамо!

 8. Као што нисмо пропадали од једном, још теже се можемо опоравити одједном. Потребна је само прва промјена, покретање у правом смјеру, прва два корака да се крене. Сваком новом побједом си јачи, у преговорима добијаш за нијансу нову понуду. За десет година су неке земље излазиле из буле (Ирска краткорочно, видјећемо за бразил)

 9. Професор Милојевић је јавно изложио своје виђење катастрофалног економског стања у које нас је довела постојећа власт.Судећи према досадашњем понашању Влада се највјероватније и неће огласити на излагање угледног професора.Професорова жеља да у улози “Игумана Стефана“ укаже на све погубности постојећег система нема коме да се упути јер они у Влади су слијепи код очију. На овај однос између знања и власти може да се цитира Сердар Вукота “Ти нијеси слијеп игумане, кад си тако мудар и паметан!Будале су са очима слијепе, који виде, а залуду виде; требају им за просте потребе ка осталој исто животини.“

 10. Milojević je mnogima otvorio oči sinoć čak se i voditeljka šokirala u par navrata !!!

  Ima se novca za tunel Čemerno, za zgradu vlade, za autoput ali nema za Buk Bijelu koja bi vraćala 60 miliona godišnje državi narednih 100 godina !!

 11. profesore sve to oni znaju ali ih zaboli qrac ta nas i rs nisu je stvarali a dobro se moze prodati i interesuje ih samo cijena, odnos ulaz-izlaz i nista vise , a posto su do rs dosli dzabe koliko god je prodaju dosta, djavolu bilo malo.ja ne mogu shvatiti stoku zvanu narod i vise puta sam pokretao incijativu na par sjtova ali se knjiga svede na dva slova zadnji put Drazen i Prijedor.mislim da bi trebalo pokrenuti neki narodni pokret gdje bi mi anonimni malo vise pogurali ali ipak neko mora biti i vodja a to znaci svima poznata osoba na nivou rs, bez mrlja itd a takvih je samo nekoliko.

 12. Када проговори учен човјек и патриота, онда и неуки разумију шта им је чинити!

  Др Милојевић је синоћ у емисији БН ТВ „нацртао“ оно што народ већ давно осјећа као нешто што се више не да издржати.

  Дакле, ваља чинити – промјенити економски систем, а то значи успоставити државу, па нека се и зове ентитет. Као увод, забранити даље функционисање постојеће власти, блокирати располагање друштвеном имовином док се за то не створе законске претпоставке по економским узусима. Истовремено блокирати приватне рачуне свим учесницима у актуелној власти, као и тајкунским власницима сумњивих приватизација.

  Створити економску, патриотску, а не политичку власт.

  РС има кадровских и патриотских потенцијала, уосталом, Срби су познати као народ који не подноси сужањство, осим изузетака изрода, који кроз историју у коначници бивају кажњени.

  Када би ме се питало, др Милојевић био би изабран за предсједника Владе РС уз слободу да изабере своје сараднике, по струци, поштењу и патриотизму. Они би се сигурно побринули да приоритетно ријеше проблеме социјалног карактера и тиме начине први корак ка општој штедњи зарад успостављања јаке домаће привреде као предуслова слободног живота „свој на своме“.

 13. Нисам гледала синоћ, али јесам неки дан у емисији Један на један! Подршка проф Милојевићу. Он и још неки људи могу много да ураде и због тога им треба пружити шансу. Ако власт добије конструктивну, аплитичну… групу критичара… тешко да ће моћи да се понаша као до сада. Организовати сл. емисије бар једном мјесечно. То може много више да уради од протеста неких невладиних организација и сл.!

 14. Ово синоћ је био најбољи наступ г-дина Милојевића, све јако реално, осим односа 1:6, који је вјероватно око 1:2,5 негдје. Не знам да ли имају капацитет да сконтају многи који су гледали. И коментари овдје су одлични, свака част!

 15. Pozdrav g Milojeviću!!!!

  Gdje si mr Bigy? Gdje si bogac? .
  Juče u nekom selu u Srbiji u kući ubijen stariji bračni par i komšinica im. Ubica, komšija izvršio samoubistvo. E, tako i ja očekujem da će dodik kada dođe svijesti , kada vidi gdje ga je pohlepa dovela , kada vidi da je uništio svoj narod u svakom pogledu, uzeti komad užeta.
  Ukoliko je u njemu ostalo išta ljudsko trebao bi da se ubije.

 16. A, onoga džombu bi nabio nogom u dupe tako slatko da mu ne padne na pamet nikada više da izađe pred narod i iskezi odvratni ironični osmijeh, a svjestan je da nas laže, laže, laže.
  Kakav monstrum keziti se onima koje pljačkaš ,i znaš da im ne ostaje više ništa, da si ih time osudio na smrt.

 17. Да вас питам крајишници, јесте ли ви протјерали ову владу из БЛ? Они као да су преселили овамо код нас на исток РС, од њихових урнебесних лимузина, колона возила, пратњи, ротација, к..раца, палаца, не можеш се нигдје мицати! Више њих има него на свадбама сватова, шта је оно јбт сунце, а штанцују горе на Јахорину сваки дан, Олимпијски Центар су сјебали до дна, прича се о неких стотињак радника који ће или су већ остали без посла, без плата су и онако били, приватно обезбјеђење преузело објекте, озлоглашени стечјани бјелић убачен на сцену, продаја Бистрице, Рајске долине и осталих објеката је у току…x-(
  јбт сунце, ко у филму лордана зафрановића окупација у 26 слика.. За двије године, од наше љепотице ко пожели да јој дође у походе, имаће само приватно власништво и приватне посједе од стаза и жичара до хотела… x-(

 18. Треба мало да се прошири прича око ових емисија јер опат кажем може много да помогне. Готово да и не постоји никаква реакција на сваки промашен економски потез или та реакција буде коментарисама од људи који су дозволили себи да буду политички потрошени од стране наших, ваших, твојих, мојих…. странака те су изгубили кредибилитет у народу. Проф. Милојевић, али и наша цјелокупна академска јавност умјесто што се крије у кабинетима коначно мора да почне да извршава своје обавезе према овом друштву и да реагује. Неки дан смо продали ове обвезнице… и шта… причало се тај дан, нико није схватио озбиљно, опозициони политичари који су одавно постали непопуларни су прокоментарисали и то је било све од реаговања. Поставља се питање зашто неки министар не би наставио са оваквом праксом када зна да нико неће поставити никаква питања нити ће реаговати на било који начин. Он неће враћати дугове, њему је важно да без већих „турбуленција“ заврши свој министарски мандат. Мислим да баш нигдје у региону, да не говорим шире, не постоји оваква незаинтересованост интелектуалне јавности. Не мислим само на економисте!

 19. Газде наредиле да се уништи Јахорина пошто је то национално и природно богатство које може да угрози престиж неких европских скијашких центара, а домаћи мали мишеви једва дочекаше и послушаше. Задатак само извршава, као досада, парцов бијелић, а шапу су већ одавно ставили џомбасти са шареним из фокусираних новина.

  А на херцеговачким цестама тек ће се видјети ротирајућа гужва када се у понедјељак на, боже ми опрости, на Славу буду сјатили сви плавци из РС и братске Србије, па да се крка и славе сви невиђени успјеси.

  То што ти, стоко народна, не знаш да се славски провеселиш и скијашки насањкаш, кога брига – гледај и учи се, како ћеш иначе с нама на европски пут – каже кркан и стави чачкалицу међу вештачке бисерне зубе.

 20. Свака част професоре на патриотизму и храбрости.Ви нам дајете наду а “нада нема право ни у кога, већ у бога и у своје руке“. Мислим да је први закон који је укинула несретна Слога био ваш Закон о приватизацији и донијела свој закон који нас је завио у црно. Они су због своје похлепе за влашћу и имовином наду потражили код оних који много више узимају него што дају,и душу хоће да узму. Народ би требао да почне цијенити себе, патриотске политичаре, стручњаке,мајсторе,раднике…, а не похлепне и корумпиране политичаре и њихове сараднике.

 21. Колико се види из изложеног,професор предлаже враћање неких социјалистичких елемената.Професор је „стара гарда“,волео би да чујем неке ставове млађих,модернијих економа.Питање је могућности примене ових предлога у данашњој стварности.Много овога не зависи од нас.

 22. Pa ti bigasti danas reče da nisi čuo za Milojevića. Ko je to , pitao si se. Eto šta ti je posao! Dobiješ naredbu od izvršnog sekretara Vasića da momentalno stvoriš komentar, i moraš tipkati. A, subota, mladost, izašlo bi se nekuda, ali „neprijatelj Milojević“ ne miruje. Prozor mora pasti!
  Dakle , i ti trbuhom za kruhom, iz SUSEDNE države. Zanimanje:krizenmanipulator.
  Ne kupuje svako pelat, uzmi sekiru pa cepaj drva, i lakše je, i časnije.

 23. prijedor

  Нисам знао ко је.Прочитао сам чланак,нашао са АТВ-а снимак интервјуа,погледао…колико сам ја чуо говори о штетном утицају глобализације на „мале“,и да ће нас све прегазити.И у праву је,само не видим да било ко од нас може било шта да уради око тога.То је процес у ком смо ми само колатералне штете,нити се питамо шта,нити учествујемо,само сносимо последице.

 24. Mr biggy, ti stvarno što gospodin prijedor kaže plaćeni komentator.
  Ja sam i mlađi EKONOM, a trudim se da budem i moderna. Kineske prodavnice i one iz druge ruke , a i moja primanja, bolje reći neprimanja mi dobrodođu da budem takva.
  S velikim interesovanjem smo gledali svi u kući g. Milojevića, mada smo se u mnogo toga, nažalost uvjerili na vlastitoj koži u istinitost njegovag izlaganja. I mnogo se o tome priča. Juće sam bila na selu -svinjokolj. bBilo je mnogo ljudi u dvorištu, i glavna tema je bio prof Milojević.Komentari su svi do jednoga pozitivni. Nemoj da misliš da su tu bili nepismeni seljaci. Profesori, doktor, glumac, ekonomista, penzioner, domaćica, i ja ekonom.
  E, sada mi kaži kakve veze ima ekonom i Milojević?
  Ja jesam ekonom, kućni nabavljač osnovnim namirnicama( hljeb, mlijeko, deterdžent, sapun, šampon…. Za više nemam para. Da mi nije rođaka na selu kojima muž i ja pomažemo, kopamo, skupljamo sijeno, beremo voće i povrće, … moja djeca bi umrla od gladi, i ne bih ih mogla da školujem)
  Kako to da je prof Milojević stara garda, izlapio, staromodan, a Kuzmanović je mogao da bude predsjednik države, koji je samo čitao ono što mu je tadašnji premijer pisao. Čovjek je bio i bolestan, jedva se držao na nogama. Tresao ga je parkins kao struja.I, Dodikov savjetnik G, Levi, mislim da se tako zove je i stariji od Milojevića. Zar mu i ovaj ne bi mogao da bude savjetnik kao vrsni ekonomista? Ili možda Milojević nije podoban jer bi radio za dobro RS, što Dodik ne smije od poslodavaca iz inostranstva.

 25. simona

  Јесам.Све је погодио.Плаћеник сам,лопов.Ја сам то,а Ви сте „господин“.
  Лепо што сте били на свињокољу,ето и мене очекује исто за 15 дана.

  Да се вратимо теми.Мени лаику запада за око да нема либералне привреде која је опстала.Мислим да нема ни изоловане земље,она која може све сама.Демантујте ме ако није тако.Ја се слажем да би то све много боље,али немамо ми могућност бирања.Ми се налазимо у таквом процесу глобализације,можемо се истом препустити и покушати опстати или му се одупрети и сигурно нестати.Да поједноставим,сумњам да би ваш и мој буџет био пунији у случају да „иступимо“ из глобализације,чак и кад би то могли.Како се живи у самоизолованим земљама попут Северне Кореје или иних,то само они знају.Ти који су поставили Додика,данас постављају премијера Италије,3. силе ЕУ.Како се одупрети?Дакле,иако не мислимо исто,мислимо слично,а ја се само питам да ли је проводиво то што професор заговара.Не осуђујем нити глорификујем унапред.

 26. Nisime r biggy ubijedio na nisi plaćen komentator, jer ne treba biti puno niti pametan niti obrazovan da se vidi na je oo naručena propast RS. Da nije tako ponekad bi i dali gol, bilo bi barem nekada bolji, ali oni se nadmeću ko više da nas slaže, ko više da nam naškodi, mjera svaka njihova gora od gore, oni bogatiji i od Berluskonija, i to ne skrivaju, čak se time ponose, izruguju nam se.
  Nije valjda da nemamo sposobne ljude, a manje lopove, i imalo , ama imalo da rade i za narod. Narod ni ne traži mnogo, samo tek toliko da ima svaki dan da jede. A, to Biggy nemamo. Vjeruj ja ne mogu da zaspem od straha šta ako mi se muž razboli pa ne mogne da nam donese barem 10 km za dan. A, zimi niko ne traži radnika.
  Da poštenije rasporede novac bilo bi nam bolje. Kako mogu brojati milijarde, a znaju da narod gladuje? Ovo nije više provodivo što oni rade, i niko me ne može uvjeriti da na čelu nisu naši neprijatelji. Svako onaj ko narodu otima neprijatelj mu je. Nemoj više da braniš one koji su za svaku osudu. Makar ćuti, krckaj i ćuti, manje me boli i vrijeđa.

 27. Mr Biggy, 20.11.2011. 00:10:59 [19825]

  „Да поједноставим,сумњам да би ваш и мој буџет био пунији у случају да „иступимо“ из глобализације,чак и кад би то могли.Како се живи у самоизолованим земљама попут Северне Кореје или иних,то само они знају.Ти који су поставили Додика,данас постављају премијера Италије,3. силе ЕУ.Како се одупрети?“

  Глобализација је стара колико и човјечанство, и ту не можеш иступити нити укључити се. Једноставно, то је друштвени процес који се рефлектује на становништо. Примјер за моју тврдњу је ИНДУСТРИЈА КУЛТУРЕ (фармерке, адидас, најк, аутомобилска индустрија) све је урађено на исти калуп, и све је слично као јаје јајету.

  Зајебати те моћнике не можеш, али оно шта политичари могу урадити јест да грађанима олакшају живот. Тако је Додик могао:
  – умјесто оног МОРДОРА од ху милиона марака, требао развити КЛИНИЧКЕ ЦЕНТРЕ у Бањој Луци, Добоју, Бијељини, Вишеграду и Требињу, Српском Сарајеву;
  – пошто нам се спрема ГЛАД да је повољно продао земљу народу по МАЊАЧИ и тако тим НЕНАСЕЉЕНИМ мјестима богатим природним ресурсима (вода, шума, плодно зељиште);
  – омогућити и неке потицајне кредите за оне мале тракторе као што су Томо Винковић;
  – појефтинити ловачке пушке (да се може уцмекати која дивља свиња)
  – окренути се алтернетивним начинима производње енергије (некидан сам на Јутјуб гледао магнете који се врте у круг могу за двије куће производити електричну енегрију и коштају око 10000 евра + генератор за производњу струје)

  То су неки од начина како им се одупријети а да им не западнеш за око…

 28. simona

  Нисам ни хтео да Вас „убеђујем“ да нисам „плаћеник“.Отворено кажем,јесам.Надам се да нећете доживети да имате примања колико ја добијам за коментарисање.Објашњавати Вама то већ би било спуштање на тај ниво.

  Док нисам сусрео Вас ни сам нисам знао да влада такво зло и сиромаштво,да су сви плаћеници и да раде против Српске.Нисам знао да сам и сам плаћеник.Да сам крив и одговоранза друштвене аномалије.Нисам знао ни да надничари уводе интернет,ни да ће апели мени да променим неке ставове довести до икаквог побољшања.Сад све то знам.Сад знам и да Ви имате решење.Сад сам спокојан.Упорно брбљање на форуму,вређање оног ко мисли другачије без навођења алтернатива…то је то.

  Као да ја не знам да друштвено богатство није праведно распоређено!Кадо да живим у Норвешкој,јбте!Не браним никог,само тражим имена!

 29. buddha

  Слажем се.Али сада је глобализација добила замах!Мислим у задњих неколико деценија,појавом те „индустрије културе“,познатијим као глобалним корпорацијама.То се односи на нас.Досад смо могли да некако избегнемо оно лоше што ће нас погодити,али више и не баш.Досад смо бар имали своје семе,земљу,домаће животиње…више немамо.

  Могао је Додик много тога,али није или јесте деломично.Мислим да је Зграда Владе већ излизана прича.Њоме су централизоване институције и више се не плаћају износи за закуп бројних простора.Све оно је био започео Телеком,тако да мислим да није могла бити ни мања.Ваљда се гради болница у Бијељини,а колико знам,требала би и у БЛ.Не сматрам да нама прети глад (имамо и земљу и Србију),нити недостатак енергената (струје,и ту су најављени неки пројекти на воденим потенцијалим) можда чак и нафту имамо.Мислим да треба стимулисати „мале“ привреднике,земљораднике и сличне и да би то све боље изгледало.Свакако повећати енергетску економичност,смањити корупцију,рационализовати трошкове.

 30. Mr Biggy, 20.11.2011. 14:16:11

  Не криви тебе нико зато што ти немаш своје мишљење, него зато што упорно тврдиш да га имаш?

 31. Mr Biggy, 20.11.2011. 14:33:04

  „Досад смо бар имали своје семе,земљу,домаће животиње…више немамо.“

  Па зашто немамо све то? о нам то уради?

  „Њоме су централизоване институције и више се не плаћају износи за закуп бројних простора.Све оно је био започео Телеком,тако да мислим да није могла бити ни мања.“

  Јеси пио нешто или имаш неки проблем?
  http://www.zurnal.info/home/index.php?option=com_content&view=article&id=7280:najskuplja-kirija-na-svijetu–42-miliona-maraka&catid=18:istraga&Itemid=27

  Какве везе има што је започео Телеком с величином зграде? Има везе само с нечијом жељом да остане забиљежен у повијести као неко ко је направио највишу зграду у БЛ (она у Борику има 16, а ова 17 спратова).

  „Не сматрам да нама прети глад (имамо и земљу и Србију)“

  Па прво рече да више немамо земљу, па онда да имамо? Да ли је мали повраћао ноћас? Јесте или није?

  Имамо ми и угаљ и нафту, само што правимо јавно приватна партнерства, по којима нама припада мање од 10% наше нафте и угља.

  Та прича о малим привредницима је прича странаца који су растурили СФРЈ, јер је превише имала великих конкурентих предузећа, која суосвајала тржиште Африке и Блиског Истока.
  Корупцију сигурно нећеш смањити све док су на власти ти које подржаваш, а који раде највеће послове без тендера. Енергетску економичност не можеш повећати све док се крађа струје нотира као „губитак на мрежи“.

 32. Šta, tebi biggy smeta što sirotinja ima internet? Ja imam troje djece, odrasle, odlični đaci i studenti. Kompjuter su oni zaradili prošlog ljeta uvodeći struju , postavljajući staze u dvorište, održavajući dvorište na vikendici jednog gospodina iz Švedske.
  Bolje i to nego kao i tebi da im Rajko Vasić plaća da brane nedjela ove vlasti. Ne krademo, ne otimamo, ne ubijamo, a to sve ova vlast radi.

 33. rammstein

  Шта није било јасно са мојим ставовима?Ја не мислим попут других.За неке сам плаћеник,а знам да нисам.За неке је Додик зло,ја мислим да није.

  ————————————————————
  drazen78bl

  Уради нам то глобализација,капитализам,Европа,Амери…како год хоћеш.

  Нисам ни написао да се све институције могу сместити у Зграду Владе,али ако је ово истина,ради се о чистом криминалу.Сад ту треба да наступи опозиција,невладин сектор и сви они који се тиме треба да баве.Сви шуте.Дакле,или то није истина,или и они сарађују заједно.Има везе јер је вероватно постојао пројекат,план а зграда је и добрим делом била започета.Није ју сигурно он направио већ ми,нашим парама,надам се у функцији нас самих.

  Знао сам да ће за „земљу“ требати додатна појашњења.Говорио сам о семену и нашим домаћим животињама.Семену од чијег се плода опет могло узимати семе и тако у круг.Данас морамо сваке године купити ново.Шта да нам га ускрате?Слично је са страним кравама које не могу поднети све оно што су могле домаће.Е сад та земља је у привом случају деломично затрована и тим увозним семеном и ратом и отпадима.У другом контексту говорим о томе да је ипак наша,да је обрадива и да ћемо се моћи прехранити.Мислим да,уз Србију,гладни бити нећемо.

  Ми паре за инвестиције немамо.Навео си да смо имали Рафинерију у нашим рукама.Шта ће нам?Нити имамо сирову нафту,нити је радила,нити су радници примали плату.Од ње пропале не би имали користи.Тако је и са јавним-приватним партнерством.Странци доносе капитал,а ми шта извучемо.До нас је,до власти,какав ће исход бити.То је пракса у свету.Разбили су нас,сад смо мали и немоћни,сад нас држе у шаци.Корупција се мора сузбити,без обзира на власт,а ли ја ипак не могу подржати ни владу неког новог Пере Букејловића.

  Ни након спомињања тог господина и оне фамозне реченице,ја тебе нисам вређао,па ако већ читаш мојке коментаре и ја тражим исто од тебе.Ниси обавезан да одговараш.

 34. Hvala Dražene na poklonu. Prosleđujem ga bigeru da ima šefa iznad glave. Jest da ga je umjetnik uljepšao, ali predsjednik je, mora se, da nam zavide zlobnici kako imamo lijepog, kulturnog, poštenog, za svoj narod požrtvovanog predsjednika.
  Nego ,uhvatili Gadafijevog sina, i sudiće mu u Libiji. Tako i kada su uhapsili Slobu, izdaše potjernicu za Markom. Znači li to da će jednoga dana i mladog voćara da ćeraju po Italiji i Unskosanskom kantonu zbog onih apfelmiliona ?

 35. Mislim da bi bilo pametno da prof. Milojević formira političku partiju, pa da se učlanimo masovno u nju i da rušimo ovu bagru na izborima ili da pustimo da sve ide svojim tokom – pa da na kraju sve završi kao u Egiptu i Libiji – što je vrlo vjerovatno.

  Ne dobija Dodik izbore zato što je toliko dobar, već zato što oni koji se predstavljaju kao opozicija – nisu ništa bolji od njega, ili su još gori od njega.

 36. simona

  Откуд Вам то да ми смета?Нипошто,баш напротив.Међутим,то нарушава ионако,како рекосте,ваш танак буџет.Пошто сте економ,не морам Вам говорити колико значи тих 20-30 КМ месечно.Ја вас,искрено,сматрам јако богатом женом,кад су вам деца тако добра.
  Надао сам се да смо питање „плаћања“ коначно апсорбовали.Ни ја не крадем,не убијам,и ја сам слично дете своје мајке,као и ваша.

  ———————————————————–
  anonymous

  Ne dobija Dodik izbore zato što je toliko dobar, već zato što oni koji se predstavljaju kao opozicija – nisu ništa bolji od njega, ili su još gori od njega.

  Суштина свега.Али немој тако то гоборити,постаћеш „плаћеник“ Рајка Васића.

 37. Mislim da bi bilo pametno da prof. Milojević formira političku partiju, pa da se učlanimo masovno u nju i da rušimo ovu bagru na izborima ili da pustimo da sve ide svojim tokom – pa da na kraju sve završi kao u Egiptu i Libiji – što je vrlo vjerovatno.

  Ne dobija Dodik izbore zato što je toliko dobar, već zato što oni koji se predstavljaju kao opozicija – nisu ništa bolji od njega, ili su još gori od njega.

 38. Biggy, provalio si se. Pao si na zadatku. Moraju da nađu drugoga .DETE tvoje majke ne može ni u kom slučaju da bude slično sa mojom djecom. Dodik nije dobio ništa , njega su dovezli da nas nestane. Dobio je milijarde, zapravo opljačkao ih je od svoga naroda, ali izgubio vrijeme da uživa u njima. Legne kao predsjednik, a ne zna sutra ili na robiju, ili još koji krug helikopterom.
  I, potpisujem sve što kaže ne samo anonimus. Sve sjajni momci na frontalu jedan do drugoga.
  Ekonom , hahaha.

 39. simona

  Нека сам,само нека сам и Вас раскринкао.Ви не можете бити мајка добре деце,кад већ о туђој тако мислите.

 40. Mislim da bi bilo pametno da prof. Milojević formira političku partiju, pa da se učlanimo masovno u nju i da rušimo ovu bagru na izborima ili da pustimo da sve ide svojim tokom – pa da na kraju sve završi kao u Egiptu i Libiji – što je vrlo vjerovatno.

  Ne dobija Dodik izbore zato što je toliko dobar, već zato što oni koji se predstavljaju kao opozicija – nisu ništa bolji od njega, ili su još gori od njega.

 41. Mr Biggy, 20.11.2011. 14:33:04 [19849]

  „Не сматрам да нама прети глад (имамо и земљу и Србију),нити недостатак енергената“

  Знаш ли колико је корисника јавне кухиње у БЛ? Колико је нових захтијева поднесених?

  Пази не слажем се са тобом, што се тиче Србије моја љубав према тој земљи нема границе, али морамо погледати истину у очи и гласно рећи Србија преко својих производа односи нам новац. Исто то и Хрватска нам ради!
  —————-

  Милојевић је доста тог доброг рекао, али не могу се отети утиску да он заправо негдје дубоко у себи пати за прошлим системом. Увијек заговара неко заједништво, а то смо сахранили деведесетих. Такође, примјетио сам да он за новац каже да је „опште добро“, међутим, новац је роба. Банка ти да новац, и добије га назад уз зараду!

 42. anonymous, 20.11.2011. 23:09:16 [19924]

  „Ne dobija Dodik izbore zato što je toliko dobar, već zato što oni koji se predstavljaju kao opozicija – nisu ništa bolji od njega, ili su još gori od njega.“

  Додик добија изборе захваљујући свом бирачком тијелу. 13% регистрованих бирача су чланови његове партије, и свако од њих има неког запосленог у Влади и државним установама. Затим додај ту изборни инжењеринг (онај 1% што су покрали Иванића).

  Руку на срце опозиција на прошлим изборима није знала дал’ би пишкила ил’ какила. Ишли су у коалицију а имали раздвојене листе и онда се питају зашто има толико неважећих гласачких листића.

  Са оваквом опозицијом, пољопривредник – контраверзни бизнисмен из Бакинаца увијек ће их добијати.

 43. Mislim da bi bilo pametno da prof. Milojević formira političku partiju, pa da se učlanimo masovno u nju i da rušimo ovu bagru na izborima ili da pustimo da sve ide svojim tokom – pa da na kraju sve završi kao u Egiptu i Libiji – što je vrlo vjerovatno.

  Ne dobija Dodik izbore zato što je toliko dobar, već zato što oni koji se predstavljaju kao opozicija – nisu ništa bolji od njega, ili su još gori od njega.

 44. Biggy, ja sam rekla da DETE tvoje majke ni u kom slučaju ne može da bude slično sa mojom djecom.
  Ti kažeš da ne mogu biti majka dobre DECE, kad već o tuđoj tako mislim.
  Ja za tuđu nisam rekla da nisu dobra. Recimo DETE tvoje majke je dobro za ono zašto moja djeca , nedajbože da jesu. Živjeti od propagiranja fašistih ideja, propagirati i braniti nedjela diktatorska, kriminalno -mafijaško- ugnjetavačka? Ne, hvala. Moja djeca su i odlični srednjoškolci( prosjek ocjena 5, 00), i odličan student(prosjek 8,50). I, zarađuju kada im se ukaže prilika, i kada imaju vremena.To što ona nisu dobra tiranima ove vlasti je i logično. Dodoovski kalibar omladine je udvoričko- puzećo- ulizički, i naravno neškolovani. Osim na privatnim fakultetima gdje nema razlike između ekonoma i ekonomiste.

 45. Алекса Милојевић је испао обични комуњарски демгог причајући о пропасти евра и потреби да РС води суверену монетарну политику. Као рјешење савјетује нешто што је немогуће једној Њемачкој, а камоли нама. Изненеђују ме хвалоспјеви Караџићевом економском стратегиу, наоштреном антизападљњаном комплексашу. Није могуће да нико не памти да је он био аутор лутрија-приватизације због које нам се читав свијет смијао.

  Заита сам забринут за народ који у оваквим типовима види спасиоце.

 46. simona

  Нека за сваки случај ураде ДНК тест…сигурно и она већ сумњају.

  ————————————-
  buddha

  „Знаш ли колико је корисника јавне кухиње у БЛ? Колико је нових захтијева поднесених?

  Пази не слажем се са тобом, што се тиче Србије моја љубав према тој земљи нема границе, али морамо погледати истину у очи и гласно рећи Србија преко својих производа односи нам новац. Исто то и Хрватска нам ради!“

  Говорим о томе да ћемо захваљујући богатству у обрадивој земљи моћи да прехранимо се у било каквој ситуацији.Многи неће,многи у региону већ сад морају да увозе храну,тачније брашно и слично.Па нормално да зарађује,не мислим да нам поклања,нити да треба да нам шта поклања.Али кад путујем за БГ или НС и видим сва она поља,јасно ми је да гладни бити нећемо.

  —————————————–

  „Додик добија изборе захваљујући свом бирачком тијелу. 13% регистрованих бирача су чланови његове партије, и свако од њих има неког запосленог у Влади и државним установама. Затим додај ту изборни инжењеринг (онај 1% што су покрали Иванића).“

  Па и не баш.СНСД је на прошлим парламентарним изборима имао подршку у Добоју и Бијељини од око 40%,више него у неким другим местима.Ако тамо (Добој) није администрација огромна и ако тамо нема ко гласати „за свог у власти“,ја не знам.Па опет ништа.Једноставно,за све је крива опозиција,па и дан данас се види како раде.

 47. Aleksina mantra je najbolji dokaz da u krizi najbolje uspjeva demagogija i populizam. A kako nas je spasio privatizacijom i dokidanjem „komunizma“ već je pokazao. Nosilac doktorata na temu migracija stanovništva uhvatio se velike nauke, a savjetuje i našu opoziciju. Iz toga se da zaključiti da opozicija nikada neće iznjedriti suvisao ekonomski program.

 48. Kažeš li to iz vlastitog iskustva? Ili si se bojao saznaćeš da si potomak volksdojčera? Baki bila slatka deutschtable mit Kakao und Milch.Za to ti ne treba DNK, znajući da krv nije voda , pristao si da radiš za neofašste.Mr biggy !

 49. simona, 04.10.2011. 11:00:55 [15556]

  „Moj sin u četvrtom razredu uči da jedno cijelo ima osam osmina“.

  simona, 21.11.2011. 08:54:14

  „Moja djeca su i odlični srednjoškolci( prosjek ocjena 5, 00), i odličan student(prosjek 8,50)“.

  Или „мама“ не зна у којем су разреду дјеца, да ли су у основној или средњој школи или шта је већ у питању… Углавном, и практично је немогуће да за мјесец и по дана напредују толико. Чак ни ако су „капацитет“ на „маму“!

  :D:D:D

  Mr Biggy, суштина је у томе, да објаснимо језиком који широке народне мазе разумију, да смо ми имали 2 милијарде СУВИХ ПАРА прије пар година и да данас не знамо гдје су нам толике паре, да имамо мањи број запослених од броја пензионера… Никаква економска криза не може да оправда чињеницу да смо спискали толики новац и да смо од најбоље позиције у региону, јер нико није имао толики новац на „камари“… дошли до тога да данас, само пар година касније, крпимо буџет продајом обвезница и даљим задуживањем. Никаква економска криза не може да оправда ту чињеницу нити да брани онога ко је за то крив. Позз

 50. anja banja luka

  Све што бих ја сад могао да кажем,вероватно би дочекано на нож.Фондови (здравствени,пензиони) су неликвидни и по потреби се финансирају од тих пара.Постоје бројни пројекти,прошли месец је на подстицаје запошљавања утрошено 3,3 милиона,92 куће су прављене за вишечлане породице без решеног стамбеног питања.Већина новца је отишла нажалост на „социјалу“,а не на развој.Неко из опозиције и рече да не оптужује Владу да су паре покрадене,већ да није направљен одржив систем.Ту се слажем,слажем се и да је велик део новца нерационално трошен,завршио у приватним џеповима.Кажу да се на рачунима налази око 150 милиона,а на „ескроу“ скромних 75.Мислим да није било баш толико новца од приватизације и слажем се да је морао бити боље утрошен.Ипак,солидан део новца је позајмљен,до за допуњавање Фондова,део за привреду.Немам ја илузије о савршености власти,већ немам иоле прихватљиву алтернативу.Најлакше је рећи „лопов“,“издајник“,“плаћеник“,по старол лошем српском обичају.

 51. Biger biguje profesionalno. Zadatak: 24 sata biti prisutan i prosipati snsd splačine.Samo su se one narodu, iako je gladan ogadile, pa i sama pomisao na njih tjera ga na povraćanje.
  Danas sam bio kod prijatelja na slavi. Bogo moj, ne bih im bio u koži kada stigne „BH proljeće“, sa one strane s koje je stigao “ svježi dašak vjetra“ na tenku…
  Eto, dokle je stigao, uvezao je bigera iz SUSEDNE zemlje, nema POVERENJA u domaći kadar.
  Poslao mu obeleženi ispomoć.

 52. Mr Biggy, 21.11.2011. 17:15:00 [19965]

  „Постоје бројни пројекти,прошли месец је на подстицаје запошљавања утрошено 3,3 милиона“

  Дечко, колико је запослено приправника? Знаш ли да сам себи мораш тражити посао, па тек онда та фирма те „требује“ са Бироа? Најчешћи одговор који добијеш од „послодавца“:“Да, да треба нама тог кадра.“ И на том се све заврши.

  Укратко:

  Влада је ко фол издвојила 3.3 милиона марака за запошљавање, и то су сви МЕДИЈИ пренијели, оно о чему се НЕ ГОВОРИ јест усмено саопштење директорима фирми примити само НАШЕ КАДРОВЕ.

  Просто се питам ако постоје „наши“ и „ваши“ и ако „наши“ имају предност при запошљавању (а то смо се увјерили јавно http://www.blic.rs/data/images/2010-06-11/46561_snsd-1_origh.jpg?ver=1276279560.jpg и http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/193549/Instrukcija-direktorima-da-zaposle-clanove-SNSD), чему да се надам?

 53. Budhha,
  Bigeru je ovo posao da prati komentare i brani vladu. To su mi rekli iz njihove kancelarije da imaju ljude zadužene za to. Svaka vlast ima svoje agitatore, uvijek je bilo i uvijek će biti. Ali, krivo mi je zašto nađu nekoga svoga iz Srbije i CG.Gdje su naši momci i cure? Zamisli, u predstavništvu u Moskvi radi Perović iz Podgorice. Kao kada bi Krivokapić zaposlio u predstavništvo CG u Moskvi , nekoga iz BL. Malo sutra. Radojčićev sestrić
  , bratić, ili deseta kiselina.
  Eto i taj biggi, na privremenom radu u inostranstvu. Danas kaže često sam na putu BG-NS…
  A, plata iz našeg džepa .

 54. na standard.rs sam nasao jedan mnogo dobar komentar koji se dobro uklapa u temu pa ga kopiram:
  „Pod jedan nije to nikakav mutirani virusni kapitalizam kako jako često danas pogrešno pričaju, to je kapitalizam nema boljeg niti ga je ikada bilo. Sistem je najbolje opisan ovim rečima pre nekih sto godina: Kapitalizam je potpuno neverovatno verovanje da će oni najgori od nas iz najnižih pobuda uraditi nešto za sveopšte dobro. Ono što sada gledamo je samo potpuno normalan razvitak tog sistema koji je morao kad tad da dodje.
  Da li se iko od vas zapitao kada sluša stalno priče u medijima o rastu ekonomije od toliko i toliko procenata ove godine, pa onoliko procenata sledeće godine šta je jedna jedina stvar na ovom svetu koja može beskonačno da raste… ?
  Tačan odgovor je kancer i to pretežno zato jer jede svog domaćina da bi ga na kraju i ubio !?!
  Kada vam banka pozajmi novac pod kamatu ( priča o tome da je sve to sa kreditima najobičnija prevara bi oduzela previše vremena ) i tako isto hiljadama firmi i milionu ljudi u Srbiji ( a tako je isto bilo gde ) odakle dolazi taj ekstra novac koji treba svi da nabave da bi vratili glavnicu kredita plus kamate ?!
  Tačan odgovor je da se mora štampati više para ( koje su manje više uvek bile samo šareni papiri ) i da ekonomija mora da raste ukoliko želimo da se ceo sistem i dalje uspešno kotrlja. Znači inflacija mora egzistirati jer je ona sa konstantnim rastom osnova celog sistema. E sad tu dolazimo do sledeće tačke gde uvodimo matematiku u celu priču. Naime ceo sistem je geometrijska progresija koja raste i raste i cela priča se sve brže i brže kotrlja. Dokle god postoji neka sirotinja negde u nekoj svetskoj zabiti ili neka Libija, Irak ili Iran koji se napadnu pa im se posle mogu uvaliti novi krediti da bi oni radili za zapad koji lepo živi, sve će da funkcioniše ALI problem nastaje što je onaj dug koji raste geometrijskom progresijom sve veći i veći a sirotinje slabo više ima, pošto imate i zemlje BRIK-a koje otimaju i ono malo tržišta i resursa što je preostalo.
  Ukoliko saberete sve dugove ( pretežno one na zapadu ) dobićete sumu novca koja je nekih 30 puta veća svojom vrednošću nego sve, ali baš sve, što postoji na planeti zemlji. Taj ekonomski voz sve brže i brže juri jer mora da to radi da ne bi sve otišlo u majčinu i zato izmišljanje kojekakvih trange frange trgovina i derivata na berzi, zato napad na Libiju, na Irak i sada na Iran. Nije problem što su Grci lenji, niti što je kao Gadafi strašni diktator, problem je da se mora otimati, zelenašiti i osvajati da bi kapitalistička mašina i dalje mogla da uopšte egzistira kao takva.
  Kapitalizam sam po sebi mora da završi u fašizmu jer je to normalan sled dogadjaja, sam Musolini otac fašizma je isti opisao kao simbiozu krupnog kapitala i politike što je upravo ono što trenutno gledate svugde na zapadu.“

 55. herc64, 22.11.2011. 18:33:31 [20015]

  Ако нема инфлације, нема ни раста привреде. Кажу да је инфлација пожељна на годишњем новиу око 2%.

  Оно што мене као лаика фасцинира да ова ГЛУПАВА власт не жели да покрене ни грађевински сектор,а 95% грађевинског материјала ми имамо у природним ресурсима, али они неће да се то експлоатише. Прошле године бањалучки градски оци су изгласали ПОВЕЋАЊЕ цијене грађевинских дозвола, и упропастили оно могућност за градњу куће. Глупани!

 56. buddha

  Ово саопштење ОО је некоректно.Ипак,позитивна ствар у томе јесте што се ради о лицима која се налазе у тешкој социјалној ситуацији.Позитивно је што предлажу да се формира заједничка листа са учешћем свих странака.Још кад би се искључила политичка припадност.Ради се о несхватљивом потезу локалне власти.

  Ови подстицаји о којима ја говорим су на Републичком нивоу и потрудио сам се да преко пријатеља сазнам о чему се ради.Ради се ипак о пројекту који поприлично строгим условима за послодавце који радника морају да „држе“ у радном односу најмање 3 године,са редовним примањима и извршењима обавеза на време иначе се СВА добијена средства морају вратити.Собзиром да се ради о пројекту на дуже време,и да се радна места деле пре избора и да се деле у различитим општинама РС,можда се и не ради о страначкој подобности у потпуности.

 57. Bigeru, biguj još malo pa ćeš u septičku sa šefom. Eno ga zapjenio, fireruje godinama, i sad se ufatio praznika. Bolje bi mu bilo da se fati užeta. Za petama su mu oni koji ga dovezoše na tenkovima.
  A, što se tiče da se čuvam ,tu poruku sam već dobio. Znate gdje sam, čekam vas.Bujrum, što kažu firerove prike.

 58. Mr Biggy, 22.11.2011. 20:08:34 [20032]

  „Собзиром да се ради о пројекту на дуже време,и да се радна места деле пре избора и да се деле у различитим општинама РС,можда се и не ради о страначкој подобности у потпуности.“

  Аха значи ипак признајеш да предност при запошљавању имају чланови СНСД-а?

  Закон о раду (члан 5) гласи:

  „Радник, као и лице које тражи запослење, не може бити стављен у неравноправан положај код остваривања права по основу рада и права на запослење због расе, етничке припадности, боје коже, пола, језика, религије, политичког или другог мишљења и убјеђења, социјалног поријекла, имовног стања, чланства или нечланства у синдикату или политичкој организацији, тјелесног и душевног здравља и других обиљежја која нису у непосредној вези са природом радног односа.“

  Е видиш та умоболна подјела на „наше“ и „ваше“ коју потенцирају одређени чланови СНСД-а, а по налогу пољопривредника – контраверзног бизнисмена из Бакинаца, је толико умоболна да не постоје ријечи којим би те људе могао описати. Дискриминација? О како то смијешно звучи!

  Нажалост, у РС је тренутно на сцени сумрак цивилизације, посебно у законодавној власти. Да није тако, одавно би многи из владајуће гарнитуре били на вишегодишњим робијама.

 59. herc64, 22.11.2011. 18:33:31

  Сјајан коментар! Oстао сам дужан одговор на питање од прије неколико дана.
  Постоји потреба за новим покретом или новим људима у политици, јер ћемо у супротном опет имати малу излазност на изборе, људи ће бити разочарани још прије избора.
  Слично као кад имају здравствени проблем, па одлазе доктору по „наду“ да ће бити боље, тако и сада многи желе неку нову причу, која ће им пружити наду да ће заиста бити боље. Илузорно је то очекивати с већ виђеним људима, који су најмање једном добили шансу. Жао ми је тих људи који су жтрве друштва и људи око себе. И сам спадам у ту групу, али мислим да постоје многи, позванији од мене, већ доказани у професији људи, којима је остало нешто образа. Зато је глупо да с енеко обраћа мени и момцима са Старчевице да покушају направити нешто на вишем нивоу. Искрено, радо ћу подржати и помоћи, чак и око увезивања људи, могу бити дио тима, али не и ићи у авантуру. Још сам „зелен“. Како не видим ништа ново на видику, очекујем да ће власт која дође послије ове указати повјерење у извршној власти већем броју људи од науке, а да то опет не буде неки нови Микеревић.

  У сваком случају, биће ми драго ако нешто спонтано настане. Ја имам неке приоритете у животу, који ми не допуштају вријеме да се посветим тако нечем, а видим да други још мање (чак кад је у питању ова екипа са Старчевице). Зашто свугдје ја морам највише да повучем?

  Велики поздрав!

 60. buddha

  Па,брате,не живим ја у Скандинавији,као да нисам упознат.Као да такво нешто зависи од мог признања.Могу рећи да ће сигурно привилеговани бити било који чланови странке која буде на власти.И да је то поразно.То је сурова реалност.

  Ја само ову власт не сматрам најгором,а ни једног човека одговорним.

 61. Bigeru, zar fašizam nije najgori? Firer nije odgovoran ?

  Šta misliš da će ostati ova zlodjela nekažnjena? Malo morgen! Ti bigeru dobro znaš da je tako, ali agitura se dobro plaća. Šta misliš ko ispašta nedjela očeva? i to znaš, ali misliš :neće se meni to desiti. Hoće, hoće bigeru. A, bigerče ni krivo i dužno što je biger bio gebels.

 62. Mr Biggy, 23.11.2011. 00:53:39 [20052]

  „Па,брате,не живим ја у Скандинавији,као да нисам упознат.Као да такво нешто зависи од мог признања…Ја само ову власт не сматрам најгором,а ни једног човека одговорним.“

  Писао сам већ, промјене ће наступити оног тренутка када се ми освјестимо и гласно кажемо ово је КРИВИЧНО дјело, а он је криминалац. Потребно је да и ти и ја јавно кажемо сви они који су прекршили ЗАКОН су криминалци, а КРИМИНАЛЦЕ осудити на вишегодишње робије и послати У ЗАТВОРЕ!

  За разлику од тебе који не сматра ову власт најгором, ја је сматрам. Само је ова власт успјела да се задужи скоро четири милијарде марака, и да списка улудо скоро двије милијарде марака! Па то може да ти уради само највећи непријатељ, неко ко те мрзи органски, ко не може да те гледа, да поднесе да живиш поред њега. Шест милијарди марака ЕЈЈЈЈЈ ЧОВЈЕЧЕ освјести се!

 63. buddha

  Да,промене ће баш тад наступити и то је неспорно.Али ово је део „фолклора“ нашег друштва,тешко ћемо се ми тога решити,нажалост.Међутим,похапсити све који примају и дају мито,и то је кривично дело…утопистички.

  Да ли је или не најгора,видеће се.Можемо о томе говорити када нађемо нека имена која би била боља.Ја таква овде нисам чуо.Задуженост Српске је дупло мања од оне коју си навео,бар је била пре 15 дана.Мени су највећи непријатељи Српске они који су њоме и људским животима трговали у рату,“стварали“ Српску из фотеље.

 64. Питали бабу у неко селу: „Бако, каква је ова наша власт?“

  А баба одговори: „Добра је, синко, добра.“

  „Како бако добра? Све покрадоше.“

  „Ако оду ови, доће гори.“ – рече бака.

  И заиста, готово сваки пут је долазила гора власт, тако да ме страх рећи да ова није добра. Шта ако дође нова? 😮

 65. Mr Biggy, 23.11.2011. 11:49:29 [20068]

  „Међутим,похапсити све који примају и дају мито,и то је кривично дело…утопистички.“

  Риба смрди од главе, али се чисти од репа… Може, може само полако…

  „Задуженост Српске је дупло мања од оне коју си навео,бар је била пре 15 дана.“

  „Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić kaže da RS nije prezadužena i da je trenutna zaduženost 3,5 milijardi KM.“

  То је оно што признају званично, а постоји оно што се крије. На ово додај ону 1.5 милијарду добијену продајом телекома… јел’ то пет милијарди?

  „Мени су највећи непријатељи Српске они који су њоме и људским животима трговали у рату,“стварали“ Српску из фотеље.“

  Ја са овом твојом тврдњом немам двојбе, због СДС-а сам остао без куће, са једном врећом гардеробе сам освано у Бањој Луци. Међутим, пријатељу не можемо се окретати уназад, то је оно што је било прије скоро двадесет година, оно што је САД актуелно је шетогодишња владавина СНСД-а, у тих шест година затворене су све веће фирме које су колико толико радиле и у рату, затворено не неколико хиљада малих продавница, кафана… Стао нам је грађевински сектор (у Бањој Луци је дошло до повећања цијене грађевинских дозвола за 50%!). То је оно онако како нам је тренутно! Све ово ме наводи на закључак да ова власт не жели да се овдје ништа развија, да се гради, да млади остају, да заснивају породице. Њихови су сви снабдјевени, а за друге заболи их полни орган!

 66. E, moj bigeru, pa ko više trguje sa ljudskim životima nego ova fašistička vlast? Prodala je i opljačkala sve što smo imali . Sad nas ubija, polazeći od onih kojima ne da da se rode, do starih i nepokretnih koje je psudila na smrt izgladnjivanjem i neliječenjem.
  RS je stvorena i odbranjena, da li iz fotelja ili iz rovova , stvorena je. Sada je nestaje zajedno sa narodom.
  Sad je firer spao da ne smije po crnoj zemlji da hoda , nego i u wc ide helikopterom ili avionom. Boji se onih koje je opljačkao i uništio. A, ni u jednom momentu nije bez desetak bijesnih šakala oko sebe. A, tek oko kuće?
  Nego ti malo manje av, av, zbog grehote prema gladnoj djeci, prema bolesnima i gladnima kojih ima stotine hiljada, njegovom , i isključivo njegovom voljom. Mogao si bigovati i na građevini ne bi navukao grijeh na nedužno bigerče.

 67. „Риба смрди од главе, али се чисти од репа…“

  Riba smrdi od glave. Riba vam smrdi od nepranja, Milijana, kao i mozak. Rajko V.

  A đe moj alterego što se sliko na svadbi,Krstin četnik?

 68. Mr Biggy, 23.11.2011. 11:49:29

  Хехехе..који си ти апсурд у најави, кажеш они неки што су РС стварали из „фотеља“, а ови сад логично управљају РС-ом тенковима и базукама??:P

  Хммм..изгубили смо тад 13 општина, рече неко, сложимо се сви? е али зато смо сад изгубили све општине!x-(

 69. buddha

  Ту се ради о укупном,спољном и унутрашњем дугу.И такви смо најмање задужени у региону.Затворени су једни,а отворени други субјекти.14% је мања грађевинска активност него у периоду пре кризе (што није поражавајуће).Телеком продан за мање од 650 милиона,ни са Рафинеријом нема толику цену од 1,5 милијарди (јер је огроман део цене заправо обухваћен инвестицијама руског партнера).Тек доласком СНСДа је уведен икакав ред у приватизацији.Надаље,само Федерација нам дугује 500 милиона.То о чему говориш си у праву,али ипак има и друга страна.Мислим да је председник неким својим активностима доказао да мисли и на биолошки опстанак Срба на овим просторима.

  Пошто смо осетили ратну и поратну власт СДСа,ни пакао нам неће тешко пасти.Али и даље ја неналазим алтенативу на политичкој сцени,а мислим да се слажеш са тим.Нама треба потпуно некомпромитован систем,у складу са праксом развијених земаља,а то је тешко постићи,нарочито кроз ових 15-ак година после рата.мени заправо нико,осим Рамштајна,није дао ниједно име које би заправо било неко решење.А и он је то дао страначки опредељен.

  ———————————————-
  rammstein

  …а онда након таквог ратног расплета,наставили сте разградњу Српске преносећи надлежности на државни ниво до те мере да данас од наше аутономије не би остало ништа.Је л’ то био доказ немоћи или сте исто продавали?

 70. Mr Biggy, 23.11.2011. 14:59:56

  Хехехе..баш негдје данас прочитах о страначкој „интернет герили“ која оставља коментаре на вијестима по страначкој потреби, прво си ми ти пао на памет.

  Кад је већ тако, нек и теби прво падне напамет, да је додик пренио надлежност са РС, пограничну полицију, личне карте, пасоше, таблице, јасеновачку документацију(продао странцима),…касније активно учествовао око царине, укидања грба и химне РС, укидања ВРС,…ништа није без њега пренешено, а већину ствари је сам преносио са амин од живка и баба сером.

 71. rammstein

  Мора да је нека самоанализа у питању,једино је теби важнија странка или личност од српске.Типични стереотип,ако немаш аргументе ни објашњења,онда је сигурно у питању „плаћеник“.Боље и то него „паћеник“.

  Шта је са таблицама,личним картама,пасошем?Ко ти их издаје?Додик укинуо грб?Ви есдеесовци сте пукли.Барем критикујте оно што је истина.

 72. Mr Biggy, 23.11.2011. 15:40:52 [20096]

  „Шта је са таблицама,личним картама,пасошем?Ко ти их издаје?Додик укинуо грб?“

  Каква су ти то питања? Опет замјена теза. Па де јебем му миша мало промјешај тај бетон у глави, и напиши јасно и кажи гласно ЉУДИ НАЈЕБАЛИ СМО! Имамо неспособне политичаре, којима је важнији њихов интерес, него интерес грађана Републике Српске.

 73. Biger biguje li biguje, i gebels je tako pa završiše kako su završili.Do samog kraja su mu skandirali:Heil! Heil! Neko iz interesa, neko iz puste pohlepe, neko iz straha, sve do vučje jame.
  Nekidan mi biger kaže: svuda okolo sam ja, zidovi imaju uši. To isto, od riječi do riječi mi je rečeno, naravno sa podignutim kažiprstom, usred moga dvorišta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *