Прокупље: Пронађен древни зид, стар 65 милиона година

Геолошка истраживања су показала да је мистериозни зид, састављен од хоризонталних камених блокова на обронцима планине Радан, заправо последица ерупције мегавулкана и да је стар 65 милиона година. Огромни зид, састављен од хоризонталних камених колона, који је недавно откривен код куршумлијског села Рударе, стар је 65 милиона година, а реч је о природном феномену вулканског порекла, […]

уторак, мај 28, 2013 / 21:21

Геолошка истраживања су показала да је мистериозни зид, састављен од хоризонталних камених блокова на обронцима планине Радан, заправо последица ерупције мегавулкана и да је стар 65 милиона година.

Огромни зид, састављен од хоризонталних камених колона, који је недавно откривен код куршумлијског села Рударе, стар је 65 милиона година, а реч је о природном феномену вулканског порекла, тврди геолог Душан Мијовић.

Zid 1.jpg

„Хоризонталне камене колоне у Куршумлији су последица ерупције мегавулкана, показала су прва геолошка истраживања", рекао је Мијовић за агенцију Бета.

Група геолога Завода за заштиту природе Србије, обавила је прва истраживања на локалитету „Бранкова кула", на Радан планини, где је недавно откривена хоризонтална камена колона у дужини од око 100 метара и висине око 10 метара.

Мијовић је оценио да је реч о импозантном открићу, јединственом у Србији.

Први резултати истраживања су показали да су у питању базалтни блокови вулканског порекла, правилно поређани једни на друге.

Zid 2.jpg

„Процес настанка овог феномена је релативно једноставан, магма која се утискује и изађе на површину, под утицајем различите температуре, кристалише се и добили смо лучење које је пентагоналног, односно хексагоналног пресека и то су у ствари ти базалтни стубови", објашњава Мијовић.

Истовремено, геолог је навео да ће локација, поред развоја туризма, допринети и научним истраживањима.

„То је јединствена појава у Србији. Базалтни стубови представљају део гео-наслеђа на основу кога можемо даље да реконструишемо како се развијала земљина кора на територији Србије", додаје Мијовић.

Геолог је навео да таквих појава, као што је ова у Куршумлији, базалтни стубови готово савршеног облика, мало има у свету, а да је најпознатија у Чешкој, у области Бохемија и да је под заштитом Унеска. На том локалитету се појављује исти базалт.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *