Производња шећера и кафе могла би дугорочно да опадне за чак 59 одсто

Производња шећера и кафе због климатских промјена могла би дугорочно да опадне чак 59 одсто, према извјештају Стокхолмског института

понедељак, 20 септембра, 2021 / 17:46

Истовремено би се производња пшенице могла повећати, каже се у извјештају.

САД, Кина и Бразил су "због раста температура које ће их захватити главни узрочник надолазећих невоља на глобалним робним тржиштима”, стоји у извјештају, гдје се додаје како ће промјене пореметити дугогодишње трговинске токове у цијелом свијету и узроковати друштвене преокрете и немире.

Производња кукуруза у САД могла би се дугорочно (2070-2099) снизити упола због виших температура, чиме ће земље које купују те усјеве бити доведене у незгодан положај. Производња кукуруза у Русији и Канади могла би порасти за 13, односно 17 одсто, али недовољно да се надокнаде глобални недостаци.

Извјештај је објављен уочи кључног самита о клими Уједињених нација ЦОП26 у Глазгову сљедећег мјесеца и њиме се позивају креатори политике да не гледају искључиво властите националне интересе.

У обзир се узима само раст температура, што значи да у извјештају нису укључене потенцијалне посљедице екстремних временских догађаја.

Заједничка пољопривредна политика Европске уније у процесу је реформе којом се настоји подстаћи одржива производња и створити предуслови за бољу реакцију сектора на садашње и будуће изазове.

Европски парламент, између осталог, сматра како би најмање 30 одсто средстава за директна плаћања требало да буде намењено еколошким програмима.

Европосланици се залажу и за постепено смањење исплата великим газдинствима, за подршку малим произвођачима и младим пољопривредницима, а предлажу и оснивање савјетодавних служби за пољопривредна газдинства у свим државама чланицама.