Произвођачи намјештаја из Српске повећали извоз

БАЊА ЛУКА – Произвођачи намјештаја у РС полако излазе из кризе, што недвосмислено показују подаци о тренду повећања производње и све већем извозу, потврђују произвођачи и у Удружењу дрвопрерађивача. Лазо Шиник, секретар Удружења дрвопрерађивача при Привредној комори РС, истиче да је РС за првих девет мјесеци прошле године извезла намјештаја у вриједности од 60 милиона […]

среда, фебруар 2, 2011 / 10:26

БАЊА ЛУКА – Произвођачи намјештаја у РС полако излазе из кризе, што недвосмислено показују подаци о тренду повећања производње и све већем извозу, потврђују произвођачи и у Удружењу дрвопрерађивача.

Лазо Шиник, секретар Удружења дрвопрерађивача при Привредној комори РС, истиче да је РС за првих девет мјесеци прошле године извезла намјештаја у вриједности од 60 милиона КМ, што је за осам одсто више у односу на исти период из 2009. године.

“Иако су прогнозе за област производње намјештаја биле песимистичне, извозна ситуација се крајем године значајно стабилизовала, тако да је на крају забиљежен пад од свега пет одсто у односу на претходну годину”, рекао је Шиник.

Он објашњава да је веома важан тренд који показује да се све више повећава извозни удио производње намјештаја у укупном извозу дрвопрерађивачког сектора РС.

“Задовољни смо због тога што у области производње намјештаја успијевамо да зауставимо негативне трендове, али и чињеницом раста стопе продаје на европским тржиштима”, рекао је Шиник.

Према његовим ријечима, разлика између увоза и извоза се у овој области све значајније повећава у корист извоза, те да је у протеклој години забиљежен раст извоза произвођача намјештаја од око три одсто у 11 европских земаља.

У бањалучкој Дрвној индустрији “Врбас”, која је прије двије и по године успјела да изађе из стечаја, истакли су да су у протеклој години успјели да на страна тржишта пласирају робу у вриједности пет милиона евра, те да у наредној години планирају да направе извозни пласман од осам милиона евра.

“На страна тржишта извозимо 60 одсто наше укупне годишње производње, а наши најзначајнији извозни партнери су Њемачка и Италија”, рекао је Драгиша Калинић, директор “Врбаса”.

Он је казао да је фабрика цијеном и квалитетом успјела бити конкурентна на страним тржиштима и додао да би већина домаћих компанија из ове области успјела да направи и значајније резултате да их не кочи технолошка застарјелост машина.

Елизабета Јосиповић, директорица приједорске компаније “Сконтопром”, која се бави производњом намјештаја и пресвлака за намјештај, рекла је да за доста компанија овог сектора код нас ипак долази боље вријеме.

“Наше посљедње посјете сајамским манифестацијама у Бирмингему и Келну показале су нам да постоји значајна заинтересованост страног тржишта за наш асортиман”, рекла је Јосиповићева и најавила да је ова фабрика већ креирала четири нове гарнитуре, те да су у плану и нови модели.

Она је оцијенила да је протекла година за ову компанију била тешка, али да су кризу успијевали пребродити тако што су производњу преоријентисали на јефтини асортиман који је тржишно било лакше пласирати.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *