Произведено у Српској: Рођена хиљадита беба из епрувете

Хиљадита беба зачета вантјелесном оплодњом у Републици Српској рођена је у понедјељак, 30. октобра 2017. у Бањој Луци. Марија је здрава и весела дјевојчица, дугачка 51цм и тешка 3050г.

среда, 1 новембра, 2017 / 14:47

Порођај је био изазован, али је све завршено добро, захваљујући храброј мами Александри Радовановић и одличном тиму Порођајног одјељења Клинике за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Републике Српске. Мајка и беба су добро и опорављају се на Клиници за гинекологију и акушерство.

Марија је прво дијете мами Александри и тати Горану, а бебу су покушавали да добију скоро пет година. Успјели су из трећег покушаја вантјелесне оплодње у клиници Медицо-С, уз највећу помоћ и подршку др Бранкице Ђукић-Кукољ и ембриолога Милице Гверо и Саше Вујнића, те анестезиолога прим. др Здравка Јосиповића. Радост због Маријиног рођења прелази и границе Републике Српске. Мајку Александру претходно је у Београду оперисао проф. др Александар Љубић, а све прогнозе колега у погледу могућности да Александра изнесе трудноћу до краја биле су скептичне. Побједнички тим наглашава да је мама Александра побиједила негативне прогнозе изузетном упорношћу, позитивним приступом и енергијом.

„Свака наша беба доноси велику радост и узбуђење у наш тим, па је тако и Марија дочекана с пуно радости и љубави. Међутим, посебност ове дивне приче није само у броју хиљаду. Мама Александра је заиста чудо од жене. Све медицинске индикације су упозоравале против наших великих напора, жеља и надања, али она је успјела да изнесе трудноћу и роди дивну и здраву дјевојчицу. Честитамо родитељима, дивимо се њиховој посебности и уживамо у њиховој срећи.“, рекла је др Бранкица Ђукић-Кукољ, специјалиста гинекологије и акушерства у „Медицо-С“, која је обавила комплетну процедуру вантјелесне оплодње, али и водила Александрину трудноћу.

И остатак тима специјализоване здравствене установе за вантјелесну оплодњу „Медицо-С“ – посебно др Мирјана Остојић, прим. мр др Весна Ћурић, др Сњежана Радетић, проф. др Сања Сибинчић, психолог Сања Лукач и медицинске сестре на челу са сестром Љиљаном Топић – био је упознат с медицинским изазовима и сјајном енергијом Александре Радовановић. Вијест о рођењу Марије дочекана је с толико радости да се замало пропустио „детаљ“ да је Марија заправо 1000-та беба рођена након поступка вантјелесне оплодње урађеног у Републици Српској.

„Маријино рођење за нас је била ванредно лијепа вијест. Били смо јако срећни због родитеља и због цијелог нашег тима који је уложио много знања, енергије и вјере да помогне Александри и Горану. А онда нас је Марија подсјетила на нешто што заборављамо у дневним изазовима и узбуђењима: 1000 беба рођено је за 14 година колико се вантјелесна оплодња ради у Републици Српској. То је број на који сви заједно можемо да будемо јако поносни, али за нас је то много више мотивација да радимо још квалитетније и посвећеније.“, рекла је проф. др Сања Сибинчић, специјалиста гинекологије и акушерства, власник „Медицо-С“ и национални координатор за репродуктивно здравље Републике Српске.

Прва беба зачета процедуром вантјелесне оплодње обављене у Републици Српској рођена је 8. децембра 2003. године у Бања Луци. Поступак је радилла проф. др Сања Сибинчић. Тим проф. Сибинчић и институције Републике Српске од 2007. године заједно развијају услугу вантјелесне оплодње у Републици Српској, с посебним заједничким циљем да свим паровима који имају проблем стерилитета буде доступна могућност да остваре потомство. Фонд здравственог осигурања Републике Српске већ шест година финансира два поступка вантјелесне оплодње, а већ десет година први поступак за парове којим је то једина могућност да постану родитељи. Посебан допринос и помоћ развоју вантјелесне оплодње у Републици Српској дао је предсједник Републике Српске, господин Милорад Додик.

„Медицо-С“ је данас према броју рођених беба, успјешности и броју годишњих процедура једна од највећих клиника за биомедицински потпомогнуту оплодњу у окружењу. Сви подаци о процедурама, резултатима и успјешности дио су редовних извјештаја који се достављају Фонду здравственог осигурања Републике Српске, те Европском друштву за хуману репродукцију и ембриологију (ЕСХРЕ).

Поред транспарентних и добрих резултата, „Медицо-С“ издвајају породичне вриједности, стручност домаћег медицинског кадра, етичност и стални раст и развој. Те вриједности препознали су многи сарадници и партнери, па ће „Медицо-С“ ускоро постати дио једне од највећих групација за вантјелесну оплодњу у Европи. Пацијентима из Републике Српске на овај начин биће доступна далеко већа мрежа љекара и ембриолога, нове сложене процедуре лијечења неплодности, те још већа сигурност.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *