Произведен бензин помоћу воде и ваздуха

Једна мала британска компанија успјела је да освоји технологију производње бензина помоћу воде и ваздуха, за коју се нада да ће једног дана допринијети производњи еколошких горива широких размјера. Како преноси Ројтерс, инжењери компаније "Ер фјуел синтесис" (АФС) у Тисајду, на сјеверу Енглеске, тврде да су за три мјесеца произвели пет литара синтетичког бензина. Технологија […]

субота, октобар 20, 2012 / 09:51

Једна мала британска компанија успјела је да освоји технологију производње бензина помоћу воде и ваздуха, за коју се нада да ће једног дана допринијети производњи еколошких горива широких размјера.

Како преноси Ројтерс, инжењери компаније "Ер фјуел синтесис" (АФС) у Тисајду, на сјеверу Енглеске, тврде да су за три мјесеца произвели пет литара синтетичког бензина. Технологија се састоји у издвајању угљен диоксида из ваздуха и водоника из воде и њиховом комбиновању у реактору са катализатором како би се добио метанол из ког се потом добија бензин.

Користећи обновљиву енергију у овом процесу, могуће је произвести CO2 неутрално гориво које се може користити на идентичан начин као стандардни бензин, тврде научници.

– Гориво је чистије, јер је синтетичко – објаснио је званичник АФС Питер Харисон. Истраживање је дио двогодишњег пројекта који је досад коштао око милион фунти (1,6 милиона долара).

"Еколошки" бензин, међутим, неће моћи у скоријој будућности да се појави на пумпама.

– Тренутно не можемо да га произведемо по садашњим цијенама бензина, али то ће се кад тад десити. Све што нам је потребно је обновљива енергија, а када нафта постане проблем, бићемо у стању да помогнемо како би се аутомобили и даље кретали, а авиони наставили да лете – казао је Харисон.

АФС планира да у наредне двије године изгради фабрику која ће производити око 1.200 литара специјалних горива, намијењених спортским возилима.

Повезано0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *