Програм или пљување, питање је сад

Изборна кампања у предигри поново показује сав јад и биједу политичког холивуда Републике Српске. Пише: Ненад Стевандић Неколико познатих „политичких фаца“, који дуги низ година не дају да било ко осим њих буде кандидат – или функционер – и даље држе банку, а корисни „политички идиоти“ им терцирају хвалоспјевима и пљувањем конкуренције. Неки, истина, то […]

среда, август 29, 2012 / 01:11

Изборна кампања у предигри поново показује сав јад и биједу политичког холивуда Републике Српске.

Пише: Ненад Стевандић

Неколико познатих „политичких фаца“, који дуги низ година не дају да било ко осим њих буде кандидат – или функционер – и даље држе банку, а корисни „политички идиоти“ им терцирају хвалоспјевима и пљувањем конкуренције. Неки, истина, то раде интелигентно, а неки не могу да одоле исконском примитивизму. Објективно –  пет, шест ликова у посљедњој деценији кандидати су за све и свашта. Они су вјечни кандидати и функционери, предсједници, потпредсједници, чланови и предсједници управних одбора, комисија …. А познати су углавном по томе што немају никакве, или имају лоше резултате у институцијама које су водили. Али  не дају ником, ама баш ником, ни функције ни кандидатуре ни шансе. Просто да човјек не повјерује.

Морам бити искрен и рећи да ми је баш то био мотив да прихватим кандидатуру за градоначелника Бање Луке. Па зар ико може након више од пет или 15 година власти и функција обећавати струју и воду, путиће и стубиће? За то вријеме никли су милионски градови, а у Бањој Луци на неколико километара од центра града, али и ближе, још столују септичке јаме, а Врбас се претвара у ријеку – канализацију. Успут да подсјетим, Бања Лука је највеће гробље привреде и индустрије.

Бјежећи од септичке кампање, са пријатељима и стручњацима сам правио програм БОЉА БАЊАЛУКА, и представио план за чист и атрактиван Врбас. Нисам га могао медијски промовисати јер су медији углавном под контролом ових или оних, али сам разговарао са много људи и организовао сесије на ту тему. И скоро сви су били одушевљени. А онда ме владајући кандидат напао у својим медијима како сам тобоже у једној кампањи ја покушао оно што његови нису за 12 година, или они прије његових за шест. Јесам, наравно, и урадићу то, јефтиније, боље и креативније.

Умјесто расправе о томе да ли је град одабрао лош пројекат и умјесто компарације са креацијом мог креативног тима, почело је дезавуисање на које немам могућности да одговорим јер су за тај квалитетни дијалог споменути медији углавном затворени.
Зато вам нудим да и ви погледате тај сегмент програма БОЉА БАЊАЛУКА и кажете своје мишљење јер имате прилику да га видите и упоредите са осталим, за које тврдим да су лоши. И не само лоши већ су неоствариви, јер су рађени тајно, са намјером да коштају много, у сврху остваривања великих провизија, а не развоја Бање Луке.

Ево, ја позивам да упоредимо програме и пројекте и да размјењујемо идеје, а не пљувачку .

Прилог
СИСТЕМ ОТПАДНИХ ВОДА, За спас Врбаса, за нашу дјецу0 КОМЕНТАРА

 1. Doktore, bila bi viša ocjena da u tom svom kreativnom timu imaš lektora – iz ovog tvog pisanja valjalo bi eliminisati pravopisne greške i greškice.

  I sama ideja mi je pomalo problematična… meni se sviđaju zelene obale Vrbasa a ovim betonskim šetalištima – one bi nestale. Vrbas bi se pretvorio u Miljacku. Dobar je taj primarni vod, ali preko njega zasijati travu i posaditi drveća za ‘ladovine.

 2. „…умјерсто компарације са креацијом мог креативног тима, почело је дезавуисање…“

  A, врх су „колатерални правци“ у програму.

 3. мене само занима гдје намјеравате завршити колектор? фабриком за пречишћавање? колектор је докторе обична цијев, неће колектор пречистити воду. мада увијек има опција да се то све шутне у лакташку општину, па нека они праве акумулационе базене и фабрике воде.

 4. 1978
  Мислим да не познајете обале врбаса,а за словне грешке ок., послана је неисправљена верзија мојом кривицом.Сва канализација је на жалост већ спроведена у врбас. Град се кредитно задужио за 24 000 000 еура да раскоипа обале врбаса и у њих пласира пластичне цијеви, чини ми се турског произвођача.Ту су неријешени имовински односи, много кућа кафића и сл. и тај план је неостварив.
  Када би се бетонски колектор позиционирао уз обалу у кориту Врбаса све канализационе цијеви би се накачиле у њега и имали би смо чист врбас.Шетелиште или кеј са пристаништем не би оштетило зеленило већ би га оплеменило јер је малог промјера негдје око 3 метра а сада су обале разроване и несређене као на сеоском потоку.
  Хвала на критикама.

 5. Ника
  Хвала што сте читали програм БОЉА БАЊАЛУКА .Ако сте читали и колетерале онда хвала двапут без обзира на све ваше негативистичке постове за моју маленкост.
  Уосталом колу+мна се и зове …

 6. Беља Сикирица
  И постојећим планом су планирани пречистачи.У нашем случају они се постављају на излазу из града и сва вода-канализација из наведеног колектора иде кроз њих, чисти се и дезинфикује у одређеној мјери.То би било између Бањалуке и Лакташа.Дакле оно што је битно према Лакташима сада иде много загађенији врбас па би и Лакташи требали да партиципирају и подрже овај пројекат без обзира на политичке ставове.Иначе Врбас је веома шист на излази из кањона јер је брз и добро се чисти па је пре рафтинг клуба квалитет воде 2 , дакле може се и пити а у граду је 4 дакле јако прљав. Закључак је да ми Врбас највише трујемо па морамо да то поправимо док не буде касно.Поздрав.

 7. Не знам какво је рјешење централизација фекалија!? У преводу, неће на 50 мјеста да се истреса 200 тона дневно у Врбас, већ на једној великој „скакаоници“, све одједном. Прећуткује се да су овај пројекат финансирали ЕУ и Влада Њемачке, као и да је право рјешење изградња колектора (фабрике) за пречишћање отпадних вода, што много кошта. То никада нећемо моћи уколико не постанемо штедљиви при потрошњи градског буџета, уколико будемо имали јаранске тендере и талове, уколико не смањимо трошкове администрације на бар 20% градског буџета. Исто тако, нећемо имати ни нови вреловод, ни нове школе, ни нове вртиће, јер Градска управа не управља штедљиво и рационално нашим новцем, а многе градске службе и агенције су саме себи сврха. Част појединцима!

 8. У сваком случају, боље је дуж обале Врбаса, у самом кориту, али је кључно да се направи фабрика за пречишћавање. Видио сам позитивна рјешења у Бугарској, а постоје позитивни примјери у ближој околини, као и могућност добијања бесповратних средстава из ЕУ фондова:

  http://www.youtube.com/watch?v=ct_KGJB5CJk

  http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/235101/Zajednicka-fabrika-za-preciscavanje-otpadnih-voda

 9. Плаши ме једна ствар на овим изборима, а то је острашћеност великог броја бирача Политичким партијама, али не њиховим програмима већ самим именом.
  Плашим се да се не понови у Бањој Луци оно што је било на иѕборима ѕа председника РС када је г. Кузмановић побједио г. Тадића.
  Тада се нисам могао чудом начудити да су малди људи своју будућност (свој глас) дали у руке једног (додуше образованог) старкеље који не може да води ни домаћинство акамоли републику, наспрам једног малдог, интелигентног и образованог политичара који је сасвим сигурно био дорастао проблему.

  да ли ће и у БЛ г. Старкеља имати ту срећу видјећемо.
  Г. Стевандићу иде сва моја подршка и помоћ.

 10. Dr. smatram da je ideja i koncept jako dobar. inace nasim ljudima glava sluzi samo za sisanje pa nije ni cudo sto ih Mile sisa svaki put na izborima kao ovce. Treba napomenuti ljudima da je ovo ideja i koncept na kome je radio vas tim kreativnih ljudi i ako dodjete na poziciju gradonacelnika da cete tu ideju sprovoditi u djelo i da ce se onda raditi ozbiljan projekat i studija izvodljivosti na ovu ideju. Inace odlicno i samo napred moja podrska

 11. докторе, не знам имате ли податке колико отпадних вода бања лука произведе дневно, али по броју становника дало би се рећи да би за толики капацитет требало пљунути силне паре.

  има јефтинијих варијанти од класичног погона који хлорише воду, па је онда третира сумпор диоксидом (обоје скупо&опасно) и који троши енергију и средства за одржавање. на крају крајева, јесте то све проблем, али упасти оволику цифру за 20 година можда може неки грен рапидс..

  „The City of Grand Rapids, MI, has invested nearly $350 million over the last 20 years to construct, repair and maintain its wastewater treatment plant (WWTP) infrastructure for approximately 300,000 customers that reside within 200 square miles of developed land in the greater Grand Rapids area. „

  http://www.waterworld.com/articles/print/volume-24/issue-6/departments/case-studies/maintaining-wastewater-treatment-plant-infrastructure.html

  јефтиније је одкупити земљу и направити нешто типа

  http://permaculture-and-sanity.tinyorb.net/pcarticles/constructed-wetland-wastewater-treatment-part1.php

 12. Stevandicu dogovori se sa Cavicem, ma mozete naci zajednicka rijesenja za sustinska pitanja, samo jedan KANDIDAT ima sansu, i to obojica znate! Sva ova piskaranja su beskorisna ako ne pobijedi kandidat opozicije, dzaba kao da i nisi pisao!
  Opozicija mora biti ujedinjena i predstavljena jednim covjekom, jel moze ikako da se licni interesi stave malo na stranu zarad promjene i ZAJEDNO pokazemo da hocemo i mozemo bolje!

 13. Стевандићу – прије свега подржавам уређење обала Врбаса. Да су поглавице СНСД-а за ових 15 год само по 1 км годишње уредили обале имали би смо у доброј мјери ријешен проблем. Говорити да ће се ово ријешити у 4 год је мислим нереално, јер тражи велика улагања. Морам се осврнути и на твој програм: мислим да је неозбиљно ово назвати програмом јер прије свега покрива само 4 теме, а од тога свака има по један лист фромата А4. Ово што је представљено јавности је јако мало. Да не спомињем да су ти формати А4 писани већим фонтовима, имају слике тако да у суштини за сваку тему имате само неких пар реченица. Прави програм мора да буде озбиљан документ, студија, која ће да обухвати доста поглавља грађанске свакодневне проблематике. На тај начин се добија повјерење грађана. Овако, ви сте то јако скромно написали, Гавран хода и говори како ће сад он то радити боље него што је радио у задњих 15 год. Од свих кандидата Чавић је направио најквалитетнији програм и за то му се треба честитати: http://www.dragancavic.com/index.php/rs/program-za-banjaluku

 14. Докторе направи програм, а пљување ти не гине од „зналаца“
  B-)…слажем се са овим приједлогом да се ти видиш са Чавкетом, па се договорите како да се прво почисте говна из управе БЛ па тек онда и из сливова Врбаса!

 15. Хвала на похвалама подршци и критикама.
  Неке напомене
  Веља Сикирица
  Разматране су 4 могућности за Врбас лимит је био то што се ради о планинској ријеци и што је много канализационих одвода већ у ријеци која на нашу жалост смрди на многим мјестима.
  Увај је најјефтинији а задоволјава и естетске и туристичке варијанте.Лако се израчуна колико је бетонска цијев 2метра у промјеру по дужини и њено ушвршћивање и потом издрадња шеталишта колектора по њој. Скупљи део је прешисташ када Врбас изађе из БЛ. али све у свему много јефтиније и боље.

  Чојеше знам и борац 1 категорије.
  Драго ми је да сте спустили лопту.Сви ми из оппозиције трпимо увреде владајућих али је глупо да кад вашег кандидата оплету у режимским медијима ви свој бијес искалите на мени.
  Када ме госп. Гаврановић напао за овај пројекат свој није ни представио и има сву медијску пажњу али ја се нећу зато дса острвим на госп.Чавића већ ћу доказивати да је мој план Бољи и поштенији и бићу упоран.
  Ласта
  Немам базен , сви знају да живим у породичној кући под Старчевицом а да сам плац купио од града Бањалуке 1998-1999-те,год.Било је то у склопу ријешавања око 8 породица гдје оба супружника су љекари у КЦ Бањалука.Плац и грађевинску сам платио и направио кућу.

 16. Stevandicu,
  Jedino pozitivno u kompletnom ovom pokusaju pisanja komentara i nudjenja programcica je taj poziv na obustavu pljuvacine. Sve ostalo je nula. Nista ti ne znaci to uopsteno prozivanje „nekih“, „nеколико познатих политичких фаца“, „политичкиh идиотa“ (eto odmah ti propade i to jedino pozitivno, taj prethodni poziv na nepljuvanje), „nekih koji rade rade inteligentno i nekih koji su iskonski primitivni“, „пет, шест ликова у посљедњој деценији кандидати су за све и свашта“, „oni koji nemaju никакве, или имају лоше резултате у институцијама које су водили“… ne mogu vise. Ko, Stevandicu, ko tacno? Nije valjda da ni ti, nekadasnji jastreb SDS-a, ne smijes vise da izneses imena nego uopstavas? Drugo, ne predstavljaj se odjednom kao genije za kanalizaciju, da sada je vlast u BL imala nekoliko ideja i projekata, medju kojima i ovaj tvoj i, ti to dobro znas, to bi vec bilo realizovano da je toliko jednostavno kao sto sad predstavljas. Trece, da je to kvalitetan prijedlog ne bi u njemu bila zloupotrebljavana djeca. Isuvise je koriscenje te vrste patetike poznato. A bilo da se radi o ratu ili kanalizaciji, zabranjeno je, da znas. I cetvrto, nema nista od zajednistva sa Cavom, on sad ide drugim, novim putem, i njemu takvi ne trebaju. Bio bi to povratak u arhaicnu proslost, nesto kao kad bi se ti ponovo poceo zabavljati sa Sonjom Karadzic, kao nekad.

 17. stribor
  Ваша задња реченица све открива али у нади да нисте злобни већ неинформисани морам да вас обавијестим да се заиста никад нисам забављао са Соњом Караџић већ да су том измишљотином моји опоненти из ране младости покушали да објасне моје пријатељство са Радованом Караџићем.Ја сам наравно пријатељ и са Соњом , Сашом. Љиљом и Радованом као ми са много непознатих људи .
  Не знам шта је сада циљ рециклаже ове неистине али је свеједно јадан.
  Даље није пљување рећи да је неколико исти фаца било све и свашта у задњих 15 година па то сви знају и не односи се само на моје противкандидате госп. Гаврановића, и Чавића , већ и на госп. Додика, Иванића,Ђокића,Давидовића,Глигића…
  Е ту је СДС управо супериоран и ми отварамо простор за људе који нису вјечити функционери.Ја сам наравно поносам што промовишем такву политику у Бањалуци.
  У сваком случају поздрав .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *