Проглашени добитници награде Печат времена

Добитник угледне награде „Печат времена“ за 2018. у области књижевности коју додељује недељник Печат је Гојко Ђого, док исто признање у области науке и друштвене теорије дијеле Живадин Јовановић и Владо Стругар.

петак, 10 маја, 2019 / 21:29

Ђого је награђен за пјесничку збирку „Клупко“ („Православна реч“), а одлуку је једногласно донио жири у саставу: Јован Попов (предсједник), Љиљана Богдановић, Верољуб Вукашиновић, Владимир Димитријевић и Никола Маринковић.

— Својом књигом „Клупко“ Гојко Ђого је заокружио песнички триптих започет још збирком „Вунена времена“ (1981), а настављен „Црним руном“ (2002). Зналачки осмишљено и компоновано, „Клупко“ евоцира препознатљиви свијет Ђогове пјесничке митологије, метафорички и симболички репертоар његове поетике, обогаћујући их духовитим поетско-филозофским рефлексијама и меланхолично осјенченим призорима урбане свакодневице – наводи се у образложењу.

По једногласној одлуци жирија (Радован Радиновић, предсједник, Немања Поповић, Љубомир Кљакић, Драгомир Анђелковић и Милорад Вучелић), „Печат времена“ за науку и друштвену теорију равноправно су подијелили Живадин Јовановић, награђен за књигу „1244 – Кључ мира у Европи“ (Београдски форум за свет равноправних и СКЗ) и Владо Стругар, награђен за дјело „Југословенски 1. децембар 1918. године“ („Завод за уџбенике“).

Жири је оцијенио да су у књизи Живадина Јовановића дата свједочења аутентичног судионика најважнијих догађаја, с једне од најзначајнијих државничких функција.

— Централна тема ове књиге је Косово и Метохија. То родно мјесто сваког Србина кроз вијекове и данас, ма гдје се он налазио и живио. Без Косова и Метохије ми Срби не бисмо били то што јесмо. Управо из тих разлога Живадин Јовановић се пита како не изгубити Косово да не бисмо изгубили себе – каже се у образложењу.

Мада су о уједињењу Јужних Словена написане цијеле библиотеке књига, по мишљењу жирија, дјело академика Влада Стругара „Југословенски 1. децембар 1918. године“ дјелује свјеже и публицистички и књижевно, а емпиријски веома увјерљиво и утемељено.

— У дјелу се на нов и оригиналан начин сучељавају друштвено-историјске околности у којима је дозријевала ујединитељска идеја, са побједничком мисијом српске војске и њене врховне команде у стварању услова за уједињење и за одбрану те идеје – каже се у саопштењу.

Награда „Печат времена“ (коју чине Повеља и новчани износ од 250.000 динара) лауреатима ће, традиционално, бити уручене у подне 12. маја, на Дан Светог Василија Острошког, у Југословенској кинотеци у Београду.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *