Проглашена глад у двије области Сомалије

УН су прогласиле глад у двије области на југу Сомалије, у вријеме највеће суше у посљедњих више од 50 година у читавом региону. УН наглашавају да се хуманитарна ситуација у областима Бакул и Доња Шабеле убрзано погоршава, преноси Би-Би-Си. Ово је први пут у посљедњих 19 година да је у Сомалији проглашена глад. То значи […]

среда, 20 јула, 2011 / 20:07

УН су прогласиле глад у двије области на југу Сомалије, у вријеме највеће суше у посљедњих више од 50 година у читавом региону.

УН наглашавају да се хуманитарна ситуација у областима Бакул и Доња Шабеле убрзано погоршава, преноси Би-Би-Си.

Ово је први пут у посљедњих 19 година да је у Сомалији проглашена глад. То значи да више од 30 одсто дјеце пати од акутне неухрањености и да сваког дана међу 10 000 људи од глади умру двије одрасле особе или четворо дјеце.

Ал шабаб, група која сарађује са Ал каидом, а која контролише велика подручја на југу и у централном дијелу Сомалије, недавно је укинула забрану рада хуманитарним радницима у овом подручју.

Процјењује се да је суша на истоку Африке директно угрозила око 10 милиона људи. Више од 166 000 очајних становника Сомалије напустило је земљу и потражило спас у Кенији и Етиопији.

Хуманитарни координатор УН за Сомалију Марк Боуден изјавио је да је у наредна два мјесеца потребно 300 милиона долара за рјешавање проблема глади.