Продали пет тона ГМО-лососа, без обавезе да га означе

Канадска компанија Аква Баунти саопштила је у финансијском извјештају о свом пословању да је продала пет тона генетски измијењене рибе, атлантског лососа, што је прва таква продаја у свијету.

среда, 9 августа, 2017 / 21:46

Међутим, канадски потрошачи нијесу знали шта купују јер на етикетама није било ознаке да је риба одгајана са генетским измјенама, саопштила је Канадска акциона биотехнолошка мрежа.

У саопштењу за новинаре који прате рад канадског парламента и владе додаје се да продајом генетски измијењеног лососа није прекршен закон, јер је такву продају одобрила Канадска агенција за контролу хране, а означавање такве врсте хране није законски обавезно.

У саопштењу се додаје да службе федералне владе не прате генетски измијењене производе на тржишту, а посланици парламента у Отави у мају нијесу подржали предлог закона за обавезно означавање таквих производа.

„Нико не очекује да компанија Аква Баунти зна гдје се налази генетски измијењена риба лосос нити је та компанија открила гдје је такав лосос продаван. Непосредан ‘лијек’ би био да га продавнице хране не држе“, изјавила је представница Биотехнолошке мреже Луси Шарат.

„Кад је ријеч о генетски измијењеној храни, канадски потрошачи купују на слијепо“, закључила је она.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *