Пробој коридора се десио на Видовдан!

На Дугој Њиви код Модриче данас је у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, обиљежена 17. годишњица од пробоја коридора кроз Посавину, познатог као „коридор живота“.

недеља, јун 21, 2009 / 13:44

Обзиром да је главни циљ операције Коридор 92 обављен 26. односно 28. јуна, што је, обзиром на симболичку важност Видовдана у српској традицији свему дало додатну тежину, Фронтал.РС се нерадо одважује да објави ову вијест.

Како уз крајње недостојан споменик, на сасвим произвољном мјесту битном због сеоске славе и манастира, ни овај пут није било највиших дужносника РС; који очигледно сматрају првенства у рафтингу или отварање супермаркета далеко битнијим у својој агенди, Фронтал.РС ипак објављује вијест о овом догађају.

То су заслужили сви војници и други часни борци за слободну Републику Српску, без обзира што политичари то не мисле.

Ипак, међу присутнима је био министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић, који је нагласио да је пробој коридора кроз Посавину био најсвијетлији и најхуманији ратни подвиг српског народа, Војске Републике Српске, часних генерала и цивилне власти РС.

„Ослобођење овог `пута живота`, које је српском народу западног дијела РС и Републике Српске Крајине, омогућило њихово повезивање са остатком Српске и матицом Србијом, ући ће у историју као један од највећих догађаја одбрамбено-отаџбинског рата од 1992. до 1995. године“, истакао је Ристовић на пријему за преживјеле учеснике пробоја коридора, представнике власти РС, представнике Срба у институцијама БиХ, невладиних организација и домаћине обиљежавање годишњице општине Модрича и Добој.

Министар Ристовић је поручио да ће Влада РС и ресорно министарствио наставити да подржава обиљежавање овог и бројних других значајних догађаја у којима је стварана РС.

На пријему под војничким шатором на Дугој Њиви о акцији ВРС „Коридор“ говорили су и пуковник у пензији Мико Шкорић и генерали у пензији Манојло Миловановић и Новица Симић.

Они су посебно истакли, како су рекли, бриљантно осмишљену и према војним правилима изведену акцију, као и изузетан морал војске, народа и ратних команданта.

„У акцију `Коридор` смо кренули с циљем да је завршимо на Видовдан, један од највећих и најзначајних датума српског народа“, рекао је генерал Миловановић.

Генерал Симић је рекао новинарима да је операција „Коридор“ проведена уз пуно поштивање Женевских конвенција због чега пред Хашким и домаћим судовима до сада није, а нема ни разлога, покренут ни један судски процес.

„Смрт 12 беба у Бањалуци и милион и по опкољених Срба у западном дијелу РС и РСК давали су додатни морал борцима што је резултирало окончању акције у поланираном року, до 28. јуна 1992. године“, рекао је Симић, један од команданата ове операције, и нагласио посебан заначај и улогу сада већ покојног генерала Момира Талића.

Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански василије служио је Свету архијерејску литургију у манастирској цркви Светог великомученика цара Лазара и помен за више од 200 погинулих српских бораца у акцији за „коридор живота“.

Након помена, делегације Владе и Народне скупштине РС, изасланик предсједника РС Душан Ћетковић, представници Срба у парламенту БиХ, борачких организација, општина Модрича и Добој и бројни грађани прислужили су свијеће и положили цвијеће на Спомен-обиљежје погинулим борцима на пробоју коридора.

Одбор Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова утврдио је 2007. године обиљежавање 18 значајних историјских датума међу којима је и „Видовдан – Пробој коридора“, као један од најзначајнијих у историји српског народа.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *