Пробно испаљивање пројектила

Припадници иранске Револуционарне гарде извршили су током другог дана вјежби пробно испаљење 14 пројектила. Иранска новинска агенција ИРНА јавила је да су истовремено и на једну мету испаљене ракете "земља-земља" домаће производње са максималним дометом од 2 000 километара. "Домет ових пројектила урађен је на основу удаљености америчких војних база у региону и ционистичког режима", […]

уторак, 28 јуна, 2011 / 11:59

Припадници иранске Револуционарне гарде извршили су током другог дана вјежби пробно испаљење 14 пројектила.

Иранска новинска агенција ИРНА јавила је да су истовремено и на једну мету испаљене ракете "земља-земља" домаће производње са максималним дометом од 2 000 километара.

"Домет ових пројектила урађен је на основу удаљености америчких војних база у региону и ционистичког режима", рекао је војни званичник иранске Револуционарне гарде Амир Али Хаџизадех.

Вашингтон и Израел раније су истицали да не одбацују могућност покретања војних удара на Иран у случају неуспјеха дипломатских напора да обустави развој нуклеарног програма. Техеран негира да је нуклеарни програм осмишљен за развој атомских бомби.

ИРНА наводи да су гардисти испалили девет пројектила "зелзал", два "шахаб-један", два "шахаб-два" и један побољшани "шахаб 3". Ирански званичници су раније саопштили да пројектил "шахаб-три" може да гађа мете на удаљености од 2 000 километара, чиме су у домету базе израелске и америчке војне базе у Персијском заливу.

Хаџизадех је истакао да ће маневри "Велики пророк шест" бити изведени на копну и мору и да су "порука мира и пријатељства земљама у региону".

Он је на новинарско питање да ли су ирански пројектили пријетња по Европу, одговорио да Иран има капацитет за производњу далекометнијих пројектила, домет од 2 000 километара изабран је због израелских и америчких војних база.

Према његовим ријечима, "осим америчког и ционистичког режима, Иран не осјећа да постоји пријетња од неке друге земље".Оставите одговор