Прњавор: Српски борци иза фрижидера за пиће

Прњавор је у Одбрамбено-отаџбинском рату дао 626 бораца Војске Републике Српске за Републику Српску.

петак, 5 јула, 2019 / 10:23

Пише: Ведран Лепир

Прњавор није био у зони ратних дејстава, што значи да су сви погинули на ратиштима ван прњаворске општине.

Прњавор и након 24 године након рата нема Централно-спомен обиљежје за борце Војске Републике Српске. Постоји Спомен – храм на Вучијаку али у граду из разноразних политичко-људских разлога није изграђен за све ове године након рата.

Прњавор има трг, тај трг се зове Трг српских бораца. Једино што има спомен на борце Војске Републике Српске, јесте табла са правописно погрешним натписом Трг Српских бораца.

Дуго времена, трг није имао ни ту таблу па су је прије коју годину поставили.

Данас се та иста табла не види, због изградње љетне баште на истом том тргу. Тачније табла са именом српских бораца стоји иза фрижидера за пиће.

На то није нико реаговао нити Борачка организација, нити организације проистекле из овог последњег рата нити било ко други. То је срамота, како за борце Војске Републике Српске тако и за нас становнике општине Прњавор.

Да се тако нешто догодило у Хрватској или Федерацији Босне и Херцеговине, њихови борци би направили демонстрације око такве ствари. Код нас борци и борачка удружења ћуте.

Зашто?8 КОМЕНТАРА

 1. Повратни пинг: Srpski borci iza frižidera za piće (Foto)
 2. Treba biti realan pa reći da srbima kao narodu niti je potrebna boračka i borci niti srbi kao narod imaju neko posebno kolektivno sjećanje na rat i poginule borce.
  Jednostavno ako se dogodi neki novi metež i previranja partija koja bude na vlasti tisnuće na klanicu i žrtvovati narod bez ikakvog cilja a na kraju kako ispadne.
  Na kraju će Nikole i njemu slični iz petnih žila pomagati vlastima i režimskim portalima da se skrene pažnja sa bitnih stvari.

 3. Свака част Лепиру и Симићу на чијем порталу овако нешто може бити објављено.
  Од четири коментара три су на хрватској латиници. То је у складу са односом према борцима. То је српски лакмус папир.
  Пита Лепир : зашто ?
  Зато што српски народ одавно нема своју родољубиву интелектуалну елиту. Постоје само изузеци, као песник др Драган Хамовић који је ових дана поднео оставку на место саветника у Министарству културе и информисања Србије. Разлог је то што ни после две године није ушао у скупштинску процедуру Нацрт закона о језику и писму, кога је припремило управо то министарство , уз ангажовање језичке струке на челу са проф.др Милошем Ковачевићем.
  Он је на крају ударио главом у зид, а то сам предвидео у мојој књизи „ИЗДАЈА СРПСКЕ ЋИРИЛИЦЕ спроведеним увођењем хрватске латинице у српски правопис“. Написао сам да Нацрт закона никада неће ни изаћи пред посланике, јер то не дозвољава председник Србије Александар Вучић. А он то може да не дозвољава зато што има ослонац управо од језичке струке, која је у српском правопису написала да је и ова хрватска латиница српско писмо . Писао сам да прво треба донети кратак закон о правопису ,којим би из њега била искључена окупациона хрватска латиница.
  А када Вучић неда да се ћирилица врати српском народу у Србији, онда ни Додик неда да се она врати у Републику Српску. Он и његови воле петокраку и латиницу. Да није тако рекао би на ТВ да је српско писмо само ћирилица.
  Политичари,лингвисти , академици , сенатори и други са титулама су срамота српског народа све док му не буде враћена ћирилица .

 4. Шта додати после коментара Немање Видића? Све је рекао.
  На хрватском писму заиста се већ дуго круни сва што је српско. И понижава се цео српски народ .И заиста су аз све криви прцви српски лингвисти. Они су као у време српскохрватског језика убацили и у српски језик хрватско писмо које је Србима било наметнуто када је српска ћирилица била строго забрањена. И све до ослобођења Срба и Србије током окупације у Првом светском рату међу Србима је владала та окупациона латиница. Тако јее, само још строже, било у НДХ-у. У време комунистичке Југославије српска азбука је била изложена затирању. Како тада, тако и данас међу Србима свуда, па и у Србији. То окупационо херватско писмо из Првог светског рата, из времена НДХ-а и комунистичког периода влада и данас свуда међу Србима, јер су га у Правопису српскога језика Матице срспек легализовали српски лингвисти чије бахаћење плаћа осиротели српски народ. Срам их и арам им било од српсског народа!