Прњавор позива владу да купи Бању Кулаши

Скупштина општине Прњавор усвојила је данас закључак којима позива Владу Републике Српске да купи "Бању Кулаши"да би била спасена од пропадања и трансформисана у савремени здравствено-рехабилитациони центар. Одборници су са 20 гласова "за" и два "уздржана" усвојили закључак у којем се наглашава и значај ове бањске установе за Републику Српску. Предсједник Скупштине општине Прњавор Борко […]

четвртак, 13 новембра, 2014 / 21:38

Скупштина општине Прњавор усвојила је данас закључак којима позива Владу Републике Српске да купи "Бању Кулаши"да би била спасена од пропадања и трансформисана у савремени здравствено-рехабилитациони центар.

Одборници су са 20 гласова "за" и два "уздржана" усвојили закључак у којем се наглашава и значај ове бањске установе за Републику Српску.

Предсједник Скупштине општине Прњавор Борко Лукановић рекао је да, иако би било најбоље да општина Прњавор располаже средствима којима би могла да купи "Бању Кулаши", планираних буџетских средстава за ову намјену нема.

Начелник општине Синиша Гатарић рекао је да ће Скупштине општине, уколико бањски центар купи Влада Српске, омогућити да он функционише, од доношења новог регулационог плана до свега осталог што би било од помоћи за пословање новоформираног предузећа.

Посебна сједница сазвана је на иницијативу Савеза удружења малих акционара Републике Српске, чији је предсједник Небојша Југовић изразио задовољство донесеним закључком.

"Тражићемо од Владе Републике Српске да хитно поступи по том закључку, јер општина нема потребних средстава, а Влада их има", рекао је Југовић.

Бања Кулаши: Прва офанзива против лажног стечаја и уништавања привреде

Стечајни управник "Бање Кулаши" Лазо Томић није присуствовао сједници јер, како је навео у писаном образложењу, Скупштина општине није орган стечајног поступка, па би за долазак на сједницу морао имати сагласност Суда који води поступак стечаја.

Томић сматра да би сједница била оправдана да је одржана прије покретања стечаја, а овако се морају поштовати искључиво законски прописи.

"Бања Кулаши" трећи пут ће се наћи на јавној продаји 12. децембра, а почетна цијена је 1.500.000 КМ, што је трећина од првобитно процијењене вриједности.

Хотелско-угоститељско предузеће "Цер", у чијем је саставу Бања, основано је 1954. године под именом Угоститељско предузеће "Мотајица", да би двије године касније промијенило у име под којим послује и данас.

Предузеће је било главни носилац угоститељске дјелатности у општини Прњавор, а средином 80-тих година прошлог вијека изградњом бањског комплекса у Кулашима постаје носилац и бањско-рекреационо-здравственог туризма ове општине. Од јула 2013. године предузеће је у стечају.

Бања у Кулашима је свјетски раритет према својој јединственој води, коју карактерише висок степен алкалности и низак ниво минерализације, и чија је температура 27 степени Целзијусових.

Постоји само седам таквих бања у свијету, а у Европи три оваква извора. Употреба ове љековите воде показала је велике резултате у лијечењу кожних болести, посебно псоријазе.