Привремени надвожњак изнад дворишта

Фронтал је већ писао о случају из бањолучког насеља Залужани, гдје су радови на реновирању надвожњака заустављени јер се грађанин жалио да му је угрожен приватни посјед, а да га нико није на вријеме обавијестио да ће се то десити. Стуб – носач, који би требало да подупире нови дио надвожњака (аутопута) треба у тој […]

петак, 4 новембра, 2011 / 16:24

Фронтал је већ писао о случају из бањолучког насеља Залужани, гдје су радови на реновирању надвожњака заустављени јер се грађанин жалио да му је угрожен приватни посјед, а да га нико није на вријеме обавијестио да ће се то десити.

Стуб – носач, који би требало да подупире нови дио надвожњака (аутопута) треба у тој својом улози и да наткрије двориште Бошка Ковачевића. Данас у подне он је, заједно са породицом и многобројним новинарима протестовао у сопственом дворишту, очекивајући "насилни и привремени улазак у његов посјед" јер је донесена одлука да се стуб гради без обзира на његове захтјеве.

Један од нових носача-стубова надвожњака требао је да буде унутар дворишта Бошка Ковачевића и његове породице, тачније да узурпира око 40 квадратних метара приватног посједа, без да га је ико о томе на вријеме обавијестио и ријешио ово питање, или му понудио договор о експропријацији. Касније је план промијењен па је извођач измјестио темељ стуба, чији дио би онда наткрио дио дворишта. Ковачевић то није дозовлио и тражио је да се радови и законски зауставе док се ствар не ријеши.

Међутим, инвеститор ЈП "Путеви" Републике Српске су му прво говорили да нису надлежни, а касније нудили да омогући извођачу да привремено уђе у посјед и да се градња настави, а он да чека рјешење. На питање Фронтала, из "Путева"’је стигао одговор:

– Извођач радова реконструкције магистралног пута М16.1, ни инвеститор, нису узурпирали приватно земљиште породице Ковачевић.

Одгодили сахрану због протеста

За информације о томе да ли су Ковачевићеви захтјеви легални или не – да ли му је узурпирано земљиште – постоји и друга републичка институција – Инспекторат. Грађевинска инспекција је излазила на терен, али од њих касније није било информација шта треба да се чини. Како Ковачевић каже, Инспекторат има "проблем" јер не постоји грађевинска дозвола за овај посао, и то су му признали.

Ипак, у Залужане је данас бадава дошла полиција, јер је Геодетска управа одгодила свој потез за 14 дана. Наиме, пуница Бошка Ковачевића, која је власник двије петине земљишта, недавно је преминула, а Ковачевићи је нису данас сахранили баш због тога јер су били приморани да организују протест испред своје куће. Представник Геодетске управе због тога је одгодио планиране активности, али је на лицу мјеста наредио полицији и извођачу да за 14 дана спроведу одлуку у дјело.

Оно у шта се Бошко Ковачевић узда је управо неријешено власништво посједа на којем живи. Да би се одредио прави титулар посједа, треба да се одржи оставинска расправа, а за то треба времена. До тада, никакве машине не би смјеле да улазе у посјед. Имале оне грађевинску дозволу или не…