Привредници поручили: Ситуације у привреди неприхватљива

Економском политиком Републике Српске за 2012. годину неопходно је значајно растеретити привреду, која је ове године добила само нове обавезе због којих ће највећи број привредника исказати негативно пословање, упозорили су јуче приврденици Српске.  Привредник из Бијељине Ђорђе Славињак рекао је на сједници Скупштине Удружења пољопривреде, водопривреде, рибарства, прехрамбене и дуванске индустрије у Привредној комори […]

субота, новембар 26, 2011 / 16:30

Економском политиком Републике Српске за 2012. годину неопходно је значајно растеретити привреду, која је ове године добила само нове обавезе због којих ће највећи број привредника исказати негативно пословање, упозорили су јуче приврденици Српске.

 Привредник из Бијељине Ђорђе Славињак рекао је на сједници Скупштине Удружења пољопривреде, водопривреде, рибарства, прехрамбене и дуванске индустрије у Привредној комори РС да је тренутна ситуација у области привреде неприхватљива .

"Скромна плата радника покрива потрошачку корпу, али у пословању привредника не остаје ништа и резултат је веома близу нуле. Ове године ће велики број привредних субјеката негативно пословати", рекао је Славињак.

Он је изразио очекивање да ће Влада РС схватити да предузетници сами не могу изнијети кризу и да мора исказати добру вољу и ослободити привреду исувише великих намета.

"Очекујемо да нове инвестиције буду ослобођене пореза на добит, враћање неопорезивих 250 КМ на најнижу цијену рада те веће подстицаје за пољопривреду, јер је управо пољопривреда основ егзистенције свих и основ надоградње привреде", рекао је Славињак.

Предсједник Скупштине Удружења послодаваца пољопровредно-прехрамбене индустрије Небојша Ристић рекао је да је став овог удружења да је неопходно укидунити и грански и општи колективни уговор за ову браншу.

"Покренућемо иницијативу према Унији послодаваца за укидање општег колективног уговора, а са гранског скидамо свој потпис, јер се није десило оно што смо очекивали и што је било најављено – измјена Закона о раду, који је ретроградан и анахрон", рекао је Ристић новинарима.

Према његовим ријечима, Закон о раду штити све – и раднике и нераднике, нефлескибилан је, а послодавцу су везане руке да отпусти раднике од којих нема користи.

Ристић је пренио став послодаваца Српске да је, када је ријеч о економској политици за 2012, општи економски оквир незадовољавајући те да је неопходно избјећи досадашњу пореску политику како би привредници били растерећени огромних обавеза.

Он је оцијенио да привредни амбијент може бити много повољнији.

"Ми ћемо предложити представницима власти бројне могуће начине и неопходне захвате како би се створио повољнији амбијент у односу на садашњи", рекао је он.
Ристић је нагласио да је неопходно да Влада изађе са показатељима односа између јавног и реалног сектора.

"Привреда све теже подноси велики, невјероватни дисбаланс између броја запослених и њихових примања у јавној управи и оних који буџет све теже пуне – привредника, и ту се морају направити корјените промјене које ће ствари поставити на право мјесто", рекао је Ристић и упозорио да ће буџет бити све празнији уколико привредници буду доведени у ситуацију да не могу наставити да га пуне.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *