Привредна комора РС: Амбасадори БиХ обећали „економску дипломатију“

Новоименовани амбасадори БиХ Грчкој, Пољској, Кини, Канади, Ирану и Пакистану истакли су током посјете Привредној комори Републике Српске, да ће настојати да представе потенцијале БиХ и унаприједе економску сарадњу са земљама у које иду у дипломатску мисију. Директор Привредне коморе РС, Драгица Ристић, навела да има много разлога за оптимизам, јер новоименовани амбасадори БиХ одлазе […]

петак, октобар 16, 2009 / 20:04

Новоименовани амбасадори БиХ Грчкој, Пољској, Кини, Канади, Ирану и Пакистану истакли су током посјете Привредној комори Републике Српске, да ће настојати да представе потенцијале БиХ и унаприједе економску сарадњу са земљама у које иду у дипломатску мисију.

Директор Привредне коморе РС, Драгица Ристић, навела да има много разлога за оптимизам, јер новоименовани амбасадори БиХ одлазе у земље гдје БиХ нема довољно развијене спољнотрговинске и економске односе, а има простора за сарадњу у сектору дрвне, прехрамбене, металске, текстилне индустрије, те енергетике.

"Радује нас и охрабрује чињеница да су ови људи спремни да представе БиХ на најбољи начин, те дају посебан значај економској дипломатији, с циљем да се односи БиХ и РС са земљама у које одлазе унаприједе", рекла је Ристићева новинарима. 

Новоименовани амбасадор БиХ у Кини, Амел Ковачевић, рекао је да су амбасадори имали прилику да погледају презентације пивредних и туристичких потенцијала РС.

"БиХ има огроман привредни и туристички потенцијал и у овим кризним временима улога амбасадора БиХ у првом реду треба да буде умсјерена на економске активности у смислу тражења могућности за привлачење страних инвестиција, те да покушамо домаће производе пласирати на међународна тржишта", истакао је Ковачевић.

Он је најавио да ће се као амбасадор БиХ у Кини залагати за већи наредак економске сарадње двије земље.

Новоименовани амбасадор БиХ у Канади Биљана Гутић-Бјелица подсјетила је да Канада од 1.августа нема своју амбасаду у БиХ, већ да БиХ нерезидентно покрива из Будимпеште.

"Амбасада БиХ у Канади са мном на челу радиће на одржавању постојећих и развоју нових облика сарадње у свим областима између двије земље", истакла је Гутић-Бјелица.

Привредну комору РС посјетили су и новоименовани амбасадори БиХ у Грчкој Боро Бронза, у Ирану Емир Хаџикадунић, у Пољској Ковиљка Шпирић и у Пакистану Армин Лимо.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *