Привреда РС: Немогуће наплатити дугове за мјесец дана

БAЊA ЛУКA – У тренутним тржишним условима у Републици Српској немогуће је примијенити договор на нивоу ЕУ према којем се испоручена роба мора платити произвођачима у року од 30 дана, изјавио је потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић. Произвођачи меса, млијека и других сировина у Српској имају великих проблема са наплатом потраживања од откупљивача, а […]

понедељак, септембар 20, 2010 / 09:15

БAЊA ЛУКA – У тренутним тржишним условима у Републици Српској немогуће је примијенити договор на нивоу ЕУ према којем се испоручена роба мора платити произвођачима у року од 30 дана, изјавио је потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић.

Произвођачи меса, млијека и других сировина у Српској имају великих проблема са наплатом потраживања од откупљивача, а неријетко на наплату испоручене робе чекају и по двије године, пише "Глас Српске".

Савјет ЕУ и Европски парламент су законски регулисали област наплате потраживања, те плаћање испоручене робе ограничили на 30 дана. У случају кашњења за откупљиваче прописане су и одговарајуће камате.

Видић је рекао да је договор, сличан овом на нивоу ЕУ, тренутно немогуће провести у Српској, јер су дуговања фирми произвођачима на домаћем тржишту огромна.

"Већина предузећа због тога има проблема са ликвидношћу. У неком будућем периоду, када се на тржишту РС успоставе другачији односи и када се створе услови да предузећа буду ликвиднија, рокови плаћања од 30 дана моћи ће се поштовати и код нас", навео је Видић.

Он сматра да је кључ боље наплативости испоручене робе у РС отварање нових тржишта којима би се омогућило остваривање веће ликвидности предузећа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *