Притајени Строс-Кан се забављао као Белускони?

Бивши директор Међународног монетарног фонда Доминик Строс-Кан оптужен је због сумње да је умијешан у ланац проституције, саопштили су његови адвокати. Строс-Кан је оптужен након испитивања пред судом у француском граду Лилу, навео је АФП. Француска агенција наводи да је бивши директор ММФ пуштен уз кауцију од 100.000 евра. "Доминик Строс-Кан је стављен под правну […]

уторак, 27 марта, 2012 / 17:24

Бивши директор Међународног монетарног фонда Доминик Строс-Кан оптужен је због сумње да је умијешан у ланац проституције, саопштили су његови адвокати.

Строс-Кан је оптужен након испитивања пред судом у француском граду Лилу, навео је АФП.

Француска агенција наводи да је бивши директор ММФ пуштен уз кауцију од 100.000 евра.

"Доминик Строс-Кан је стављен под правну контролу и забрањено му је да контактира окривљене, цивилне тужиоце, свједоке и медије у вези са поступком", навели су тужиоци у саопштењу.

Један од адвоката Строс-Кана, Ришар Малка, рекао је да Строс-Кан "снажно тврди да није крив и да никада није имао ни најмању слутњу да су жене које је сретао могле бити проституке".

Рочиште у Француској је заказано због сумње да је Строс-Кан укључен у организовање забава са проституткама у елитним хотелима у Француској, Белгији и САД, због чега је прије мјесец дана био у притвору два дана.

Строс-Каново име се појавило када је полиција истраживала ланац проституције, чији су припаднице довођене из бордела са оне стране француско-белгијске границе да би учествовале у оргијама у елитним хотелима у Лилу и Паризу.

Строс-Кан је признао да је учествовао на неким од тих "журки", а на једној од њих су биле и жене које су слате и у Вашингтон да га забављају док је био директор ММФ-а.

Међутим, преко свог адвоката он је негирао да је знао да је та "пратња" плаћена.

Коришћење услуга проститутки није противзаконито у Француској, али тужиоци траже доказе да је Строс-Кан био свјестан чињенице да је забаве организовала мрежа подводача и да су их плаћали други гости, злоупотребљавајући финансијска средства компанија.

Неколико бизнисмена и полицијаца из Лила оптужени су да су чланови те мреже, а Строс-Кан је рекао полицији да није посумњао да су присутне жене проститутке, јер су га са њима упознали виши службеници полиције.

У Њујорку, пред Врховним судом у Бронксу, заказано је прво саслушање у цивилној тужби собарице једног хотела у Њујорку, Нафисато Дијало, која оптужује Строс-Кана за силовање, а чије су оптужбе у кривичној тужби одбачене прошлог љета.

Диало је поднијела жалбу Врховном суду на ту одлуку.

Међутим, према писању француске штампе, Строс-Кан би могао да тражи договор са Дијало око плаћања одштете, како би избјегао одлуку пороте која би могла да стане на страну подносиоца тужбе.Оставите одговор