Приоритет пут БЛ – АВНОЈ: Нико не пита зашто?

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да ће конкретни договори, предуговори и комерцијални уговори са кинеском компанијом са којом је парафиран меморандум о сарадњи бити потписани крајем фебруара, те да је приоритет Републике Српске у инфраструктури ауто-пут од Бање Луке до пута АВНОЈ-а. Данас, по протоку возила и географском положају Српске, […]

уторак, 26 јануара, 2016 / 09:35

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да ће конкретни договори, предуговори и комерцијални уговори са кинеском компанијом са којом је парафиран меморандум о сарадњи бити потписани крајем фебруара, те да је приоритет Републике Српске у инфраструктури ауто-пут од Бање Луке до пута АВНОЈ-а.

Данас, по протоку возила и географском положају Српске, јасно је да је било много паметније направити аутопут од Бање Луке до Јасеновца, гдје већ постоји мост преко Саве, који је способан да подржава међународни теретни саобраћај.

Исто тако, изградња аутопута Бања Лука – Бијељина је и за сваког лаика изградња кичме Републике Српске, како стварањем брзе и сигурне друмске везе између два највећа града, већ и појачавање непостредне комуникације са главним извозно-увозним партнером и јединим савезником у окружењу – Србијом.

Умјесто тога, Трнинић каже да је Република Српска потпуно искључена из система договарања о приоритетним пројектима у БиХ, али да има и опструкција, тако да се још приговара због чега се гради ауто-пут од Бањалуке до Добоја, а не долином Лашве.

"Нису уважени наши ставови. Нажалост, немамо механизама да прогурамо пројекте који су нама приоритет, али истрајаћемо", рекао је Трнинић за данашње "Независне новине".

Он је додао да је у вези са ауто-путем од Бањалуке до пута АВНОЈ–а предсједавајућем Савјета министара БиХ упућен захтјев са два нацрта писма које он треба да упути Влади Кине и њиховој Ексим банци, али да још нема одговора.

"Писали смо и имамо обећања да ће то бити, али сада у Министарству транспорта и комуникација БиХ немамо министра. Има ту још неких опструкција и људи који нису наклоњени нашим пројектима. Такође, формиран је неки национални инвестициони комитет на нивоу БиХ, који Република Српска никада није прихватила, почев од састава до начина одлучивања", рекао је Трнинић.Оставите одговор