Примирје пред олују: НАТО шаље оружје и инструкторе, призива се Крајина

Савјетник украјнског* предсједника Петра Порошенка, Јуриј Луценко упоредио је ситуацију на истоку Украјине, гдје војска ратује против проруских снага ДНР и ЛНР, са примјером Хрватске и Републике Српске Крајине. Он је рекао да би једним јуришем обе ове области на истоку земље, ДНР И ЛНР, биле заузете, као што је РСК престала да постоји послије […]

недеља, септембар 7, 2014 / 16:58

Савјетник украјнског* предсједника Петра Порошенка, Јуриј Луценко упоредио је ситуацију на истоку Украјине, гдје војска ратује против проруских снага ДНР и ЛНР, са примјером Хрватске и Републике Српске Крајине.

Он је рекао да би једним јуришем обе ове области на истоку земље, ДНР И ЛНР, биле заузете, као што је РСК престала да постоји послије војне операције хрватске војске.

Он, ипак, сматра да би страдало пуно људи, десетине хиљада, у уличним борбама за заузимање Доњецка и Луганска, главних проруских упоришта у овим областима. То би довело и до економског колапса економије која једва преживљава.

Хрватска је то успјела да уради тек послије три године када је ојачала војску и економију рекао је Луценко који је на свом фејсбук профилу објавио да ће Украјина добити војне савјетнике и наоружање из САД, Француске, Италије, Пољске и Норвешке у складу са договором који је постигнут на самиту НАТО.

"На самиту НАТО постигнута је сагласност о пружању помоћи војних савјетника и снабдијевању савременим наоружањем из САД, Француске, Италије, Пољске и Норвешке", написано је на Луценковој страници, пренијела је агенција Ројтерс.

Он није саопштио више детаља у вези са споразумом, а украјински предсједник који је присуствовао самиту НАТО у Велсу није рекао да ће Кијеву бити упућена војна помоћ.

Званичници НАТО саопштили су да савез неће слати оружје у Украјину која није дио организације, али да чланице могу појединачно да се одлуче за то.

Украјинске снаге током примирја попуњавају редове, довлаче појачања и ремонтују оштећену технику саопштили су у штабу Доњецке народне републике. Такође, пушкарања са украјинске стране су константна на свим дијеловма фронта.

Припадници батаљона "Ајдар" обилазили су мјештане у селу Красниј партизан гдје су их испитивали о положајима и контролним пунктовима проруских снага, као и како могу да се заобиђу.

—————————————————–

* – У фебруару 2014. године у Украјини је извршен пуч и на власт је дошла војна хунта која без жеље за преговорима убија сопствене грађане. Како карактер те власти нема обиљежја демократског уређења, нити има контролу над цијелом територијом коју је до тада обухватала држава Украјина, придјев "украјинска" уз власт профашистичких пучиста се тешко може употребљавати.Оставите одговор