Примиче се вријеме замјене земљиних магнетских полова

Ускоро нас очекује ново окретање магнетних полова, ако су анализе и процјене научника тачне да се тај циклус понавља сваки 200 до 300 хиљада година.

четвртак, 26 августа, 2021 / 10:10

Научници су открили једну битну ствар и потврдили тезу да се магнетски полови окрећу кад је поље слабије. Сада је то и потврђено.

"Наши налази пружају потпору тези да је слабо магнетно поље повезано с преокретима полова, док је поље уопштено јако током суперкрона, што је важно јер се показало готово немогућим срушити рекорд преокрета прије око 300 милиона година”, објаснила је за научне магазине палеомагнетичарка Луиз Хокенс са Универзитета у Ливерпулу.

Како преноси Спутњик, научници су, између осталог, анализирали древне токове лаве у источној Шкотској и дошли до закључка, којим су потврдили претходна истраживања, да постоје циклуси од 200 милиона година у којима Земљино магнетно поље слаби, а потом поновно јача.

Такође, двапут су провјерили друга мјерења геолошких записа направљена у протеклих неколико деценија и тиме употпунили историју магнетног поља отприлике 500 милиона година уназад.

"Наши налази, када се разматрају заједно с постојећим скуповима података, подржавају постојање приближно 200 милиона година дугог циклуса јачања Земљиног магнетног поља повезаног с дубоким Земљиним процесима. Будући да готово све наше доказе о процесима у унутрашњости Земље стално уништавају тектонске плоче, очување овог сигнала дубоко у Земљи нарочито је вриједно као једно од ријетких ресурса која имамо”, казала је Хокенс.

У истраживањима су коришћене технике термалне и микроталасне палеомагнетске анализе на узорцима стијена из древних токова лаве. Поравнавање кристала минерала унутар њих открило је стање Земљиног магнетног поља у вријеме кад су настали.

Према неким ранијим анализама, изгледа да последње обртање полова уопште није имало тако катастрофалне посљедице по жива бића, како се у почетку страховало. Такође, узорци леда показују да замјена полова није довела до промјена у Земљиној ротацији или оси, што би изазвало драстичне климатске промјене.