Приједорчанка и Витаминка повећале откуп и производњу

Фабрика за прераду воћа "Приједорчанка" а.д из Приједора откупила је у 2013. години 17.600 тона разног воћа, чиме је за 18% пребацила план од 15.500 тона и остварила је рекордну производњу од постојања, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопрвиреде. Највише је откупљено индустријске јабуке и свјеже шљиве – 7.500 односно 6.900 тона, те […]

субота, 25 јануара, 2014 / 13:18

Фабрика за прераду воћа "Приједорчанка" а.д из Приједора откупила је у 2013. години 17.600 тона разног воћа, чиме је за 18% пребацила план од 15.500 тона и остварила је рекордну производњу од постојања, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопрвиреде.

Највише је откупљено индустријске јабуке и свјеже шљиве – 7.500 односно 6.900 тона, те 1.840 тона крушке, углавном „виљамовке“, затим 175 тона малине, 160 тона јагоде, 130 тона дуње, 100 тона кајсије и осталих врста воћа са ових простора.

У министарству кажу да је „Витаминка“ а.д. Бања Лука највећи прерађивач воћа и поврћа у Републици Српској чија је укупна производња 13.000 тона готовог производа. Највећи дио чини производња сокова, која чини 70% укупне производње. Фабрика је на бази 6.000 тона сировине произвела између 11.000-12.000 тона готовог производа, при чему је за 20 % остварена већа производња, у односу на 2012. годину. У извозу им је носећи производ ајвар и паприка пуњена купусом.

Прерађивачи у Српској имали су у 2013. години могућност коришћења кредитних средстава Инвестиционо развојне банке, по најповољнијој каматној стопи од 4% за откуп домаћих сировина.

У Републици Српској у 2013. години остварена је и већа производња вишње за 42,5%, трешње за 33,5%, кајсије за 23,5% и јагоде за 3,3%, док је производња малине мања за 0,6%, стоји у саопштењу министарства.0 КОМЕНТАРА

 1. Погледајте добре резултате у овако лоше уређеном систему у пољопривредној производњи.

  Замислите сад провођење плана за развој пољопривредне производње као стратешке привредне гране за период 2015-2018-те године у Српској.

  Значи нових двије милијарде марака на ово што се већ производи, све то у сљедеће четири године за подстицај производње и рјешавање инфраструктуре.

  Радиће Витаминка, Сава, Приједорчанка и многи други прераду сировина најмање пет до десет пута већу од садашње, биће ту великих прерађивача меса и месних производа, биће, меда, биће млијека, биће производње свега што увозимо.

  Јешћемо најздравију и јефтину храну, већину ћемо извозити, нема више зајебавања народа у здрав мозак, ријеч се мора одржати.

  Увозни лобији могу да уложе свој новац у производњу нећемо се наљутити, нека уложе и поштено зараде, гаранције за улагање ће бити као да су уложили у Данској.

  Десетине милијарди марака су лобији извукли из Српске и БиХ од рата до данас увозећи нам свакаква говна, вријеме је да те паре уложе овдје ако хоће да зараде.

  И без њих ћемо план завршити за четири године, са њима ћемо урадити још више од планираног.

  Важно је да је обезбијеђен сигуран извоз хиљада тона разних производа, у то нека нико не сумња, пратите ко прати и подржава наш програм.

  Можда и паре за производњу добијемо а платимо робом,о том потом, ипак план је реалан и да ми новац обезједимо.

  Само Боже помози, дај нам здравља и памети, слоге ће бити због великог интереса произвођача и народа који ће коначно имати сигуран посао.

  П.С. Порука пољопривредницима и прерађивачима, стрпите се, видјећете да је ово стварна прича, добићете подстицаје какве нисте ни сањали, ваше ће бити да то поштено одрадите, о откупу и пласману готових производа не морате бринути.

 2. инспекторе,

  не разумијем зашто овакав коментар јер би бар ти морао логично закључити да иза мојих ријечи стоје аргументи, нисам ја млади јапи ни неки популиста, ја радим и стварам преко 30 година.

  Пракса и производња су једно, теорија друго,све је у организацији запамти то,ово сам тврдио пошто знам како може, имати смисао за организацију се не учи у школи, то се добија рођењем, у школи се тај талент бруси, кроз праксу доказује.

  Овдје у Српској је кључ организација и позитивна стваралачка енергија, материјалне и људске ресурсе имамо.

  Треба знати народ позитивно окренути стварању, сам тврдиш да требају нови људи од карактера, памети, велике енергије, мислим да са овим лицемјерним коментаром, вођен искуством твојих пријашњих коментара, могу оправдано рећи да у теби има сујете.

  Опрости на овим изнуђеним ријечима и немој даље.

  Иде вријеме, иде јесен, све ће бити на папиру, биће речено у кампањи народу и биће дата ријеч, живи били па видјели,имаћеш времена чути све аргументе, можда промијениш мишљење ако си човјек који има храбрости да коригује своје ставове.

  Поздрав

  П.С. Господин се не прави, господин се рађа, значи прави господин никад неће бити лицемјер.

  Ево прилог о теорији и пракси, рецимо спорт, Савићевић се не прави у школи, он се рађа,то је талент, кроз тренинг и утакмице поправљају се његове психофизичке особине, зар не?

  Сад, он може успјети кроз добар рад са својим талентом, али никад неће бити господин ако буде љубоморан колегама па их буде олајавао.

  Е ово је сад доказ да је генетика чудо, значи и талентованог можеш избрусити,може постићи добре резултате, али ако буде сујетан господина нећеш направити, то је ген то се добија рођењем.

 3. nije ovo komunizam, srećom. što bi neko postizao rezultate za drugog, to je utopija. možda narodne mase misle da će to neko zaista raditi, ali neće. čak i ako bi se takav filantrop ili utopista zaista našao, ne bi dobio izbore.
  ključ je u ustavnoj podjeli i ograničenju vlasti. narod ima vlast kakvu zaslužuje. sujeta i lični osjećaji su irelevantna stvar. demagogija nije. nema kolektivnog, postoji samo lično i privatno.
  inače, sva pobrojana preduzeća su nastala pljačkom i kriminalom u nekoj od faza tranzicije.

 4. Што не би неко постизао резултате за народ кад га тај народ плаћа за тај посао, па управо је то и поента домаћинског рада и пословања.

  Тако се радило и ради у нормалним земљама, нпр. Данска,тамо није око пољопривреде ништа препустано случају, приватници раде и зарађују, али ако неће или не знају да производе оно што се тражи и што је потреба, држава интервенише, ти знаш како.

  О стриктној подјели власти се потпуно слажемо, она је и основа нормалног планирања и стабилности улагања у привреду.

  Није нико овдје утописта па да размишља о комунизму,нико није нереалан па да каже да ће добити изборе, мораћемо сви после избора збити редове.

  Систем мора да функционише, консензус свих о хуманом друштву, о владавини права и солидарности се мора успоставити једнако чврсто као и консензус о стратешким привредним гранама, политичкој и територијалној заштити Српске.

  Што се тиче пољопривреде као једне од стратешких грана привреде, држава мора законом и подстицајима помоћи да би произвођачи и прерађивачи били јачи од конкуренције са квалитетом робе и цијенама.

  Нико не мисли угрозити слободно тржиште, има начина да се заштитимо а да испоштујемо међународне уговоре.

  Добром политиком од стране владе можемо покренути невиђене унутрашње резерве, створити пословну климу за развој, створити претпоставке за одржив развој ове привредне гране, уз развој пратећих грана привреде за опслуживање ове производње у наредним деценијама.

  Последица ове одговорне политике ће бити смањен увоз хране за више милијарди код нас и у Федерацију,увозници ће морати улагати у производњу, нема више изношења пара са овог економског простора увозом туђе робе коју ми можемо производити.

  Неће им бити забрањено, нека увезу ако им се исплати.

  То неће бити добро само за Српску, много користи ће имати вриједни и радни људи из Федерације,наше паре ће се већином овдје задржавати и обртати поштовани инспекторе.

  Ето начина повјерења и поштовања једних према другим, ето позитивне енергије, ето једног од начина да народ почне радити и мислити о послу, умјесто што свакодневно слуша свађе упијајући негативну енергију.

 5. ribar, 25.01.2014. 22:59:48
  nemoj da objasnjavas praznoglavcima, najlakse je sjediti kuci i kritikovati sve i svakoga kako nema posla kao da je neko duzan da zaposli doticne samo zato sto su (lijepi). jedna anedgdota, moj drug kupio novu astru oko 30.000km kad prvi komsija kaze gledaj lopova odakle mu za novi auto a ono on i zena rade na univerzitetu, pa ti vidi cuda. danas ljudi prvo pitaju za platu a da li znaju da rade ista vezano za posao katastrofa e to su ove babe naklapnjace koje samo kukaju.

 6. Таман хтедох да напишем нешто „рибару“, кад поклопи овај ДАДОБЛ.
  Тачно, народ је стока, неће да ради, а посла на све стране.
  А можда се народу не свиђа марака АСТРА, па неће.

  Али ипак ћу испоштовати рибара!

  …Увозни лобији могу да уложе свој новац у производњу нећемо се наљутити, нека уложе и поштено зараде, гаранције за улагање ће бити као да су уложили у Данској.

  Десетине милијарди марака су лобији извукли из Српске и БиХ од рата до данас увозећи нам свакаква говна, вријеме је да те паре уложе овдје ако хоће да зараде…

  Не сумњам ја ни најмање у твоје добре намјере, али ово што си написао је јако конфузно.

  Очекујеш од гована која су увозила говна и износили у гепецима паре неки бољитак и улагања!????:-o:-o:(:D

 7. sve je to ok, ali zašto neko zahtjeva podršku naroda na izborima da bi nešto sproveo, i još bazira predizbornu kampanju na komentarima na internet portalu? eto ja kao građanin ne vjerujem u kule i gradove i ne može me niko ubijediti u suprotno.
  s druge strane, da je ovdje toliko loše, narod bi izašao i glasao kontra aktuelne vlasti, a ne birao je jednom i onda još dva puta uzastopce. to se nije desilo, a oni koji se žale, su uglavnom pripadnici drugih političkih partija, kojima takođe, nije tako loše.

 8. славија,

  какве њихове паре,увоз ће се позитивним нормама отежати а домаћа производња максимално стимулисати, значи ако хоће да уложе могу учествовати у планској привреди, нема више стихијске производње у стратешким гранама привреде, о том по том.

  инспекторе,

  што неко пише по порталима?

  Зато што није ничији играч, зато што не овиси од било кога, зато што има став и позива на сарадњу, зато што неће на телевизији и у новинама да говори против других, да помиње имена, зато што је то став партије, ми гледамо унапријед, знамо шта хоћемо, тражимо програмске партнере и већ смо их доста добили.

  Ако не буде друге прилике бар на изборима неће моћи спријечити наша гостовања гдје ће бити јасно изнесен програм.

  Ево ти пишеш, што се некад не осврнеш на позитивну енергију која је код нас константа, како мислиш да људи прихвате промјене кад опозиција као ти гура прсте у око сличним теби својим коментарима?

 9. inspektor, 26.01

  Ајде инспекторе стидио се ти свог ницка, како можеш овако нешто написати.

  Сви знамо како се долази до гласова.
  Скоро сви наши политичари су Српску после рата до данас доживљавали као ратни плијен.
  Черупали је и арчили, а са мрвицама куповали своју гласачку војску.
  Сада су углавном але подмирене и сви се држе својих бусија.
  Никоме се ништа не мијења и не дира.
  Све остало је продавање магле!

 10. Колико пута смо се чудили како наш народ живи са платом од 400-500 КМ, а мјесечни трошкови живота су далеко већи? Сматрам да је одговор у пољопривреди, којом се многи, директно или индиректно, баве! Прошлог љета сам био у мајчином родном мјесту (Дринић) и срео својих 5 другара из средње школе како вршу раж, а уз то имају и 50ак дунума под хељдом. Све и један рођени Бањолучанин, немају посла па дошли да се боре, закупили земљу и имају своју рачуницу! Док, с друге стране, сеоски момци иду од кафане до кафане, од задруге до задруге, само “клипача“ у руци и сан о Бањалуци! Опет, познајем масу људи у мом граду који имају неко запослење, а производе малину, аронију, љешњаке, баве се пчеларством, производе разноврсне саднице, пеку и продају ракију и готово сви лако и брзо пласирају своје производе! Дакле, простора има, треба људе образовати и стимулисати да производе, уозбиљити пољопривредну производњу, можемо имати квалитетне производе који ће сигурно наћи своје тржиште, само мало, мало подршке да имамо… Драго ми је да има људи попут рибара да овако размишљају и да имају енергију и визију, жао ми је што човјек нема више медијског простора и више подршке, што због тога да бих волио да га више људи чује, што због тестирања његових ставова, да видим да му неко аргументовано оспори ово што човјек износи (ако су му идеје нереалне, као што овде неки тврде). Рибара не познајем, само бих му поручио да ни по коју цијену не посустаје, нека буде ујединитељ овог народа од истока до запада Републике Српске, вријеме паметних и честитих ће морати доћи!

Оставите одговор