Приједор: Промовисана монографија Сана

У лапидаријуму Музеја Козаре у Приједору синоћ је промовисана монографија "Сана" у оквиру акције "Нећемо брану, сачувајмо Сану", коју у седам крајишких градова проводи Коалиција за заштиту Сане. На близу 300 страна на високо умјетнички и документаристички начин у књизи су дочаране љепоте и природна, али и друштвена вриједност Сане и читавог њеног порјечја, а […]

недеља, 10 априла, 2011 / 13:27

У лапидаријуму Музеја Козаре у Приједору синоћ је промовисана монографија "Сана" у оквиру акције "Нећемо брану, сачувајмо Сану", коју у седам крајишких градова проводи Коалиција за заштиту Сане.

На близу 300 страна на високо умјетнички и документаристички начин у књизи су дочаране љепоте и природна, али и друштвена вриједност Сане и читавог њеног порјечја, а настала је у сарадњи са Еколошким друштвом "Козара" из Приједора.

Један од уредника монографије и аутор богате фотографије Самир Синановић рекао је да је у стварању ове публикације учествовало двадесетак сарадника, еминентних стручњака из свих области релевантних за заштиту животне средине.

"Иако доминира фотографија, полазна тачка са које је настала ова књига јесте докторат Емира Темимовића, што је уједно једина дисертација о ријеци Сани. Бавили смо се градовима у сливу ријеке, богатством флоре и фауне, комлетним током од извора до ушћа и свиме што је Сана удомила у том свом току", навео је Синановић.

Он је изразио противљење градњи хидроелектране "Медна" на изворима Сане коју намјерава фирма "ЛСБ Електране" Бањалука.

"Из нашег угла, то је насиље према ријеци и према свему чему је она станиште. То је неморалан чин јер се нису питали људи који живе у долини Сане, посебно они најугроженији, у Рибнику, на чијем подручју је градња предвиђена, али би посљедице имао цијели ток", нагласио је Синановић.

Издавач монографије "Сана" је предузеће "Калем" из Санског Моста, штампана је у 2.000 примјерака, а цијена јој је 60 КМ.

Аутори, уредници и издавачи монографије "Сана" придружили су се акцији Коалиције за заштиту Сане која се прикупљањем потписа грађана против изградње мале хидроелектране на изворима ријеке проводи у седам крајишких градова, а која ће бити крунисана мирним протестима на изворима Сане у суботу, 23. априла.