Приједор: Центар за превенцију ХИВа и осталих полно преносивих болести

У приједорској Општој болници до краја године требало би да са радом почне Центар за добровољно и повјерљиво савјетовање и тестирање у оквиру пројекта који на нивоу БиХ финансира Глобал фонд, најавио је данас директор ове здравствене установе Мирко Совиљ. "Глобал фонд је финансирао адаптацију простора, за који су тражили да буде издвојен, затим опремање […]

петак, 26 августа, 2011 / 20:10

У приједорској Општој болници до краја године требало би да са радом почне Центар за добровољно и повјерљиво савјетовање и тестирање у оквиру пројекта који на нивоу БиХ финансира Глобал фонд, најавио је данас директор ове здравствене установе Мирко Совиљ.

"Глобал фонд је финансирао адаптацију простора, за који су тражили да буде издвојен, затим опремање самих просторија, као и информатички систем односно софтвер са високим степеном заштите података", рекао је Совиљ новинарима у Приједору.

Он је подсјетио да се на нивоу Свјетске здравствене организације и даље воде расправе и да постоје моралне дилеме између обавезе заштите података сваког пацијента и могућег угрожавања здравља других.

"Припреме за отварање центра који ће се на првом мјесту бавити превенцијом ХИВ-а и других полно преносивих болести су при крају. Ускоро ћемо добити свог инфектолога и свако ко жели имаће прилику да користи услуге центра уз загарантовану анонимност и сигурност података", прецизирао је Совиљ.

Центар за добровољно и повјерљиво савјетовање и тестирање биће смјештен у згради психијатрије приједорске Опште болнице и за њега су обезбијеђени посебан улаз и три просторије.0 КОМЕНТАРА