Приједор: Ако се Србија рачуна као друга земља, стигло 17 пријава за мурал из 6 држава

На конкурс приједорског Удружења ликових умјетника за додјелу награде "Паола де Манинкор" за најбољи мурал у Приједору пристигло је укупно 17 важећих пријава из Србије, Српске, Ефбиха, Португала, Италије и Француске.

понедељак, 16 августа, 2021 / 12:18

Предсједник Удружења Борис Еремић потврдио је Срни да ће наредних дана бити објављени пристигли приједлози, након чега слиједе одабир побједника за мурал који ће бити осликан на једној од приједорских фасада.

Фасада предвиђена за реализацију овогодишњег побједничког мурала налази се на објекту Угоститељско-економске школе површине од 87.40 метара квадратних и биће реновирана и припремљена подлога за осликавање, што је планирано у периоду око 15. септембра.

"Захвални смо за подршку граду Приједору, који ће ове године покрити највећи дио трошкова овог пројекта, затим италијанској комуни Лавис, која је и ове године обезбиједила једну од највећих новчаних награда за умјетнички пројекат на овим просторима у износу од 3.000 КМ, те Удружењу Пројект Приједор и Агенцији локалне демократије у граду", рекао је Еремић.

Удружење ликовних умјетника Приједора расписало је 16. јуна годишњи конкурс за додјелу међународне награде "Паола де Манинкор" за најбољи мурал у Приједору у 2021. години, који је био отворен до 31. јула.

Награда се додјељује у оквиру пројекта "Приједор град мурала", којег од 2013. година ово удружење реализује заједно са Удружењем "Пројект Приједор" из Трента у Италији.

Награда носи име трентинске умјетнице мурала Паоле де Манинкор, која је 1998. године осликала први мурал у Приједору на Електротехничкој средњој школи и заједно са дјецом из тадашњих избјегличких центара у Приједору и околини.

Додјела награде покренута је у част овој умјетници и дводеценијској сарадњи Приједора и Трента.