Прије да је ЗОРТ, него ЦЕРТ: Национални тим за одговор на рачунарске безбједносне инциденте Републике Српске

У министарствима фрца од „латиничења“, али пошто овдје видимо фотографију из Шпаније, на којој се (и поред енглеског превода на првом мјесту) на српском језику установа Владе Српске потписује латиницом – ово одлази у одјељак Азбукоубиство.

петак, 31 јануара, 2020 / 05:03

Најновији примјер духовног полтронства и крајње неоригиналности, опет долази за паре грађана Српске. Коме је уоште пало на памет да нешто што се треба звати (ако већ копирају изворник), „Одјељење за хитан одговор на рачунарске пријетње“ (ОХОРП?) или још боље „Хитна рачунарска безбједносна служба“ (ХИРАБЕС?) описује као „Национални тим за одговор на рачунарске безбједносне инциденте Републике Српске“?

Колико је тек недотупавно и недомишљато, да се тај исти национални тим (јер ђе ће они бит’ одјељење или служба, они су team) назива латиничном страном скраћеницом CERT (Computer Emergency Response Team) у сред српског језика који користи азбучно писмо?

Одговоре слати у распону од један, до службеник у Влади Српске.

Дођи тим лидеру поново, тамо ђе си четов’о

Онда то све потпишете на међународној конференцији као: NACIONALNI CERT PREPUBLIKE SRPSKE? Је ли стварно? Оно, не шалите се? Нису знали инсталирати ћирилични фонт? Или то или шпански видео-бим најновијом технологијом (повезаном са вјештачким умом) препознаје и аутоматски пресловљава српско писмо у латиницу, будући произведен у Загребу?

Кад? 1941?

Какви су натписи уз „амблем“ CERT RS, публика је сасвим оправдано разумјела да су слова РС на српској тробојци, заправо скраћеница од Personal Computer. Јасно је да се код нас власт над буџетом третира као лична својина, али на овај начин правимо технолошко-дипломатски бренд инцидент.

Јавно се заговара, истина више употребавана платформа, али пропалог произвођача (IBM PC), у односу на и даље веома активно предузеће Епл и његову платформу МАС. За коју неки непровјерено тврде да долази од кованице МАСпок из седамдесетих година прошлог вијека.

Поставља се питање, чему уопште азбучна варијанта натписа Република Српска на „амблему“ којим смо пљунули на двоглавог орла Немањића, кад наши службеници и политичари то писмо, не да не користе – већ га лично прогањају?

Готово да не постоји било шта мало стручније, на енглеском или било ком другом (искључиво латиничном) језику, а да то наши скупо плаћени односници са јавностима не оставе у оригиналу.

Просто не умију то написати на мрском им српском писму и језику, а и неће. Неко може помислити да не знају енглески. То је код нас већи гријех, него не знати српски. Они ће зато да се љуте на Фронтал, добро плаћени, а српско писмо ће да изумире за вријеме њихове страже – бесплатно.

Саопштење доносимо у цјелости (са све насловом), а вама желимо сретно бројање светих ријечи на туђем писму, у својој земљи, од своје владе, за ваше паре:

Представник Министарства на регионалном европском симпозијуму FIRST у Малаги

Представник министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске Александар Ђурић представио је Национални тим за одговор на рачунарске безбједносне инциденте Републике Српске – CERT на регионалном европском симпозијуму FIRST који се одржава у Малаги.

У оквиру своје презентације на симпозијуму Ђурић је представио радну верзију нацрта Стратегије о информационој безбједности Републике Српске. Том приликом је истакао значај наведене стратегије за равој е-управе у Републици Српској истичући потребу ширења знања и подизања свијести цјелокупне јавности о опасностима и пријетњама које су присутне на интернету као једног од главних стратешких циљева.

Ђурић је, између осталог, присутне упознао о плановима Министарства у овој области, гдје се као приоритет издваја доношење новог Закона о информационој безбједности Републике Српске, који ће бити потпуно усклађен са NIS директивом.

Ђурић је такође присуствовао састанку TF-CSIRT тимa за реаговање у случају инцидената у информационој безбједности (Computer Security Incident Response Teams).

На регионалном европском симпозијуму FIRST учествује више од 20 стручњака из Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Холандије, Белгије, Луксембурга, Швајцарске, Чешке, Шпаније, Литваније и Естоније.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *