Пријатељство народа на сибирски начин

Првомајски фестивал националних култура Пријатељство народа већ је постао визит-карта западносибирског града Томска. Ове године он ће бити одржан овде по 18. пут и окупиће више од 2000 учесника 24 националности. Фестивал пријатељства у Томску започиње празничном поворком учесника. Руси, Белоруси, Украјинци, Јермени, Башкири, Татари, Пољаци, Немци, Грци и представници других народа у народним ношњама […]

уторак, мај 1, 2012 / 15:59

Првомајски фестивал националних култура Пријатељство народа већ је постао визит-карта западносибирског града Томска. Ове године он ће бити одржан овде по 18. пут и окупиће више од 2000 учесника 24 националности.

Фестивал пријатељства у Томску започиње празничном поворком учесника. Руси, Белоруси, Украјинци, Јермени, Башкири, Татари, Пољаци, Немци, Грци и представници других народа у народним ношњама са цвећем, балонима, песмама и играма проћи ће централним улицама града. О фестивалу за Глас Русије говорио је један од организатора, директор дворца народног стварлаштва Авангарда Виталиј Волочинков.

Традиционално у фестивалу ће учествовати страни студенти који се школују код нас у Политехничком и Томском државном универзитету. Они сваке године иду у поворци, а затим још праве креативну презентацију и дају концерт.

Својим талентом грађане Томска и његове госте изненадиће староседоци западног Сибира – Селкупи, који живе у Парабељском региону Томске области. Наступ њиховог кореографског ансамбла Варгкара увек је необичан леп и егзотичан. На сцени као да оживљавају старе легенде које говоре о животу далеких предака овог малобројног народа Севера. Самосвојна селкупска кулутра коракнула је далеко ван граница не само Сибира, већ и Русије. Ансамбл Варгкара са огромним успехом наступа у иностранству, између осталог у Француској и Шведској.

Национални колективи представљају своје тачке на централном тргу који се преобразио до непрепознатљивости. Над њим ће лебдети примамљиви аромати разних кухиња, наставља Виталиј Волочинков.

Ове године на тргу Велике концертне сале на обали реке Ушајка биће 76 продајних места. То ће бити ресторани и кафићи са националном кухињом и мајстори декоративне и примењене уметности.

Томску област, где живи више од 120 националности, не зову узалуд територијом слоге. Пријатељство народа је главни ресурс суровог сибирског краја, где је тешко без пријатељског рамена, подвлачи Виталиј Волочинков. Очиглендо зато интернационални празник сваке године осваја све већу популарност и излази ван граница града. Ове године учесници фестивала ће бити представници других сибирских региона – република Алтај и Хакасија, Ханти-Мансијског аутономног округа, градова Тјумењ и Новосибирск. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *