Приближава се Дукафест, припреме у јеку

Поред студентских филмова, на овогодишњем фестивалу "Дукафест" публика ће имати прилику да погледа и неколико дугометражних остварења. Најавио је ово за "Глас Српске" директор фестивала студентског филма "Дукафест" Душко Станивук, додајући да су припреме за манифестацију, која ће бити одржана од 21. до 24. новембра, у пуном јеку. Програмска концепција фестивала је слична прошлогодишњој, а […]

понедељак, 11 новембра, 2013 / 17:36

Поред студентских филмова, на овогодишњем фестивалу "Дукафест" публика ће имати прилику да погледа и неколико дугометражних остварења.

Најавио је ово за "Глас Српске" директор фестивала студентског филма "Дукафест" Душко Станивук, додајући да су припреме за манифестацију, која ће бити одржана од 21. до 24. новембра, у пуном јеку.

Програмска концепција фестивала је слична прошлогодишњој, а већина филмова са репертоара премијерно ће бити приказана у Бањалуци.

Од почетка организовања фестивала водили смо се идејом да приближимо рад младих аутора широј публици. На том пољу има још много посла. Искрено се надам да наш фестивал буди интересовање за филм код младих људи, јер ми желимо да им то буде прилика да нешто науче – казао је Станивук и подсјетио да ће пројекције бити одржане у бањалучком Дому омладине.

Селекција фестивала још није завршена, па ни комплетан програм није познат. Иако су проблеми у организацији увијек исти – финансијски, Станивук је нагласио да се, упркос незаинтересованости надлежних институција, фестивал развија и расте.

И ове године студенти ће имати прилику да учествују у едукативном програму који ће држати предавачи из региона – каже он.

Студенти који су се нашли на овом путу седме умјетности имаће прилику да на "Дукафесту" упореде свој рад са стваралаштвом колега из различитих крајева свијета.

Ове године креативни тим фестивала чине: Саша Каракаш, Игор Тешић, Соња Кесић, Владимир Пејић, Дејан Мијатовић, Вања Бан, Јелена Петроњев, Јована Мирковић, Нина Сладојевић и Белинда Божичковић. Дио екипе су и Драган Мајкић, Павле Ивановић, Симо Иљић и Предраг Соломун.

Жири и награде

Најбољи играни и документарни филм биће награђени са по 1.000 марака, а најбоља режија са 500 марака. Уз помоћ спонзора обезбиједили смо камеру "Canon X10 ", која ће бити додијељена за најбољу фотографију у филму. Овогодишњи жири чине Младен Ђукић, Мирослав Момчиловић и Неџад Беговић – каже Душко Станивук.