Презентован нацрт стратегије раста извоза БиХ

Представници Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Агенције за промоцију извоза БиХ заједно са европским експертима за подршку промоцији извоза, презентовали су данас ресорним парламентарним комисијама Нацрт стратегије раста извоза БиХ за период од 2012. до 2015. године. Током презентације је наглашено да су стратешки циљеви за раст извоза – подизање свијести о […]

среда, 19 октобра, 2011 / 21:06

Представници Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Агенције за промоцију извоза БиХ заједно са европским експертима за подршку промоцији извоза, презентовали су данас ресорним парламентарним комисијама Нацрт стратегије раста извоза БиХ за период од 2012. до 2015. године.

Током презентације је наглашено да су стратешки циљеви за раст извоза – подизање свијести о извозном потенцијалу БиХ на кључним тржиштима, повећање броја предузећа способних за проактивни извоз, побољшање способности извозних предузећа да буду конкурентна на међународним тржиштима и омогућавање ефикасне инфраструктурне подршке, саопштено је из парламента БиХ.

Унутар тога, како је истакнуто, потребно је припремити и провести стратегију брендирања за БиХ, пружити подршку развоју сарадничких извозних група, поједноставити финансијске инструменте који извозницима стоје на располагању, те поједноставити царинске процесе.

На скупу је наглашено да је Извозно вијеће БиХ, које је носилац израде Нацрта стратегије раста извоза, након анализе трговинских токова у кључним секторима и потенцијала за раст извоза, формирало осам радних група које су биле усмјерене на идентификовање препрека за извоз и предлагање могућих рјешења, послије чега су дефинисани стратешки задаци ради повећања извоза, са елементима потребним за њихову реализацију.

Области дјеловања радних група су биле – финансирање извоза, транспорт и логистика, брендирање и промоција БиХ, метални, дрвни, пољопривредно-прехрамбени, грађевински сектор и туризам.

Нацрт стратегије је представљен члановима Комисије за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа државног парламента.