Преврнуо се брод код Малтe, страхује се да се утопило 700 људи

Постоји бојазан да се око 700 људи удавило, када се преврнуо брод који је током ноћи превозио мигранте са либијске обале.  Портпаролка УНХЦР Карлота Сами рекла је да је 28 људи спасено. Преживјели наговјештавају да је на броду било више од 700 људи.  Према писању листа „Тајмс оф Малта”, инцидент се догодио недалеко од либијских […]

недеља, април 19, 2015 / 11:57

Постоји бојазан да се око 700 људи удавило, када се преврнуо брод који је током ноћи превозио мигранте са либијске обале.

 Портпаролка УНХЦР Карлота Сами рекла је да је 28 људи спасено.
Преживјели наговјештавају да је на броду било више од 700 људи.

 Према писању листа „Тајмс оф Малта”, инцидент се догодио недалеко од либијских вода, 120 миља јужно од италијанског острва Лампедуза.

Спасилачке екипе Италије прогласиле су на том подручју ванредно стање око поноћи.

Један од преживјелих навео је да се брод преврнуо, када је већина миграната прешла на једну страну, пошто им се приближио трговачки брод, а они су мислили да може да их спасе, преноси Ројтерс.

Ако се потврди број погинулих, то ће бити једна од најгорих несрећа, током вишедеценијске кризе миграната у јужном Медитерану, а укупан број мртвих од почетка године премашиће 1.500.

„Бојимо се да је ово трагедија заиста великих размјера”, изјавила је Сами за ТВ Скај ТГ24. Италија је званично потврдила да су бродови морнарице укључи у операцију спасавања, којом координира Италијанска обалска стража у Риму.

Најновија катастрофа тражи јачи одговор Европе, после оштрих критика мисије „Тритон”, којом је прошле године замијењена свеобухватнија италијанска операција претраживања и спасавања „Маре нострум”.

Безакоње у Либији, после рушења Гадафија, омогућило је криминалним групама кријумчара да несметано шаљу чамце са очајним емигрантима из Африке и са Блиског истока.

Према процјени Међународне организације за миграције, око 20.000 миграната је стигло на италијанску обалу ове године. То је мање него у прва четири мјесеца прошле године, али је број мртвих девет пута већи.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *