Преварени мали акционари у модричкој Рафинерији

Превара је на снази од самог почетка приватизације Рафинерије уља. Акционарско друштво Рафинерија уља Модрича добро послује, производи и продаје робу на тржишту, али по завршеном обрачуну исказује негативан финансијски резултат или разултат са позитивном нулом тако да не би обрачунавала расподјелу добити и исплаћивала дивиденде акционарима, кажу у Удружењу акционара АД Рафинерија уља Модрича. […]

уторак, април 23, 2013 / 11:40

Превара је на снази од самог почетка приватизације Рафинерије уља.

Акционарско друштво Рафинерија уља Модрича добро послује, производи и продаје робу на тржишту, али по завршеном обрачуну исказује негативан финансијски резултат или разултат са позитивном нулом тако да не би обрачунавала расподјелу добити и исплаћивала дивиденде акционарима, кажу у Удружењу акционара АД Рафинерија уља Модрича.

-Ово је противзаконито и то ће бити разлог за подношење тужбе за заштиту права акционара – каже Митар Јекић, предсједник Удружења акционара АД Рафинерије уљда Модрича.

Крајем новембра прошле године – 22.11.2012. тачније – у Гласу Српске објављена је понуда за преузимање акција акционарима АД Рафинарија уља Модрича од стране Нестро Петрола АД Бања Лука као понудиоца

– Како смо у овој понуди уочили неправилности обратили смо се, благовремено, Комисији за хартије од вриједности Републике Српске да у складу са Законом о преузимању акционарских друштава, Рјешењем обустави поступак за преузимање и понуду прогласи неважећом. Истим захтјевом смо се обратили и еминтенту акција АД Рафинерији уља Модрича – кажу у Удружењу.

Међутим нико од прозваних се до данас није огласио нити је на било који начин обавијестио удружење и акционаре о судбини њихових акција.

– Сматрано да јавност за ово треба да зна јер је очигледно постојала намјера преваре и извршена је превара малих акционара Рафинерије.

А превара је на снази од самог почетка приватизације Рафинерије уља

Наиме, ‘’Њефтгазинкор’’ (члан ‘Зарубежњефта’) из Москве је постао већински власник Рафинерије 2007. године преузимајући 153.940.944 акција/гласова емитената или преко 75 % од укупног власништва (гласова) и био је по закону дужан да објави понуду за преузимање акција под условима и на начин утврђен законом.

– Пошто то није урађено тада, већ је тај посао кренуо да обави ‘’Нестро петрол’’ након пет година, очигледно је постојала намјера да се сачека да акције изгубе вриједност како би их ‘’Нестро’’ јефтиније купио – кажу акционари.

Нови власник је по Закону о преузимању акционарских друштава још 2007. године требао откупити акције по тржишној вриједности, која је била преко 1КМ за сваку акцију, док је номинална вриједност била 1КМ, а то се није десило.

Нестро петрол је при том власник 2.699.833 акција, или 1.326.808 одсто акција емитената, што значи да ни посредно ни непосредно не прелази проценат од 25 одсто од укупног броја гласова који дају акције са правом гласа.

Међутим, понуђач није у законском року од 30 дана од објављивања понуде Комисији за хартије од вриједности поднио одговарајућу документацију којом би доказао да је правно легитиман у том послу, а није доказао ни како ни по којој цијени је стекао акције.

У суштини, кажу акционари, на сцени је покушај праваре јер Нестро петрол није могао да понуди цијену акција нижу од 1,5 КМ, која је била на берзи у октобру 2007. године.

Удружење акционара Рафинерије Модрича је заступник акционара интерних дионица од нешто више од 11 одсто и капитала ваучера од 13,349 одсто акција и права из тих акција.

Међутим, нови власници Рафинерије учинили су све да их потисну из процеса одлучивања па чак и да присвоје њихове акције.

Дивиденда је за мале акционаре приватизацијом постала ‘’мисаона именица’’ јер је посљедњи пут исплаћена 2006/07 док је Рафинеријом руководио покојни Милан Јелић.

Остатак дохотка износио је тада више од милион КМ, иако је у Рафинерији радила само линија мазива, а линија базних уља није.

– Данас раде обе линије, а остатак дохотка је негдје око 22 хиљаде КМ – упоређују времена и бројке акционари.

Како? Истина је у томе да Рафинерија уља Модрича и Рафинерија Брод врше услужну прераду за ‘’Оптима групу’’ из Бањалуке, док се у рафинеријама обрачунавају и исказују трошкови, доходак се обрачунава И добит исказује у ‘’Оптима групи’’ у Бањалуци, а дивиденда се не обрачунава и не исплаћује акционарима.

– Ако се нови власник и одговорне институције оглуше о ово, Удружење ће наставити са борбом за своја права путем судских спорова и евентуалног судског поравнања – закључују у Удружењу акционара АД Рафинерија уља Модрича.

Тоне Брод

Према подацима које је почетком године изнио генерални дирецтор Перо Дугић, Рафинерија је у 2012. години прерадила 64 хиљаде тона базне сировине из Рафинерије нафте у Броду и произвела око 20 хиљада тона мазива и функционалних течности.

Више од 65 одсто произведених количина пласирано је на инострано тржиште, највише у земље бивше СФРЈ, али су знатне количине (42%) пласиране у ЕУ.

У овој години Рафинериј уља Модрича планира производњу 25.000 тона мазива и ечности и прераду 95.000 тона базних уља и парафина.

У финансијском извјештају Рафинерије уља Модрича који је објављен на Бањалучкој берзи наводи се да је ово предузеће у прошлој години остварило добит од 28.074 марака, док је годину раније добит износила 238.878. Укупни приходи предузећа лани су износили 82,51 милиона КМ, док су расходи износили 82,42 милиона марака.

Предузеће Рафинерија нафте у Броду је на крају 2012. године исказало губитак у износу од 51.774.372 марака, док су краткорочне обавезе биле веће од његове обртне имовине за 417.723.869 марака. Како је објавила Бањалучка берза, Рафинерија има акумулирани губитак већи од 455,1 милион КМ.

Успјешни и стручни

Рафинерија уља је Акционарско друштво смо постала још за вријеме Анте Марковића И бивше државе, а мали акционари су имали тада 11 одсто акција. Јекић, који је радио у овој фирми 34 години, каже да је једно вријеме вриједност акција била 1 евро али нико од акционара није хтио продавати, јер су рачунали на развој фирме и у складу с тим на дивиденде који би имали.

‘’Рафинерија је свјетска фирма по својим производима, а има веома квалитетне и стручне извршилачке кадрове’’, додаје Јекић.0 КОМЕНТАРА

  1. Бирач, Брод, Модрича……све успјех до успјеха Милораове приватизације, пола телекома згурало у џеп Станковићу, а остатак кроз ИРБ пласирали у провјерене фирме, које су народне паре претвориле у говна, и још Р. Српској остале дужне милионе.
    Шта нам тракториста уради са мало крметине, бањалучке жабокречине и шупље приче……..Док је Ањица спавала са кантицом жуте фарбе и четком под јастуком, људи радили посао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *