Пресуда Шешељу већ у сриједу

Хашки трибунал могао би да у сриједу, 4. маја, донесе пресуду лидеру радикала Војиславу Шешељу оптуженом за злочине против човечности, уколико процени да није потребно извођење доказа одбране. Након одлуке судија о расправи по правилу 98, током које ће се одредити да ли је тужилаштво изнело случај и да ли је потребно извођење доказа одбране, […]

понедељак, мај 2, 2011 / 18:47

Хашки трибунал могао би да у сриједу, 4. маја, донесе пресуду лидеру радикала Војиславу Шешељу оптуженом за злочине против човечности, уколико процени да није потребно извођење доказа одбране.

Након одлуке судија о расправи по правилу 98, током које ће се одредити да ли је тужилаштво изнело случај и да ли је потребно извођење доказа одбране, биће познато да ли ће суђење Шешељу бити настављено.

До сада у историји суђења пред Хашким трибуналом, суд никада није прихватио захтјев одбране оптужених да се прихвати прекид суђења по правилу 98.

Шешељ је, у судској расправи одржаној 9. марта, затражио одштету од 10 милиона евра и поновио свој захтјев да вијеће донесе ослобађајућу пресуду пошто тужилаштво, како је истакао, није ништа доказало и ни на чему не темељи оптужбу против њега.

Шешељу, који се у притвору Трибунала налази од фебруара 2003. године када се добровољно предао, суди се за злочине против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године.

Шешељ, коме се суди од новембра 2007. године, у јануару 2009. је додатно оптужен за непоштовање Трибунала због објелодањивања имена и других личних детаља три свједока чији је идентитет, по налогу Претресног већа, заштићен од јавности.

Лидер радикала је у јулу 2009. године осуђен на 15 мјесеци затвора због непоштовања суда, а у фебруару 2010. други пут је оптужен због објављивања у књизи података о 11 заштићених свједока.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *