Пресуда Кепиру је увреда за жртве рације

Одлука будимпештанског суда којом је бивши капетан мађарске жандармерије Шандор Кепиро ослобођен оптужби за ратне злочине против Срба, Јевреја и Рома током Новосадске рације у јануару 1942. године представља страшну увреду за све жртве рације и породице страдалих у страшном злочину који је тада извршен, саопштено је из кабинета новосадског градоначелника Игора Павличића. У саопштењу […]

уторак, 19 јула, 2011 / 20:16

Одлука будимпештанског суда којом је бивши капетан мађарске жандармерије Шандор Кепиро ослобођен оптужби за ратне злочине против Срба, Јевреја и Рома током Новосадске рације у јануару 1942. године представља страшну увреду за све жртве рације и породице страдалих у страшном злочину који је тада извршен, саопштено је из кабинета новосадског градоначелника Игора Павличића.

У саопштењу се додаје да је у зиму 1942. године страшна трагедија задесила Нови Сад који је тих стравичних дана остао без око 1 300 својих недужних житеља."Мирних и недужних, више од 800 Јевреја и око 400 Срба и с њима више десетина припадника других народа, а чак 168 њих били су млађи од 18 година. Никада се не смеју заборавити злочини, када год да су почињени и с било којим мотивом, нити се сме опраштати злочинцима, које год да су нације", навео је Павличић.

Према његовом мишљењу, уколико би пресуда Кепиру била потврђена од другостепеног суда у Мађарској била би то велика побједа неправде.

"Уколико другостепени суд потврди ослобађајућу пресуду изречену Кепиру биће то велика победа неправде и некажњавања стравичног злочина који је Нови Сад завио у црно и чије последице и данас осећамо. Неопходно је уложити сва правна средства како би пресуда била стављена ван снаге, а Шандор Кепиро, одговоран за почињене гнусне злочине, био примерно кажњен", навео је на крају Игор Павличић.

Суд у Будимпешти прогласио је јуче невиним Шандора Кепира, бившег капетана мађарске окупаторске жандармерије који је био оптужен да је учествовао у злочинима против Срба, Јевреја и Рома у Другом свјетском рату у Новом Саду.

Деведесетседмогодишњег Шандора Кепира, бившег капетана мађарске окупаторске жандармерије, оптужница је теретила да је 1942. током Новосадске рације учествовао у рацији када је под лед бачено најмање 1 200 Срба, Јевреја и Рома.Оставите одговор