Пресловљавамо на српски, шта је Сифет Поџић у име Српске рекао у Скопљу

Изасланство Министарства обране Босне и Херцеговине, на челу с министром обране БиХ Сифетом Поџићем, у четвртак 4. студеног 2021. године судјеловало је на министарском састанку чланица Иницијативе министара обране земаља Југоисточне Еуропе (СЕДМ), које се одржава у главном граду Сјеверне Македоније, у Скопљу. Ово, као и сва друга саопштења, стижу искључиво на латиници.

четвртак, новембар 4, 2021 / 15:46

Циљ ове иницијативе је промовирање регионалне сурадња и добросусједски односа, јачање регионалних капацитета обране и заједничких активности кроз посебне пројекте унутар ове иницијативе, као и успостављање веза ради олакшавања еуроатлантских интеграција. У своме службеном обраћању, министар Поџић је истакнуо да државни органи Босне и Херцеговине поздрављају процес регионалне сурадње у свим подручјима сигурности и обране те су спремни на сваки начин, и у потпуности судјеловати у регионалним иницијативама.

"Једна од подручја за даљу сарадњу могла би бити потпора цивилним властима у случају изванредних ситуација. Природне и технолошке катастрофе и тероризам не спрјечавају нити заустављају државне границе. Заједничким планирањем и операцијама стекли бисмо више користи и већу учинковитост за сваку земљу," рекао је министар Поџић.

Као посебан адут БиХ на пољу регионалне сурадње он је истакнуо Средиште за обуку за операције потпоре миру (СООПМ/ПСОТЦ) код Сарајева, које има високоцијењене НАТО цертификате. У борби против пандемије ЦОВИД-19, министар је изразио значај помоћи у вриједној опреми која је Босни и Херцеговини достављена путем Еуро-Атланског средишта за координацију одговора на катастрофе (ЕАДРЦЦ) и НАТО-овог Труст Фонда

"Босна и Херцеговина припада јединственом еуроатлантском подручју те дијели исте или сличне сигурносне пријетње, ризике и изазове. Сигурни смо да ћемо их заједничком потпором успјешније превладати," закључио је мнистар Поџић.

Иницијатива СЕДМ (Соутх-Еастерн Еуропе Дефенце Министериал) се одржава од 1996. године. Земље чланице СЕДМ-а су Албанија, Бугарска, БиХ, Хрватска, Сјеверна Македонија, Грчка, Италија, Црна Гора, Румуњска, Словенија, Србија, Турска, Украјина, САД и Грузија, док статус проматрача има Молдавија. Састанци СЕДМ-а на разини министара обране и замјеника начелника главних стожера оружаних снага земаља чланица одржавају се једном годишње.Оставите одговор