Прешао 9000 км на коњу

НГ-Кинез Ли Ђинг прешао је 9 000 километара на коњу између Русије и Кине и већ најавио нови подвиг – пут у Лондон.

четвртак, март 26, 2009 / 17:30

Овај неуморни коњаник, поклоник великог монголског војсковође Џингис Кана, тек што је окончао једноипогодишњу авантуру, већ сања да пређе пут од Кинеског зида до главног града Велике Британије за Летње олимпијске игре 2012. године.

„Од дјетињства волим коње и дивим се Џингис Кану, чији ме је дух водио током овог путовања“, објаснио је 47-годишњи Ли, који са дугом косом и брадом подсјећа на монголске коњанике који су освојили дио Азије и Европе прије више од 800 година. Ли је у августу 2007. кренуо из Владивостока, родног града славног руског композитора Чајковског, и стигао у Пекинг 11. марта ове године.

Да би избјегао саобраћај, пљачкаше, као и негостољубиве локалце, заобилазио је градове колико год је то могао. Док је јахао кроз Сибир, екстремна хладноћа од минус 40 степени у јануару прошле године га је „приковала“ за једно село три мјесеца. Међутим, становници су били веома љубазни и хтјели су да помогну.

Необична авантура коштала је Лиа 11.000 евра, које је углавном потрошио на храну за себе и девет коња које је јахао током путовања. Сазнавши за његов подвиг, чланови једне британске експедиције позвали су га да им се придружи 19. априла и да са њима крене од Кинеског зида пут Лондона.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *