Препровидни и за Међународно провидне: Туристичке агенције, произвођачи намјештаја и пољопривредници набављају медицинску опрему

Наравно, треба обратити пажњу да ТИ БиХ обрађује прво набавке Института за јавно здравство РС, те се тек онда, у посљедња два пасуса, бави истим таквим понашањем у Ефбиху… Сви знамо и зашто.

петак, 1 маја, 2020 / 09:28

Од почетка пандемије коронавируса бројне фирме које претходно нису имале искуство у набавци медицинске опреме и које се не налазе у јавном регистру продавача медицинских средстава Агенције за лијекове БИХ, почеле су добијати милионске послове набавке медицинских средстава. Због ванредне ситуације институције су набавке проводиле по убрзаним процедурама, без активне конкуренције, али су у том процесу примијећене бројне злоупотребе, на шта је упозоравала и Агенција за јавне набавке БиХ.

Тако је Инстутут за јавно здравство Републике Српске закључио два уговора вриједна укупно 2,3 милиона марака за набавку заштитних одијела и заштитних маски са фирмом ПРОЦОНТРОЛ доо из Бањалуке, која се, према подацима у регистру акта.ба, бави архитектонском и инжењерском дјелатношћу и техничким савјетовањем. Фирма се не налази у јавном регистру Агенције за лијекове и медицинска средства БИХ, по званичним подацима 2018. имала је приходе од 192.000 КМ, а један од два уговора вриједи 1,65 милиона без ПДВ-а и вишеструко је већи од прихода које је ова фирма остварила. Уговор је додијељен путем убрзане процедуре и преговарачког поступка без објаве обавјештења, а за већину набавки у редовној процедури од понуђача се тражи искуство у реализацији бар једног уговора исте вриједности.

Ова фирма раније се помињала у јавности и то у контексту спорне набавке 2014. године када је Клиничком центру Бањалука продала инфо пулт за невјероватних 80.000 КМ.[1] По новијим подацима са портала јавних набавки у претходном периоду се није бавила снабдијевањем здравствених установа медицинском опремом. Њен власник један је од сувласника фирме „ММСЦОДЕ“ која добија милионске послове у Републици Српској из области софтверских услуга, а посљедњи велики посао који је добила била је набавка радара за потребе МУП-а РС вриједна 10 милиона КМ.

Због свега, ТИ БИХ је тражио од Института тендерску документацију за овај поступак која није јавно објављена, као и очитовање Агенције за лијекове и медицинска средства БИХ. Није јасно да ли ова и бројне друге фирме које су посљедњих дана испоручивале медицинску опрему здравственим установама имају дозволу за промет овом опремом, јер се очигледно не баве том дјелатношћу и не налазе се у јавном регистру.

Институт за јавно здравство на исти начин закључио је и уговор са туристичком агенцијом “Травел фор фун” у вриједности од 2,7 милиона за набавку заштитне медицинске опреме која се користи за спрјечавање и сузбијање ширења коронавируса. Са истом агенцијом раније су уговоре склопили Добојска болница (у вриједности од око 136.000 КМ) и Дом за стара лица из Добоја (вриједност 11.700 КМ), а радило се о набавкама маски и заштитних одијела.

Како су медији већ објављивали, Влада ФБиХ купила је 10.000 тестова, а Клинички центар Сарајево наручио 40 респиратора од фирме ЦУБИЦУС која се не налази ни у једном регистру велепрометника медицинских средстава, а по јавно доступним подацима са портала Акта.ба регистрована је за производњу намјештаја. Такође, фирма ФХ Сребрена малина, осим у спорној набавци респиратора о којој су бројни медији протеклих дана извјештавали, појављује се и у набавци заштитних одијела за потребе Града Бихаћа, а у информацији која је објављена 6. априла не наводи се вриједност уговора.

Због бројних контроверзи у јавности ТИ БИХ затражио је очитовање Агенције за лијекове БИХ о томе да ли све ове фирме имају дозволе за промет медицинским средствима из јавног регистра Агенције, као и када су дозволе издате.Оставите одговор