Преписка Џомбића и Милекићеве: Биће посљедица због Горње Дрине

Независне новине објавиле су писмо премијерa РС у којем је огорчен потезом Браниславе Милекић, директорице "Електропривреде РС", која га је само дан прије потписивања уговора о стратешком партнерству о изградњи четири хидроелектране на Дрини писмено обавијестила о могућим штетним посљедицама по РС. Александар Џомбић, премијер РС, огорчен је потезом Браниславе Милекић, директорице "Електропривреде РС" (ЕРС), […]

петак, 19 октобра, 2012 / 10:28

Независне новине објавиле су писмо премијерa РС у којем је огорчен потезом Браниславе Милекић, директорице "Електропривреде РС", која га је само дан прије потписивања уговора о стратешком партнерству о изградњи четири хидроелектране на Дрини писмено обавијестила о могућим штетним посљедицама по РС.

Александар Џомбић, премијер РС, огорчен је потезом Браниславе Милекић, директорице "Електропривреде РС" (ЕРС), која га је само дан прије потписивања уговора о стратешком партнерству са њемачком компанијом "RWE Inoggy" о изградњи четири хидроелектране на горњем сливу ријеке Дрине писмено обавијестила о могућим штетним посљедицама по РС, и поручио јој је да ће она и њени сарадници бити директно одговорни ако до тога и дође.

Наиме, из писма које је у посједу "Независних" видљиво је да би посљедице могле наступити јер је ЕРС 29. фебруара 2008. године потписао Протокол о разумијевању са "Електропривредом Србије" (ЕПС) такође у вези са изградњом четири хидроелектране на горњем току ријеке Дрине и то хидроелектрана Бук Бијела, Србиње, Паунци и Сутјеска, за коју је управо ЕПС, као потенцијални инвеститор, израдио дио техничке документације.

Подсјећања ради, 26. септембра ове године Влада РС и ЕРС су с њемачком компанијом склопили уговор о стратешком партнерству за изградњу горе споменуте четири хидроелектране на горњем сливу Дрине, оквирне инвестиционе вриједности од 460 милиона евра.

Дан прије потписивања уговора Милекићева Џомбића писмом обавјештава о могућим правно-економским посљедицама по РС.

"Према члану 6.3 Приједлога уговора о стратешком партнерству ЕРС гарантује RWЕ-у да Протокол о сарадњи, потписан од стране ЕРС и ЕПС-а 29. фебруара 2008. године, за коришћење потенцијала Горње Дрине неће имати никакав негативан утицај на овај пројекат. ЕРС се обавезује да ће заштитити и обештетити стратешког партнера, пројектно друштво и концесиона друштва уколико Протокол о сарадњи, потписан од стране ЕРС и ЕПС 29. фебруара 2008. године, за коришћење потенцијала Горње Дрине буде имао директан штетан утицај на реализацију пројекта", наводи се у писму Милекићеве премијеру РС.

Такође, Милекићева Џомбића обавјештава да постоје обавезе "Електропривреде РС" према "Електропривреди Србије" (ЕПС), те да ће се они морати обештетити.

Информацију коју сте доставили само дан прије потписивања користите искључиво као алиби за евентуалне негативне посљедице, поручио Џомбић

"Свјесни смо чињенице да је ЕПС по нашем ранијем договору финансирао израду Предстудије за ХЕС Горња Дрина, а ЕРС је финансирао Студију изводљивости. Будући да се планира потписивање уговора о стратешком партнерству са RWЕ, 26. септембра 2012. године, молимо Вас да заузмете став по овим питањима и дате смјернице за даљи рад", наводи се у писму Милекићеве.

У одговору Милекићевој, 3. октобра ове године, Џомбић најоштрије осуђује понашање генералне директорице ЕРС, наглашавајући да Информацију о правно-економским посљедицама по РС "достављате мени дан прије закључивања уговора и исту користите искључиво као алиби за евентуалне негативне посљедице које би могле наступити".

Џомбић писмом наглашава да је потписивању овог уговора претходила комплетна процедура која је трајала најмање годину дана и коју је проводила комисија чији су чланови у пуном капацитету били представници ЕРС.

"Ипак, достављање и садржај информације не ослобађају од евентуалне одговорности за штету која би могла наступити у могућим судским процесима. У том смислу Вас и Ваше сараднике који су учествовали у раду ове комисије, као и остале чланове комисије, сматраћу одговорним за посљедице које су резултат пропуста и нечињења, а на које ме упозоравате у информацији, поново ћу рећи, само дан пред потписивање уговора. Били сте обавезни да, у односу на проблеме наведене у овој информацији, реагујете много раније, како би се донијеле ваљане одлуке и постигла одговарајућа рјешења", наводи се у одговору Џомбића на писмо директорице "Електропривреде РС".

Премијер РС писмом наглашава да нема сумње да су представници ЕРС у комисији били упознати са потенцијалним проблемима везаним за примјену овог протокола и да нису реаговали на адекватан начин.

"ЕРС је у уговору уговорна страна, а уговор сте у име ЕРС Ви потписали као законом овлашћена особа, иако сте у складу са законом и Статутом ЕРС могли одбити потписивање уговора ако сте имали сазнања или процјене да би ЕРС управо због утицаја протокола на примјену уговора могао да претрпи штету", наводи се у писму премијера Џомбића.0 КОМЕНТАРА

 1. nika, 19.10.2012. 12:00:02

  Ника, Џомбићев посао је да зна све, плаћамо га да овакве ствари зна. Он је најодговорнији, па затим ресорни министар, па затим руководство ЕРС. И наравно, велики вожд који је то све и аминовао.
  И сад кад ЕП Србије буде тужила РС која се према овом тексту обавезала да ће сама сносити трошкове, то ће опет ићи по нашим џеповима.
  А Швабе које имају 60% власништва, купа кајмак и смију се нама идиотима шта дозвољавамо да нам власт ради.

 2. Овај бандитизам ће неко скупо плаћати, исто као што смо ми још из оног времена плаћали разне агрокомерце, обровац и сличне афере.
  Само што ће овдје казне бити драстичније, нико нас ништа неће ни питати, постаћемо слуге на својој земљи, зато што смо сад ћутали и пустили ову додикову багру да нам се усеру у живот!

 3. Да није трагично, било би смијешно. Јавност треба да одради свој дио посла и да обоје „дописивача“ поднесе оставку, што је могуће прије. Након тога да се њима позабаве они којима је то посао.

  Да не повјерује човјек шта се ради! x-(

 4. anja banja luka, 19.10.2012. 13:59:21

  А можда циљ текста и јесте да Џомбић одступи!? Због шарлатанства или свјесних пропуста грађани Републике Српске ће плаћати вишемилионске пенале. Осим тога, губимо најзначајније ресурсе кроз уговор са Швабама.
  И сама знаш да ће јавност прије наградити овакве потезе аплаузом и гласовима, него „одрадити свој дио посла“. А како долазиш из правне струке, ваљда Ти је јасно да се њима неће позабавити они којима је то посао. Ко оно поставља тужиоце и судије? Чини ми се да су судије Уставног суда чланови неких политичких партија.

  http://www.mojevijesti.ba/novost/125291/Kritike-opozicije-Ustavni-sud-RS-a-dobio-klub-SNSD-a

 5. Судије и тужиоце поставља ВСТС и власт РС нема утицаја. Високи представник контролише исте преко типа којег је инфилтрирао тамо. Укратко, користиће и ово као притисак, политички, на РС што смо имали и у случају Административног центра и Аутопутева. Дакле народе, осим штете коју ћемо да платимо новцем… ко зна шта ће све наше власти морати додатно да „одраде“ како не би одговарали.

  Могуће је да је циљ да оде Џомбић како би извршили реконструкцију Владе и спремили се за изборе 2014. са причом како се они обрачунавају са „лошим радницима“. Ипак, мислим да је овај конкретан случај само показатељ њиховог нерада, без неког претходног плана.

 6. … или је могуће да су знали за све ово, али да су без обзира на то морали да препусте Швабама највећи хидропотенцијал у Европи као посљедицу уцјене коју је добио и Ђукановић у ЦГ.

  Три могућности:
  1. договорили се са Србијанцима па ће да дијеле новац,
  2. не раде ништа, неодговорни су и ни само не знају шта су потписали
  3.попуштање притиску из Њемачке у задњи час.

 7. Драж, из Републике Српске су из Српца. Има и других међу 15 једнаких и једним изнад њих који је најважнији у причи и који се пита.

  Уставни суд је њима неважан, зато су и пристали на то. Циљ им је да искомпромитују институцију па су по логици „кад баш сами хоћете да исмијавате свој суд“ ето вам па ћемо се сви смијати.

 8. Притисак из Њемачке је овдје хипотетика, можда су Швабе откриле лак плијен за сопствене егзистенцијалне потребе ништа више од тога јер ми имамо тако руководство које само скида гаће пред свјетом, да их уопште не треба притискати.

  Могуће је да су и Србијанци и РС амбициозно избацили такав бомбастична пројекат ради гашења пожара у властитим кућама, хронична незапосленост, земље у привредној стагнацији, енергетски импотентне за изградњу било чега,…кад се из тако учмале перспективе избаци тако фасцинантан пројекат, то тренутно послужи за добијање изгубљеног повјерења грађана.
  Сами нису имали појма како све то изградити, па су ово на најбизарнији начин скинули себи с врата, тако што су дали све у руке Швабама, врућ кромпир, а они ће се задовољити понеком мрвицом од тог посла, свакако их није брига ни за нас, ни за наш народ, ни за перспективу тог истог народа, а поготово хоћемо ли опстати уопште овдје на овим вјетрометинама!

  Ово руководство је тотално заглављено у неку хипокризију неодговорности за своја злодјела!

 9. Видите ви наше штрумфове (мислим на слику у прилогу) како са великом озбиљношћу потписују, дописују уговоре, продају, купују (народ не питају)провизију узимају у већим количинама (рачуни се пуне, овдје у иностранству) и у датом моменту њих нема, а народ ће опет морати да брани своје јадне куће, јер нема куд ….
  …. и по ко зна који пут се пита Боже имали правде?
  Ма нема људи, Бог је давно преселио у другу галаксију.
  …. и само још увијек шетамо, лагано градовима, спуштене главе, тихо псујемо, измићу се, окрећу главу од групе храбрих, која хода улицама Бање Луке тражећи само мало зрака, зеленила и паркова за своју дјецу, у овој јебеној Бањој Луци!x-(x-(

 10. Без обзира да ли ће „Џомбић договорити са Дачићем“, ово је доказ бахатости, незнања и неодговорности…
  Идемо по реду. Комплетан НО Електропривреде, Управу Електропривреде на челу са директорицом Б.Милекић, обавезно смијенити, са забраном да се било кад у будућности кандидују на било које руководеће мјесто у Електропривреди.

  Министара за индустрију и енергетику Ж.Ковачевић заједно са свим помоћницима обавезно смијенити, такође са забраном вршења руководећих позиција у РС и БиХ…

  Предсједника Владе са свим савјетницима и кабинетом смијенити, такође забрана за свију, па и вјечну Жељку Драгичевић.

  Истовремено против свих побројаних покренути кривчну одговорност за…

  ПС. „Кад на врби роди грожђе…“

 11. има ли ко да објасни МЈЕШОВИТИ ХОЛДИНГ шта значи? И ЗАВИСНО ПРЕДУЗЕЋЕ, такође? Мислим, конкретно за ове ХЕТ, ЕПРС и ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ! Имам осјећај да се ту нешто муљало у власничким односима, који су некада били ДРЖАВНИ! Друга ствар, било би добро ако ко може да нам да информацију ко сједи у управним одборима ових предузећа!

  П.С.Кажи ми с ким се дружиш па ћу ти рећи ко си!