Преокрет у случају Асанж: Биће саслушан у амбасади

Шведски тужиоци су тражили од оснивача Викиликса Џулијана Асанжа дозволу да га испитају у Лондону, гдје борави у амбасади Еквадора. Асанж прихватио. Тужиоци су тражили и да обаве ДНК анализу. Оснивач сајта "Викиликс" Џулијан Асанж прихватио је понуду шведских тужилаца да га испитају у Лондону због оптужби за силовање, изјавио је његов адвокат. "Ми сарађујемо […]

петак, 13 марта, 2015 / 12:06

Шведски тужиоци су тражили од оснивача Викиликса Џулијана Асанжа дозволу да га испитају у Лондону, гдје борави у амбасади Еквадора. Асанж прихватио.

Тужиоци су тражили и да обаве ДНК анализу.

Оснивач сајта "Викиликс" Џулијан Асанж прихватио је понуду шведских тужилаца да га испитају у Лондону због оптужби за силовање, изјавио је његов адвокат.

"Ми сарађујемо у истрази. Он ће прихватити захтјев", рекао је Пер Самуелсон, додајући да је његов клијент поздравио овај потез шведских тужилаца, преноси АФП.

Аустралијанац Асанж се налази у амбасади Евкадора од јуна 2012. године да би избјегао екстрадицију у Шведску због оптужби за сексуални напад и силовање које он негира.

Он каже да се плаши да ће га Шведска даље изручити САД, гдје би му се судило због одавања највеће количине повјерљивих података у историји Америке.

Како сам каже, више не вјерује у позитиван исход свог случаја и страхује да га САД неће пустити на миру због онога што је учинио.

"Могуће је да сам осуђен на смрт", закључио је Асанж.

Замјеник британског премијера Ник Клег саопштио је прошле седмице да је до сада полицијска стража испред еквадорске амбасаде коштала 15 милиона долара.