Преокрет: Обдукција каже да је Давид био жив бар два дана послије нестанка

Леш покојног Бањалучанина Давида Драгичевића (21) провео је у води од два до највише четири дана, пише у другом обдукционом налазу, који је на друштвеним мрежама објавила његова мајка Сузана Радановић.

четвртак, 12 априла, 2018 / 14:54

У том документу, који потписује Ивица Миросављевић, начелник Одељења за судску медицину на Војно-медицинској академији (ВМА), наводи се и да смртни исход Драгичевића није могао наступити прије тог времена.

„Промене на шакама и стопалима указују да је леш покојног провео у води од два до највише четири дана, што значи да и смртни исход није могао наступити пре наведеног времена“, стоји у налазу обдукције.

Нестанак Драгичевића пријављен је у недјељу, 18. марта, а тијело је у ријеци Врбас пронађено шест дана касније, односно 24. марта, што значи да је, судећи по овом документу, Давид био жив минимално два дана након што је нестанак пријављен.

Према доступним информацијама, Давид Драгичевић је од куће отишао у суботу, 17. марта око 19 часова. Како је раније објављено, посљедњи пут виђен је у недељу ујутро, око 3.30 часова, а нестанак је пријављен неколико сати касније.

У кориту ријеке Врбас, на ушћу Црквене, 24. марта пронађено је тијело двадесетједногодишњака.

У првом налазу који потписује Жељко Каран наводи се да је смрт Драгичевића наступила до максимално седам дана прије момента обдукције.

Смрт Давида Драгичевића изазвала је револт грађана Бање Луке, који су тражили да се случај расвијетли. Првобитни покушај да се страдалом младићу припише пљачка куће исте вечери, туча и пад у воду, изазвали су вишедневне протесте на Тргу Крајине.

Након првог резултата обдукције објављено је да је узрок смрти утапање, што није споран податак. Међутим, спорно вријеме смрти повећава сумњу да су у Драгичевићевој смрти учествовала и друга лица. Оно што се у први мах сумњало јесте да је Давид дошао у сукоб са другим младићима, и након повреда пао у воду, гдје се удавио. Међутим, раскорак у времену отвара сумњу да је, након што је претучен, држан на непознатом мјесту у нади да неће подлећи повредама, да би након што се видјело да не може преживјети, бачен у Црквену, како би све изгледало као несретан случај.

(Независне/Фронтал)20 КОМЕНТАРА

 1. Ако је тачно ово што је закључио Давидов отац Давор, још једном је Драгуљче потврдио да је класа за све инспекторе. Страшна је спознаја колико је убистава неријешено или ријешено тако да породице нису добиле правду, а жртве смирај.

  Симо.ба, Никола, Младене, Славија, долазите ли сутра да као грађани тражите правду за Давида, Николу, Јована, Љиљану, Јелену, Милана,… ?

  1. Nerealno je očekivati da sada dođem u Banjaluku da bi učestvovao na nekom protestu gdje će biti najmanje 50% udbaških dopisnika,žgadije i sl.
   Vlast je ubijala Vuliće na pravdi boga pa vam je to prošlo glatko bez protesta.
   Neće ni od ovoga ništa biti, zataškavanje uveliko traje.
   Ali ako je nekome stvarno do promjene i ako je postalo nepodnošljivo onda treba zvati našeg Simu.
   On će lako preko američke ambasade u Sarajevu obezbijediti sitne pare i dovoljno je danima u gradovima Srpske bacati narodu hljeba i mlijeko sa kamiona da masa izađe na ulicu.
   Vodio si sigurno onu čuvenu snimku iz Beograda za vrijeme Slobodana Miloševića.
   Morate malo nakrmiti ko ribari ako želite rezultat,a to moguće samo sa Srpskim pokretom obnove – SPO.
   Nikola je pozvan u koaliciju,neka se izjasni dok nije kasno.
   Može dati doprinos u balvan evoluciji.
   Do tada moramo živjeti sa spregom kriminalaca i države.

 2. Наравно!
  Ја долазим са барјаком Борачке Организације Републике Српске.

  Због премора материјала узрокованог свакодневним активностима око незадовољства свеопштег стања у Српској, те нарочито ових дана када убијају дјецу наших сабораца, РВИнвалида, а због раније преузетих ловачко-риболовачких обавеза баш данас нису у могућности присуствовати скупу, па су замолили мене да у њихово име и уз извињење се ја појавим.

  Управници БОРС-а

 3. У сваком случају подржавам мирна окупљања све док се не расвијетли цијели случај и одговорни не буду приведени правди.

  Да сам близу, дошао бих као грађанин и родитељ, нажалост, све да сам планирао тамо да будем,морао бих одустати, јер данас морам на сахрану једног великог човјека и породичног пријатеља.

  1. Свака част, српски капетану! Као да сте дошли. Јер нечовјештву стати за врат…

 4. Био сам на сахрани, сад сам на БН гледао скуп.

  Како сам поносан на младе, како сам поносан на Бања Луку, поштујем бол родитеља, поштујем ону дјецу из групе, али моје срце је пуно због наде,због господлука који су показали млади и грађани тик уз Господску улицу.

  Ушао сам у политику као одговоран родитељ, ушао сам са циљем да колико могу помогнем да се морално уздигнемо,да се млади освјесте, после тога ништа није тешко.

  О томе сам писао више колумни, сва моја прича и јесте искључиво везана за младе, поносан сам што су се на најбољи начин пробудили, нажалост тужан је повод, али је ово велика ствар за друштво у цјелини, чак сам сигуран да је ово историјски моменат и прекретница за Републику Српску.

  Само Боже помози да ова, рекао бих судбинска прича Републике Српске не буде злоупотребљена од подмуклих политичара.

  Ово је искључиво прилика за НАРОД И МЛАДЕ, прилика да побиједи правда,да се морално уздигнемо, односно, да се коначно почне мислити својом главом у свакој породици.

  Моја порука је од срца и јасна,“само културно и господски.“

  Ипак ће изгледа Ниџо досањати свој сан, баш као што сам и рекао да сањам у првој колумни коју сам овдје објавио под називом, „Ко не сања, тај и не живи?“

  П.С. Опомињем све политичке странке да се уздрже од злоупотребе овог покрета, ако неко из политике има право ту бити, онда су то неукаљани зелени и господин Лазаревић, али, за нас ће бити довољно да се народ освијести,да почне мислити својом главом, нисмо били и никад нећемо бити популисти, ми ћемо јесенас, надам се од освијешћеног народа тражити подршку на нашем програму и образу.

  1. „Ово је искључиво прилика за НАРОД И МЛАДЕ“…
   ————————-
   Можда не видиш АТВ,
   Вечерас извјештај са скупа у 10 сек., са сликом по којој би се закључило да је било стотињак људи…а онда 10 мин. о „перспективном“ излизаном 90г старцу Живку Радишићу и његовим обећавајућим политичким активностима у још перспективнијем Дрвару…,то је та њихова порука и прилика за младе.

   АТВ на игноре!

  2. Jebote Slavija pa gdje ti živiš.
   Studio 1 RTRS
   Studio 2 ATV
   Studio 3 elta
   Studio 4 big
   Alternativa je da nema alternative.

 5. I šta bi sinoć?
  Banjaluka nepokoreni grad k’o Zagreb u NDH.
  Banjalučani se sturili da jave policiji gdje se parkirao autobus iz Sapne i Živinica.
  Na portalu RTV BN sami ljudi iz Banjaluke pišu da nema opravdanja zašto je Banjaluka ostala u stanovima.
  Jutros sam slušao Davidovu pjesmu Klinac iz geta, čovjek je za života sve rekao.
  Dileri rade direktno za političare i miliciju, tako je valjda u svakom mjestu u BiH.
  Žao mi tog momka, nije bio budala i sigurno je smetao mnogima.
  Žalosno je što
  NEĆE BITI PRAVDE za DAVIDA.
  A neće je biti jer narod na izborima prodaje svoj glas za 5€.
  Sve će biti zataškavano i zaboravljeno, samo je pitanje ko će od opozicije( koja radi za režim) izvući najveću ličnu korist ( Nikola se prvi nudi sam,jer je neukaljan a potpisao u predizbornoj kampanji neki papir sa režimom, lično ga gledao na TV)
  Tražio sam jedan link da postavim vezano za proteste u Zaječaru. Poslednji dana vidim da onaj pičkousti šešeljevac briše sjećanja i zapise na YouTube. I ovo što sam tražio imam u telefonu,na YouTube je izbrisano.
  Suština je da je Ninčić sa protesta doveden direktno u vrh SNS,i Zaječar miran.
  Banjaluko zemljotres u tebe puko!

  Neće porodica imati snage da sama nešto uradi,borba čovjeka previše iscrpi osjetio sam to na svojoj koži.
  Plus previše udbaša će opkoliti porodicu da je raspameti, dovoljno je samo da im „prijateljski kažu“ kako banjalučani pričaju da su dobili neke pare iz Sarajeva.
  To će dotući porodicu.
  Itd imaju udbaši čitav spektar zločinačkih mogućnosti.

  RIP Davide

 6. Наравно АИДОВАЦ да си ме гледао на телевизији, наравно да сам имао споразум о сарадњи 2016 године, да је из због тог споразума Еколошка партија РС постала једина зелена парламентарна партија у БиХ, да је то супер дочекано код ЗЕЛЕНИХ у ЕУ и да је то данас велика шанса Републике Српске, али и Федерације.

  Иначе, Никола се лично ником не нуди, Никола је предсједник зелених и творац програма, значи, ЗЕЛЕНИ нуде ПРВУ ПРАВУ ПОСЛЕРАТНУ ОБНОВУ, односно нудимо и тражимо искрену сарадњу са партерима кроз наш авангардни програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА.

  Човјек сам који је свјестан своје моралне и интелектуалне снаге, свога великог радног и организаторског искуства,другим ријечима, ма колико ја био свјестан тога да сам као појединац прејак, мора се бити реалан.

  Ја се борим и знам како да успоставимо НЕУНИШТИВ СИСТЕМ, ту је и најјачи појединац у будућности, само један шараф у систему.

  Да би то постигли, данас је ИСКРЕНА ПРОГРАМСКА САРАДЊА неминовност и услов услова опстанка Републике Српске у овом јебеном времену, времену које нам није нимало наклоњено.

  Нажалост, пропустали смо два позитивна таласа да на њима сурфујемо, да без по муке изградимо неуништив ПРАВНИ, ПОЛИТИЧКИ, БЕЗБЈЕДНОСНИ, ПРИВРЕДНИ И ОБРАЗОВНИ систем, један после рата, СДС, други са Додиком 2006 године.

  Значи, искрена програмска сарадња на моралној и привредној ПРВОЈ ПРАВОЈ ПОСЛЕРАТНОЈ ОБНОВИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ је неминовност, ЗЕЛЕНИ ће је сами, или са партнером- партнерима, као визионари СВОЈИМ ОБРАЗОМ ИЗГУРАТИ У КАМПАЊИ, другим ријечима, са нама нема грешке,ово нам је трећа прилика, даће Бог да буде ТРЕЋА СРЕЋА.

  1. Spomenuo sam Vas više zbog toga što ste napisali:
   „П.С. Опомињем све политичке странке да се уздрже од злоупотребе овог покрета, ако неко из политике има право ту бити, онда су то неукаљани зелени и господин Лазаревић“
   Smatram da bi Vaš kontakt sa porodicom bio u službi zataškavanja i u službi režima.
   Ako neko ima firmu koja stalno posluje sa gubitkom zakon je ograničio koliko takva firma može postojati.
   Vi imate stranku koja je konstantno ispod glasova na izborima i opet vas neko zove u koaliciju.
   Za koga vi radite,za narod ili za režim lako je zaključiti.

  2. Нажалост, пропустали смо два позитивна таласа да на њима сурфујемо, да без по муке изградимо неуништив ПРАВНИ, ПОЛИТИЧКИ, БЕЗБЈЕДНОСНИ, ПРИВРЕДНИ И ОБРАЗОВНИ систем, један после рата, СДС, други са Додиком 2006 године.

   Nikola

   Kad je osnovana vasa politicka opcija?

 7. Без обзира како се све ово завршило у бањалучком МУП-у се мора направити промаја.

  Ја сам итекако добронамјеран према институцијама РС и сматрам да због неспособних и непоштених појединаца те институције не смијемо доводити у питање.

  Зашто је Дарко Илић излетио са недовољним и непоузданим доказима у јавност мора се испитати.
  Који је био његов мотив? Да ли му је наређено да то уради, а ако јесте ко је наредио и зашто?

  Дарко Илић, оставка одмах, не зато што си умијешан него што си испао неспособан и недостојан функције!

  Оставке требају дати и они који су му то евентуално наредили или сугерисали. Провјерити је ли то Дарко Ћулум, Лукач, Додик, Ороз, небитно…

  Међутим, имамо проблем јер се политика већ првог дана протеста уплела доспјећем министра Мехтића на протест. А кад је већ политика кренула онда је и Додик био приморан да уради сличну ствар и да се као политичар упетља.

  Јуче сам био на протесту и моји утисци су сљедећи:

  Било је око 5.000 људи (ја сам стари митингаш и имам добро око)
  Од тих 5000 људи процјењујем да је из Бањалуке било 2500 хиљаде, СДС је довео из унутрашњости око 2000 хиљаде, а из ФБиХ је било око 500 људи.

  С обзиром да СДС не може у Бањалуци скупити више од 500 људи, преосталих 2000 Бањалучана су они који су на протест изашли због разјашњења случаја, а остали су ту били у улози политичких лешинара, са изузећем породица које су из ФБиХ дошле јер су у сличној ситуацији, а таквих је, признаћете, десетак, двадест.

  Када послушате и погледате проглас Рестарта на БН јасно је да то нема никакве вез са дотичним случајем, него да је у питању бескрупуозно коришћење прилике од стране СДС, БН и Рестарта.

  Овдје се буквално ради о политичком лешинарењу јер се покушавају узети политички поени на несрећном младићу.

  Отац Давида Драгичевића је именом и презименом прозвао и оптужио неке људе. То су тешке ријечи иза којих треба да стоје неки докази. Ја их јуче нисам ни чуо ни видио. Давор Драгичевић на то на неки начин има право. А да ли имају право они који су на те ријечи аплаудирали.

  Шта ће се десити ако се испоставити да бар један од прозваних на протесту није крив? Да ли ће Вукота Говедарица и Бранислав Бореновић који су аплаудирали тој прозивци сносити политичке посљедице и да ли ће се извинити прозваним?

  Немојте људи тако!
  Ја једнога од прозваних лично познајем и смио бих главу дати да са овим нема ништа. Да ли ће БН њему платити одштету јер је у организацији те телевизије у директном преносу тај човјек општужен за убиство.

  Зато протестанте молим да задрже достојанство и да не дозволе да их СДС, ПДП, Рестарт и БН претворе у руљу.

  Правда за Давида!

 8. Биће да је касно мој Симо,грешка у корацима, ово је већ увелико прешло борбу звану ПРАВДА ЗА ДАВИДА, политика се умијешала са обије стране и тек ће се умијешати.

  Једино зелени неће ову ситуацију користити за промоцију, понављам још једном, свим срцем подржавамо, како породицу малог Давида, тако и све породице које вапе за правдом.

  Мада треба бити искрен па рећи да је овај наш јавно изнесен став, на неки начин мијешање наше политичке партије, али на начин на који мислим да треба да се у овој ситуацији постави свака партија.

  Нажалост није тако, нити ће бити, шта можеш, знате ону стару, „господин се не прави, господин се рађа.“

Оставите одговор