Преокрет: Литванци на страни Алумине

Алумина Зворник тужила је УАБ "Балтиос Стиклас" тражећи поништење уговора вриједности 14,8 милиона евра, а подршку су јој дали и Миндаугас Казакевичиус и Мартyнас Угианскис, некадашњи чланови управних органа зворничке фабрике, сазнаје портал Капитал.

недеља, 17 новембра, 2019 / 18:12

Поменута литванска фирма тужила је раније "Алумину" која је сада узвратила противтужбом за признавање уговора ништавим и неважећим.

Као умјешачи наведени су Фабрика глинице (ФГ) "Бирач", Миндаугас Казакевичиус и Мартyнас Угианскис, видљиво је из дописа суду.

Правници истичу да то што су двојица Литванаца наведени као умјешачи значи да су на страни "Алумине" те имају интерес да она добије спор. Литванци ће суду морати доказати зашто имају интерес да буду умјешачи у овом спору на страни "Алумине".

Миндаугас Казакевичиус је био директор "Алумине" а Мартyнас Угианскис предсједник Управног одбора ФГ "Бирач”, "Механике”, "Алумине” и "Бирач Енерга”.

МУП Републике Српске је 2013. године поднио два извјештаја за незаконитости почињене у ФГ "Бирач” у Зворнику а међу осумњиченим су били и Казакевичиус и Угианскис.

Један од извјештаја односио се управо на уговор "Балтио стиклас" – "Алумина" и сумњу у прање новца од стране Литванаца.

Наиме, фирме "Бирач”, "Бирач Јуроп”, те "Алумина” дале су гаранције Укио банци да ће "Бослита ир Ко УАБ” и "Балтиос стиклас” вратити кредит од 14,6 милиона евра.

Тај новац је дат као кредит за изградњу линије за производњу тегли у зворничкој "Алумини”.

Према извјештају МУП, Казакевичиус је прекорачио границе својих овлашћења те потписао Допунски уговор (Новацију) те је обавеза "Балтиос Стиклас" да уплати аванс "Алумини" за опремање нове производне линије у износу од 14,6 милиона евра замјењује обавезом "Балтиос Стикласа" да предузећу "Алимина" ова средства уплати као зајам.

Казакевичиус је затим новчана средства добијена по основу зајма путем повезаних предузећа уплатио предузећима у Литванији "И Веј"(Е Wаy LLC),"АБ Балкан инвесту "АБ Кауно тиекимас Филиаса" ,"АБ Куно Тиекимасу", "УАБ Балкан инвесту", "АБ кауно тиекимсу Филијалс и "Вјусајд Маркет инц".

ФГ "Бирач": Поништити уговоре

ФГ "Бирач", која је власник "Алумине", обавијестила је, као умјешач, Окружни суд у Виљнусу у Литванији да је сагласна са противтужбом "Алумине" и од суда затражила да огласи апсолутно ништавим Уговор о опремању нове производне линије за производњу стакленог посуђа закљученом између УАБ "Балтиос стиклас" и "Алумине", као и да огласи неважећим све одредбе уговора као и сам Уговор од 24.11.2011 године.

Затражили су и да суд прогласи ништавим/неважећим Додатни уговор (новацију) закључену међу претходно наведеним уговорним странама, да огласи ништавим и неважећим уговор који се тиче издавања једне трасиране сопствене мјенице без протеста коју је издала Алумина.

ФГ "Бирач" тражи од суда у Литванији и да утврди ништавим и без правног дејства Обавезу о измирењу задужења од 07.12.2012 године коју је закључио Владимир Романов,Олга Гончарук,УАБ "Укио банко инвестицине групе", "Бирач Еуропе" и "Бирач" Зворник и "Алумине".

"ФГ Бирач" тражи и да суд примјени реституцију и обавеже УАБ"Балтиос стиклас" на накнаду износа од 216.508 евра у корист "Алумине" у сврху плаћања по Обавези о измирењу задужења од 07.12.2012 године.

Тражи се и да се Литваци обавежу на плаћање процесне камате у износу од шест одсто на годишњем нивоу у корист "Алумине" и то од дана подношења противтужбе до момента испиуњења обавезе по судској одлуци, као и да надокнаде трошкове парничног поступка.3 КОМЕНТАРА

 1. Алумина тужи АБ „Балтиос Стиклас“ и предлаже умјешаче.
  Колико је мени познато, не може тужилац предлагати умјешаче.
  Умјешачи сами траже мијешање јер имају, ако имају, за то правни интерес.
  Тужилац може да предложи свједоке.
  Овдје нешто није јасно.
  Или су новинари лоше пренијели, или су адвокати Алумине лоше конципирали тужбу, или је у међувремену донесен неки накарадан пропис који то омогућава.
  Сама ријеч „умијешач“ говори о том да се неко умијешао накнадно са стране.
  Све око Алумине је нејасно, па и ово.
  Можда неко и намјерно ради ове глупости да се Власи не досјете.
  Миндаугас Казакевичиус и Мартyнас Угианскис су лица из групе оних који су и допринијели да се Бирач И Алумина опљачкају, па је нелогично је да њих Алумина предложи као умјешаче.
  Изгледа да се циркус са Алумином наставлја.
  Све с циљем да се ситуација тотално искомпликује, а већ је искомпликована.
  Да би неко лакше опљачкао и то мало што је од највећег привредног гиганта у РС остало.
  Оног који је изграђен у омраженом социјалистичком систему, а који ови данашњи нису у стању ни да окрече.
  Тачка.

 2. To što se događa sa Biračom i Aluminom je kriminal neviđenih razmjera. Prvo su vlasti omogućile Litvancima da iz zemlje iznesu više od milijarde eura, a sada ta ista vlast odnosno pojedinci iz vlasti, vode grčevitu i bespoštednu borbu da se domognu onoga što je od Birača ostalo. Ustvari na sceni je rat nekoliko mafijaških grupa međusobmo suprotstavljenih ne samo na prostorima RS, nego i šire u regiji i jugoistočno Evropi. Korumpirano sudstvo je u potpunosti u to uključeno i radi po principu ko da više. Toliko je sudskih postupaka pokrenuto da se više ne zna koji su postupci stvarni i realni a koji fingirani da se narodu i zaposlenima nabaca toliko prašine u oči da od te prašine više ništa neće vidjeti. Što bi mafiji omogućilo da na miru dokrajči najveću i najprofitalniju firmu Republike Srpske. Poslije nekoliko banaka i Birača na red dolazi Rafinerija. Kojoj su političari omogućili sve moguće i nemoguće privilegije (otpisi troškova za struju, vodu, gas, otpis poreza, itd), i koja i pored svega nagomilala ogromne gubitke. Dok su istovremeno dobit iznosili vani kroz obaranje cijena gotivih proizvoda.