Преминуо Миланко Реновица, бивши предсједник предсједништва БиХ

Јуче је у Војној болници у Прагу, након краће и тешке болести, у осамдесет шестој години живота преминуo дугогодишњи друштвено-политички радник СФР Југославије и СР Босне и Херцеговине, Миланко Реновица.

недеља, 3 новембра, 2013 / 10:47

Био је предсједник Привредне коморе СР Босне и Херцеговине, предсједник Извршног вијећа СР Босне и Херцеговине од априла 1974. до 28. априла 1982., члан и предсједник Предсједништва СР Босне и Херцеговине од 28. априла 1982. до 28. јуна 1986. године, (предсједник Предсједништва СР Босне и Херцеговине од 26. априла 1984. до 26. априла 1985.године) и предсједник Предсједништва Центрланог комитета Савеза комуниста Југославије од 28. јуна 1986. до 30. јуна 1987. године. На Тринаестом конгресу СКЈ 1986. године, изабран је за члана Централног комитета СКЈ.

Од 1992. године се није појављивао у јавности нити је учествовао у јавном и политичком животу, иако му је због несумњивог угледа из врха Српске Демократске Странке нуђен политички ангажман.

Својим политичким утицајем, али и као хуманиста помогао је развој општине Соколац у којој је рођен. Заслужан је за изградњу магистралног пута који преко Романије води до Сарајева, садањшом трасом. Као предсједник Народног одбора општине Соколац, 31. августа 1961. године, потписао је историјски документ – Рјешење о оснивању гимназије у Сокоцу. Помогао је развој некадашњих соколачких привредних гиганата. Све то је учинило да ово мјесто постане општина и одскочи у развоју у односу на околна мјеста.

Миланко Реновица је посљедње године свога живота провео у соколачком насељу Балтићи.

Фотографија је снимљена на божићно-новогодишњем пријему код начелника општине Соколац, 2012. године.

Датум и мјесто сахране биће накнадно објављени.15 КОМЕНТАРА

 1. Лака му земља била.

  Човјек је са Кезуновићем оставио неизбрисив траг на Романији, поготово његовом Сокоцу.

  Као политичар, као неко ко је радио народне послове заслужио је да га по добру помињу без обзира што ће бити и других мишљења.
  Много је помогао развој привреде и инфраструктуре, није ни тада било лако превући паре у своје село од хрватске и муслиманске копилади и тајних агената запада у комунистима.

  Био је оспораван, умро је са богаством колико има сваки мањи шумокрадица без зуба.

  Нажалост нико му није још увијек до кољена, мада су појединци задњих 25 година на Сокоцу имали историјску прилику да га превазиђу.

  Цицко сад нешто покушава, сигуран сам да искрено ради,нема државе, односно система, штета.

 2. Слажем се рибар, неупитне су чињенице које показују колика је улога покојног Миланка била за стварање и развој Сокоца. У том периоду, Пале су биле тек туристичко насеље поред Сарајева, а стварањем индустрије прво на Сокоцу, покренула се та просрпска опонента сарајевском концепту са муслиманском већином.
  Није њему уопште било лако довући привредне субјекте на Соколац, поред микулића и поздераца, усташко-усташког тандема!

  Сјетимо се увијек, таквих људи, који су на сваком мјесту радили за корист свог народа, за разлику од садашњих слугењара режима, који са Сокоца, Пала, Источног Сарајева однесоше све за лакташе и лакташки клан!?

 3. Ваши коментари подсјећају на Скедерову комедију ДЈЕЛИДБА.
  Исто тако ће некада у будућности писати овај што је добио пресу од Николе,ова што му је гладила киту за три миље и слични на које данас пљујете.
  А тек о Милету који је искористио историјску прилику да направи пола Републике Српске а посебно Лакташе.
  Нама су потребни људи који ће државне инвестиције усмјеравати тамо одакле ће се добијати трајна добит и добро за Републику Српску.

 4. Динкићу, извини не разумијем коментар,узе брејк Ферер па побјегох од телевизора кад и овамо исто.

  Ја написах о Реновици, живио сам на овој регији, знам човјека, знам и друге.

  Не спорим да ће писати о другим исто,хоће ли заслужено то је упитно?
  Миланко је то заслужио, то ће рећи чак и његови непријатељи.

  П.С. Да се погрешно не схватимо,у прошлом коментару сам написао хрватска и муслиманска комунистичка копилад, част честиту народу.

 5. Динкић Млађан, 03.11.2013. 15:47:51

  Шта је додик направио?? Одкуд сад њега убаци у ову причу о човјеку који је био нешто у скј којим су управљали страни агенти, а опет гледао да нешто оствари за свој град и свој народ у њему!
  Док је тај бједник додик потрошио све што је тај народ стекао, ко је додика спречавао да нас само од пара за Телеком подигне на ниво макар Аустрије или Словеније, а он нас свуко у раван афричких подсахарских земаља? Разлика између њега и Реновице је небо и земља, један је користио неправедан систем да би остварио нешто за свој народ, а други је створио неправедан систем за српски народ.
  И у праву си за пола РС, само не знам које је то пола додиково, пошто ни на западу не цвјетају руже многим општинама које нису у његовом полуприватном посједу, па чак ни у Лакташима, али оним поштеним људима, а не лакташима са лакташанима!

  1. jasse19. октобра 2019. у 05:50
   ribar3. новембра 2013. у 12:42
   Лака му земља била.

   Човјек је са Кезуновићем оставио неизбрисив траг на Романији, поготово његовом Сокоцу.

   Као политичар, као неко ко је радио народне послове заслужио је да га по добру помињу без обзира што ће бити и других мишљења.
   Много је помогао развој привреде и инфраструктуре, није ни тада било лако превући паре у своје село од хрватске и муслиманске копилади и тајних агената запада у комунистима.

   Slucajno naletih….

   Noge smi se odsjekle…

   Nemam komentara…

   Одговори

 6. Јасмине,

  не желим ових дана да учествујем у расправама које немају сврху, зато не одговарам на низ спиновања и провокација.

  Што се тиче овог поста, лако је сконтати што је „соломон“ поставио коментар, фали Ниџо, зар не?

  Да закључим, сви моји ставови по свим питањима су јасни као дан, сто пута су овдје изнешени кроз колумне и коментаре.

  Наиме, ја сам Србин по рођењу, не по занимању, никад од мене честита човјека глава заболити неће, напротив, заболиће само копилад и несој било које вјере.

  Значи, нисмо наивни, кад сам оно коментарисао о Реновици, знам шта сам писао, живио сам ја и радио у држави коју су водили лажни комунисти, мени је било скоро 31 године када су комунистичка копилад свих вјера извела Алију и Фрању Бораса из затвора.

  Волио сам ја мој Јасмине прелијепу Југославију, најљепшу земљу свијета, данас ми се заплаче кад видим шта од ње урадише издајници и убачени фашисти у редовима комуниста.

  Значи, знао сам као честит Србин добро гдје нас пичке комунистичке воде, зато их никад нисам ни поштовао (част изузецима, међу њима је било добрих и великих људи), али сам живио у „њиховој“ држави, био лојалан грађанин, поштовао законе и цијенио све добре људе, односно цијенио сам и волио обичан народ(моје комшије), то и данас радим беуз комуниста, то је питање части и одгоја кућног, није питање наметања браства и јединства на силу..

  Кад си већ цитирао први мој коментар на овом посту, онда си требао погледати и четврти, ја не генерализујем народе, па ни политичаре, ја сам увијек поштовао и данас поштујем честите и национално одговорне људе, оне који се боре да њихов народ живи живот достојан човјека, али никад на штету других, тачка.

  Поздрав

  1. Ало ба Гњурац! Ти си патолошки лажов!

   Сад се пребацујеш на комунистичку копилад!?

   У коментару који је Џасмина изненадио (ко да си му лубеницу у гузицу ућеро) јасно стоји да помињеш хрватску и муслиманску копилад.

   Комунистима си дао титулу тајних агената запада.

   П.С.
   Гњурац, неписмена коњинокад говориш о западу у контексту географије или политике онда се пише Запад, са великим словом З.

  2. Nikola, moja odluka da se malo ukljucim u komentare na Frontal-u se sasvim slucajno podudara sa tvojom odlukom, ako sam dobro razumio, da se malo odmoris o ovih ovdje, veoma cesto kvalitetnih komentara ali, brate, i baljezganja. Po principu, papir trpi sve.
   Ja Frontal pratim vec nekoliko godina, kao i komentare koji ga prate, i uocio sam da si jedan od rijetkih, ako ne i jedini, koji si u prvi plan isturio facu. Jasno se zna ko si i sta si. ja to veoma cijenim.
   istina, u politici si pa ti odgovara, a imas i potrebu (legitimno) da svoje politicko opredjeljenje i ideje preneses siroj citalackoj (eventualno glasackoj) publici.
   Mozda se za jos neke od nas ovdje zna, ili pretpostavlja, ko smo, ali nije korektno kada neko, ko se krije iza nekog izmisljenog imena (pseudonima), drugima obraca pogrdnim rijecima, psovkama, uvredama (posebno onim na nacionalnoj osnovi), i tome slicno.
   Kazi brate ko si i sta si, i onda baljezgaj. Govorim generalno.
   Na zalost politicara, njihova uloga je takva da su izlozeni sudu javnosti, bolje reci sami su na to pristali. Pri tome, politicki protivnici i obicni glasaci, cesto prema njima koriste uvrdljive rijeci i neprimjerne tonove, ali i to je zivot.
   Medjutim, ima politicara koji su zasluzili da im se svasta kaze. Ne svrstavam te u tu grupu. Onih koji su ojadili narod i RS, ali i BiH, doveli na rub propasti. Koji su zasluzili, ne samo da im se svasta kaze (u granicama normalnog i dozvoljenog), nego da zavrse na robiji.
   Politikom se nisam nikada bavio, cak ni u vrijeme komunizma, ali je pratim. Sa strane.
   Ne gledam partije nego ljude u njima i njihove konkretne ideje. Nemam predrasuda, i zato sam spreman da podrzim licnosti (politicare) i njihove ideje (prijedloge konkretnih projekata), u rasponu od desnice (ne ekstremne) do ekstremne ljevice.
   Kao i mnogi, tako i ti, imas dobrih ideja, ali i nekih zabluda. Ne bih se libio da ti dam poneki savjet, ali ne ovdje.
   Npr. ideja sa svesrpskim saborom ti nije losa, ali si u startu (proglasu), po mom misljenju, napravio neke elementarne previde.

 7. Simo, nadam se da si primjetio jasse-tovu dvoličnost. Umjesto da traži od Nikole da se izjasni ko su ta „bošnjačka kopilad“ koja su kočila razvoj njegovog sela ili javno izvinjenje njega i njegove stranke čitava priča se razvodnjava.
  Biće da je jasse malo uranio sa nezgodnim citatima, AID je očigledno ovo pripremao za Nikolino strateško gostovanje i partnerstvo sa Senadom.
  Evo i mene zanima jesu li ta „kopilad“ Pozderci, Dizdarevići ili Vejzagići, … valjda imaju ime i prezime.
  Ukoliko jasse glatko pređe preko ovoga onda je jasno da je i „sabor“ i Nikolin napad na patrijarha osmišljen u Sarajevu.

Оставите одговор