Преминуо Миланко Реновица, бивши предсједник предсједништва БиХ

Јуче је у Војној болници у Прагу, након краће и тешке болести, у осамдесет шестој години живота преминуo дугогодишњи друштвено-политички радник СФР Југославије и СР Босне и Херцеговине, Миланко Реновица.

недеља, новембар 3, 2013 / 10:47

Био је предсједник Привредне коморе СР Босне и Херцеговине, предсједник Извршног вијећа СР Босне и Херцеговине од априла 1974. до 28. априла 1982., члан и предсједник Предсједништва СР Босне и Херцеговине од 28. априла 1982. до 28. јуна 1986. године, (предсједник Предсједништва СР Босне и Херцеговине од 26. априла 1984. до 26. априла 1985.године) и предсједник Предсједништва Центрланог комитета Савеза комуниста Југославије од 28. јуна 1986. до 30. јуна 1987. године. На Тринаестом конгресу СКЈ 1986. године, изабран је за члана Централног комитета СКЈ.

Од 1992. године се није појављивао у јавности нити је учествовао у јавном и политичком животу, иако му је због несумњивог угледа из врха Српске Демократске Странке нуђен политички ангажман.

Својим политичким утицајем, али и као хуманиста помогао је развој општине Соколац у којој је рођен. Заслужан је за изградњу магистралног пута који преко Романије води до Сарајева, садањшом трасом. Као предсједник Народног одбора општине Соколац, 31. августа 1961. године, потписао је историјски документ – Рјешење о оснивању гимназије у Сокоцу. Помогао је развој некадашњих соколачких привредних гиганата. Све то је учинило да ово мјесто постане општина и одскочи у развоју у односу на околна мјеста.

Миланко Реновица је посљедње године свога живота провео у соколачком насељу Балтићи.

Фотографија је снимљена на божићно-новогодишњем пријему код начелника општине Соколац, 2012. године.

Датум и мјесто сахране биће накнадно објављени.0 КОМЕНТАРА

 1. Лака му земља била.

  Човјек је са Кезуновићем оставио неизбрисив траг на Романији, поготово његовом Сокоцу.

  Као политичар, као неко ко је радио народне послове заслужио је да га по добру помињу без обзира што ће бити и других мишљења.
  Много је помогао развој привреде и инфраструктуре, није ни тада било лако превући паре у своје село од хрватске и муслиманске копилади и тајних агената запада у комунистима.

  Био је оспораван, умро је са богаством колико има сваки мањи шумокрадица без зуба.

  Нажалост нико му није још увијек до кољена, мада су појединци задњих 25 година на Сокоцу имали историјску прилику да га превазиђу.

  Цицко сад нешто покушава, сигуран сам да искрено ради,нема државе, односно система, штета.

 2. Слажем се рибар, неупитне су чињенице које показују колика је улога покојног Миланка била за стварање и развој Сокоца. У том периоду, Пале су биле тек туристичко насеље поред Сарајева, а стварањем индустрије прво на Сокоцу, покренула се та просрпска опонента сарајевском концепту са муслиманском већином.
  Није њему уопште било лако довући привредне субјекте на Соколац, поред микулића и поздераца, усташко-усташког тандема!

  Сјетимо се увијек, таквих људи, који су на сваком мјесту радили за корист свог народа, за разлику од садашњих слугењара режима, који са Сокоца, Пала, Источног Сарајева однесоше све за лакташе и лакташки клан!?

 3. Ваши коментари подсјећају на Скедерову комедију ДЈЕЛИДБА.
  Исто тако ће некада у будућности писати овај што је добио пресу од Николе,ова што му је гладила киту за три миље и слични на које данас пљујете.
  А тек о Милету који је искористио историјску прилику да направи пола Републике Српске а посебно Лакташе.
  Нама су потребни људи који ће државне инвестиције усмјеравати тамо одакле ће се добијати трајна добит и добро за Републику Српску.

 4. Динкићу, извини не разумијем коментар,узе брејк Ферер па побјегох од телевизора кад и овамо исто.

  Ја написах о Реновици, живио сам на овој регији, знам човјека, знам и друге.

  Не спорим да ће писати о другим исто,хоће ли заслужено то је упитно?
  Миланко је то заслужио, то ће рећи чак и његови непријатељи.

  П.С. Да се погрешно не схватимо,у прошлом коментару сам написао хрватска и муслиманска комунистичка копилад, част честиту народу.

 5. Динкић Млађан, 03.11.2013. 15:47:51

  Шта је додик направио?? Одкуд сад њега убаци у ову причу о човјеку који је био нешто у скј којим су управљали страни агенти, а опет гледао да нешто оствари за свој град и свој народ у њему!
  Док је тај бједник додик потрошио све што је тај народ стекао, ко је додика спречавао да нас само од пара за Телеком подигне на ниво макар Аустрије или Словеније, а он нас свуко у раван афричких подсахарских земаља? Разлика између њега и Реновице је небо и земља, један је користио неправедан систем да би остварио нешто за свој народ, а други је створио неправедан систем за српски народ.
  И у праву си за пола РС, само не знам које је то пола додиково, пошто ни на западу не цвјетају руже многим општинама које нису у његовом полуприватном посједу, па чак ни у Лакташима, али оним поштеним људима, а не лакташима са лакташанима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *