Преминуо Мики Ракић, најбитнији човјек страних служби у Србији

Миодраг Ракић, бивши потпредседник Демократске странке и први на листи Нове демократске странке на последњим изборима, преминуо је данас у Београду после дуге и тешке болести. Миодраг Ракић био је десна рука Бориса Тадића од тренутка када га је 2003. године довео за савјетника у Министарству одбране, да би га потом унаприједио у шефа кабинета […]

уторак, 13 маја, 2014 / 19:32

Миодраг Ракић, бивши потпредседник Демократске странке и први на листи Нове демократске странке на последњим изборима, преминуо је данас у Београду после дуге и тешке болести.

Миодраг Ракић био је десна рука Бориса Тадића од тренутка када га је 2003. године довео за савјетника у Министарству одбране, да би га потом унаприједио у шефа кабинета након што је 2004. године изабран за председника Србије.

Дјелујући далеко од очију јавности, Ракић је био и секретар Савјета за националну безбједност, а потом и шеф Бироа за координацију рада служби безбједности, што је довело до тога да буде и кључни човјек у акцији “Балкански ратник” која је означила почетак лова на Дарка Шарића.

Након што је Тадић препустио чело ДС-а Драгану Ђиласу, Ракић је постао потпредсједник странке, али је у њој остао до формирања Тадићеве Нове демократске странке. Уживао је повјерење и поштовање и бившег и садашњег лидера демократа, али, што је још занимљивије, био је и пријатељ са садашњим премијером Александром Вучићем.

Како су се тачно упознали, остала је, као и много тога у вези са Ракићевим дијелом, мистерија. Вучић је само једном приликом рекао да се познају из периода „када Тадић није био све у Србији”.

Средином 2011. медији почињу да наводе како је Ракић “војник за специјалне везе са ривалима и одржавање односа у партијама”, као и да је он најзаслужнији за “привођење’ социјалиста проевропском табору” зашта треба захвалити дугогодишњем познанству са (иако званична биографија каже другачије) земљаком из Житорађе – Ивицом Дачићем.

„Викиликс” је објавио и да је помогао цијепању радикала и формирању СНС-а, мада то никада није потврђено, те да је био кључни човек у лову на Ратка Младића, што је делимично потврђено. Ђилас је својевремно рекао да је Ракић „човек који је дао кључни допринос завршавању сарадње с Хашким трибуналом уз пажљиво чување националних интереса”.

Као предсједник Бироа за координацију тајних служби 2010. године, Миодраг Ракић је стекао медијску промоцију захваљујући Викиликсу. Међу процурјелим “строго поверљивим” документима налази се депеша из америчке амбасаде у Београду у којој је наведено је да је Миодраг Ракић, 25. августа 2009, отправници послова рекао да се Младић крије негде у Србији и додао да му у скривању помажу “страни извори”, мислећи на Москву. Два мјесеца касније, опет из Викиликс извора, јавност сазнаје да “Тадићев саветник предводи лов на Младића”.

Миодраг Ракић рођен је 1975. године у Београду. Преминуо је на Војномедицинској академији где је примљен 18. априла након што му се здравствено стање погоршало.0 КОМЕНТАРА