Преминуо Брана Црнчевић

Књижевник Бранислав (Брана) Црнчевић преминуо је рано јутрос у Београду у 79-тој години, речено је агенцији Бета у Српској напредној странци, чији је био члан Предсједништва. Вријеме комеморације и сахране ће бити саопштени данас. Брана Црнчевић је рођен 8. фебруара 1933. године у Ковачици. Студирао је на Филозофском факултету у Београду. Радио је као новинар […]

четвртак, 14 априла, 2011 / 11:46

Књижевник Бранислав (Брана) Црнчевић преминуо је рано јутрос у Београду у 79-тој години, речено је агенцији Бета у Српској напредној странци, чији је био члан Предсједништва.

Вријеме комеморације и сахране ће бити саопштени данас.

Брана Црнчевић је рођен 8. фебруара 1933. године у Ковачици. Студирао је на Филозофском факултету у Београду.

Радио је као новинар и уредник у листовима „Јеж” и „Дуга”, у листу за дјецу „Мали јеж”, а објављивао је колумне у више листова. Писао је литературу за дјецу, романе, афоризме, приче, телевизијске драме, пјесме и друго.

Поред књижевне каријере Црнчевић се и политички ангажовао а запамћен је као добар пријатељ бившег предсједника Србије Слободана Милошевића.

По одлску председника Српске радикалне странке Војислава Шешеља у Хаг, Црнчевић се учлањује у ту странку, а након цијепања у двије политичке опције приступа СНС са Томиславом Николићем.

Црначевић је био члан Сената Републике Српске од 1996. године, као и члан Предсједништва Српске напредне странке.

Био је подједнако успјешан као афористичар и сценариста. Бавио се и новинарством, а доказао се и као политички коментатор.

Црнчевић је рођен 8. фебруара 1933. у Ковачици у Војводини. Студирао је на Филозофском факултету у Београду. Каријеру је почео у листовима "Јеж" и "Дуга", као и у листу за дјецу "Мали јеж". Такође објављивао је колумне у разним листовима и часописима, међу којима су "НИН" и "Политика".

За предсједника Матице исељеника Србије изабран је 1990. године, био је члан СДС-а и заговорник невиности Радована Караџића пред Хашким трибуналом.0 КОМЕНТАРА

 1. Одлазе великани… Ове задње две године су баш грбаве. Само стрепиш кад ће који од још мало ових писмених и рјечитих да се пресели у читанке. Остаће нам само немушти натољупци и „постмодернисти“ типа Басаре и сличних што нам набијају комплексе варвара… Још док је са нама Матија и Ного па да се наслушамо живе ријечи!

  Слава великом Брани! Бог да ти душу прости Србендо!

 2. Неки дан кад се убио Живорад Ковачевић било је много ружних коментара на рачун покојника. Данас за Црнчевића, хвала Богу, нема ни један.

  Али не зато што је Брана био бољи Србин од Живорада, него зато што је велика цивилизацијска разлика између људи који поштују једног или другог.

 3. Ти си дефинитивно мајмун Орозе. Цивилизовани, натољубни, устрашени гибон!:P
  Разумљиво је што оплакујеш свог саборца у лобирању и англољубљу, али је тотално неразумљив ваш мишји страх од тирана и сатрапа што нас уситњавају двјесто година и већини поносног народа који „не може опростити Ђури што нас је тукао“ инсинуираш нижу цивилизацијску вриједност!!!
  Сад ме дефинитивно подсјећаш на ону хрватску пичкетину у „Шовинистичкој фарси“ коју је генијално играо Ејдус. Мислим, са тим педерским „цивилизацијским разликама“… Фуј, што издаја може да унизи човјека, не може ништа на овом свијету…

 4. Да Брана је био бољи, већи и вишљи Србин од Живорада! И не, не мора се баш о сваком покојнику све најбоље. Само о оном ко је то и заслужио. Не требамо ваљда и на онај свијет испраћати лажима и хипокризијом којом смо окружени и придављени…
  Што рек’о Брана: „Овај свет је једно опасно место. Нико се одавде није жив вратио…“B-)

 5. Ћа пиздиш Божо.

  “али је тотално неразумљив ваш мишји страх од тирана и сатрапа што нас уситњавају двјесто година“.
  А шта је било прије 230 година? Тад смо сви живјели у једној држави.

  Ма ко те то уситњава? Уситњава нас Вучелића-памет и памет сличних. Уситњава нас она врста која је прије 20-25 година открила да је Србин, па сад хоће да надокнади пропуштено и изгуби сваку мјеру.

  Нама који никада нисмо заборавили да смо Срби и који су размишљали исто и прије 30-40 година, нашла се екипа Вучелић, Неле, Кустурица, Божо Чукеранац, Брана Црнчевић, итд- да продаје памет шта је прави Србин.

  Поштовани Божо, цивилизацијске разлике су евидентне и ја до тога држим. Никад не бих пљувао по покојнику, као што су неки пљували по Живораду. Ја вјероватно имам слично мишљење о Брани као ти о Живораду, али моје хришћанско васпитање ми не дозвољава да пљујем покојнике.

  Новохришћани и новосрби попут тебе мисле другачије. Бујрум, само ожежи Божидаре.

 6. Симо П. Ороз, 15.04.2011. 18:49:42

  „… Нофце, Михајловичу!!! (Драшковичу) Вратит’ нофце кај сте взели от Амера!!! Ти бокца, то су ти цивилизацијске разлике, кај не?! Доби’ш по пички и одма му окренеш и рит да те напаствује не!?…“

  Ме’ш чини да ће и твој шеф „цивилизовани“ усташољуб Вучина (не Вучела)на крају допасти робије, али српске у Пожаревцу. Само да га још и Легија дочека на постројавању! Охоооо…:D:P

Оставите одговор