Преминуо академски вајар Бранко Тијанић

У Београду је у 72. години преминуо академски вајар Бранко Тијанић из златиборског села Шљивовице, иначе аутор споменика браниоцима Републике Српске на Тргу палих бораца у Вишеграду, популарно названог "Гвозден".

среда, 24 августа, 2011 / 21:02

Тијанићево дјело је и бронзана статуа генерала Драже Михаиловића у Ивањици, затим споменик генералу Крсти Смиљанићу на Златибору, кооаутор је споменика норвешким интернирцима у Горњем Милановцу и творац споменичког комплекса жртава фашизма у Севојну.

Бранко Тијанић рођен је 27. септембра 1939. године у златиборском селу Шљивовица. Средњу умјетничку школу завршио је у Сарајеву као један од њених најбољих ђака, заједно са познатим вајаром Љупком Антуновићем, аутором споменика Иву Андрићу крај ћуприје на Дрини у Вишеграду.

На Академији примијењених умјетности у Београду од групе професора добио је епитет најталентованијег студента, а остаће упамћено да је за дипломски рад имао сет посуда намијењених за свечане просторије тада новоизграђене зграде Савезног извршног вијећа, данашње палате "Србија" на Новом Београду.

Сахрана вајара Бранка Тијанића, који је атеље имао у својој воденици, биће обављена сутра у родној Шљивовици.