Премијерка у Горњим Подградцима: Није тачно да се спектакуларно задужујемо

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да прича о спектакуларном, страшном задуживању, није тачна. "Ми смо Влада или власт која увијек, ма како да се задужује, више враћа него што узима или позајмљује", истакла је Цвијановићева у обраћању на трибини "Ријеч предсједника", која је одржана синоћ у Горњим Подградцима код Градишке. Она је […]

понедељак, 7 марта, 2016 / 08:26

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да прича о спектакуларном, страшном задуживању, није тачна.

"Ми смо Влада или власт која увијек, ма како да се задужује, више враћа него што узима или позајмљује", истакла је Цвијановићева у обраћању на трибини "Ријеч предсједника", која је одржана синоћ у Горњим Подградцима код Градишке.

Она је истакла да се први пут, од када постоји Република Српска, дешава да Влада и институције Српске немају адекватну или никакву комуникацију са представницима из Републике Српске који данас обављају власт на нивоу БиХ, што отежава многе ствари.

"Многе процесе које смо започели, морали смо зауставити управо због тог неразумијевања или недостатка комуникације која би била и пристојна и нормална и у интересу Републике Српске. Много је политичких изазова који су данас оптерећујући за наше институције. Али, ми смо ту да заштитимо и институције Републике Српске и њене грађане", истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да се иде према томе да Република Српска мора да функционише системски и на тај начин се опходи и према својим институцијама и грађанима.

"Пред нама је дуг пут, Влада се бори са великим економским и финансијским изазовима, али ово није једина влада која има такве изазове. И неке друге државе, које имају у својим рукама механизме које Република Српска нема, суочене су са таквим изазовима. Али, успијевамо да извршавамо своје обавезе", навела је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су многи из опозиције често прогнозирали да "сљедећег мјесеца нема пензија или од сљедећег мјесеца нема плата", али је истакла да се то није десило, већ да су и плате и пензије редовне и да ће тако и остати, као и да су забиљежиле повећање у претходним годинама, те да ће тако бити и у будућем периоду.

Цвијановићева је напоменула да је цијена електричне енергије годинама у Републици Српској најјефтинија у региону, а да се направила велика галама послије приче да ће цијена електричне енергије евентуално бити повећана, али не да би била оптерећујућа.

"Људи по правилу морају да реагују на било какву промјену или на било какво оптерећење. Али, некада морамо да размишљамо системски, да водимо рачуна које су то мјере добре за наше друштво и шта је то што се мора урадити да би нам било боље у наредном периоду", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да Влада има план и програм развоја за сваку локалну средину у Републици Српској водећи рачуна какве су потребе становништва.

Цвијановићева је напоменула да ни у ово вријеме кризе нису смањена социјална права или давања.

Она је подсјетила да је захваљујући предсједнику Милораду Додику и владама у континуитету, које су његовале такав став, уведено 11 нових права за борачку популацију која никада нису постојала у Републици Српској, а да су очувана права која се односе на дјецу.

"Морамо да разумијемо да су сва та давања значајне ставке у буџету а да влада упркос велики притисцима којима је била изложена никада није хтјела да их умањи, да их избрише или да их уклони из буџета", истакла је Цвијановићева.0 КОМЕНТАРА

 1. Premijerka kaže: „први пут, од када постоји Република Српска, дешава да Влада и институције Српске немају адекватну или никакву комуникацију са представницима из Републике Српске који данас обављају власт на нивоу БиХ“

  Pa to vam je zato što se do sada komunicirali sami sa sobom, jer ste bili vlast i na nivou RS i na nivou BiH. A videli smo kako je to izgledalo (SIPA blokirana, itd).

  Premijerka kaže: „Многе процесе које смо започели, морали смо зауставити управо због тог неразумијевања или недостатка комуникације која би била и пристојна и нормална и у интересу Републике Српске.

  Zašto te započete procese ne završavate sami. Šta će vam institucije BiH kad ih ; niti priznajete, niti poštujete. Stalno govorite da je RS dovoljna sama sebi, pa sad to i dokažite u praksi.

  Premijerka kaže: „ми смо ту да заштитимо и институције Републике Српске и њене грађане“.

  Znamo kako to izgleda u praksi. Vi ste tu da zaštitete samo sami sebe, ali ni to neće dugo trajati. Steže se obruč.

  Premijerka kaže: Влада има план и програм развоја за сваку локалну средину у Републици Српској водећи рачуна какве су потребе становништва“.

  Imam prijatelje u RS. Kažu da nikad nije bilo gore. Pa vi sada vidite. Vi od vaše kratkovidosti i ne vidite kako je narodu, a kamo li koje i kakve su njegove potrebe. Na žalost, ali je tako.

  Premijerka kaže: u RS „уведено 11 нових права за борачку популацију која никада нису постојала у Републици Српској“,

  Svakodnevno čitamo žalopojke bivših boraca i ratnih invalida i vidimo kako im je. Gde li se ono sada nalazi bivši predsednik boračke organizacije. Koju je nagradu dobio za zaštitu prava boraca. Ja ne razumem ove ljude (žene). Hoće da verujemo njima, a ne našim očima.

 2. Vise vracamo kredita nego sto se zaduzujemo rece premijeka.Kako onda imamo stalni rast zaduzenja?.To u matematici ne moze.Ili vi imate neku novu matematiku.Verovatno silne trezorske zapise koje ste prodali ne racunate u dug RS.Imate srece sto je ova opozicija kilava da kilavija ne moze biti.Inace bi davno bili proslost ovog naroda i mnogi u prugastim odijelima sa brojem.

 3. Чика Перо не знам колико су вам ваши пријатељи објаснили географију РС
  али Подграци су по многочему значајно мјесто у политичкој карти РС.
  У Подграцима су аустроугари мрски направили чини ми се 1875 године прву
  Пилану у Б иХ
  У Подграцима је и онај фамозни воћњак Додика јуниора..оптерећен кредитом
  У Подграцима ,недалеко од поменутог воћњака(пар стотина метара) Специјалци су оставили аутомобил
  и закопали оружје послије пљачке на аутопуту(мени није познато гдје су закопали
  и јесу ли уопште закопали новац и зашто су гањали чика Приједор и јесу ли га гањалу
  И ?.,,!???)
  Елем у Подграцима је прве кораке направио један од премијеркиних папака_господин
  Шукало,узданица опозиције чија странка свакодневно буја,напросто „немогу“наштампати
  чланских карти а и онај други члан те партије је из Подградаца
  Имам и ја Чика Перо пријатеља …у Подграцима

 4. nada nada,07.03.2016. 18:28:56
  Nado, geografiju Republike Srpske poznajem itekako dobro jer sam u njoj rodjen, i u njoj placam ne male poreze. Međutim, životni putevi su me odveli malo dalje, tako da nisam baš svakodnevno u toku vaših zbivanja, ali se trudim da ne propustim glavne događaje. Pogotovu one političke. Moram priznati da nisam znao da je u Podgradcima napravljena prva pilana. Eto, i Čika Pera priznaje da nešto ne zna. Nije sramota. A nisam znao da je za to mesto vezano puno drugih događaja i poznatih ličnosti. Napredno neko mesto. Ja sam rođen skroz na jugoistoku, tako da ne poznajem baš svako selo u zapadnom delu RS. U sadašnje rukovodstvo u RS sam se skroz razočarao onda kad sam video da ni jedna pametna ideja niti investicija tu ne može proći ako niste s nekim iz vrha vlasti u vezi (znate već šta to podrazumeva), ili vezani za neku vladajuću stranku. A ja ti nešto nisam čovek od politike, nego od poštenog posla, pa mi taj poslovni ambijent uopšte ne odgovara. A nisma ni u godinama kad bih mogao ponovo da učim, pogotovo ne pravila koja se ne uklapaju u moju ličnost i moj karakter. Kad sam to objasnio jednom pom prijatelju koji se još muči da nešto pametno napravi u RS, samo mi je rekao: „pa oni (znate već na koga mislim) više vole u svoj džep 100 Eura nego 10 miliona investicija u RS. I stvarno je tako. Tužno i žalosno, ali je tako. Zato ja koristim svaki trentak da kritikujem, ali argumentovano, ovu aktuelnu vlast u RS, ali ni oni što su bili pre njih nisu ništa bili bolji. Neko bi rekao da su svi isti, a ja kažem da su onakvi kakve je narod hteo i kakve je zaslužio. Poznajem dosta nezakonitih poslova (privatizacije, tenderi, itd) u RS i o tome bih mogao roman napisati. Možda to jednog dana i uradim. Zato, kada se pojave neke teme gde sam dobro informisan i „potkovan“, rado se uključim. Kao što je to bilo povodom nezakonite dodele koncesije za rudnik olova i cinka Sase kod Srebrenice. Šteta što zabraniše komentare (nije mi jasno zašto) jer sam bio analitički pripremio još neke odgovore. Ali nema veze, pisaće se i pričati o tom slučaju još. Ja neke pikanterije u vezi s tim čuvam kao „šlag na tortu“, naravno kad dođe vreme za to.

 5. Nadalina, čika prijedor nema nikakvih motiva da lažem u vezi pokušaja noćnog razbojništva prije otprilike godinu dana. Nakon nekoliko dana sam na Frontalu pitao da li neko zna o drumskim razbojnicima.
  Vraćao sam se s puta sa porodicom, bijeli kombi je bio parkiran i kada smo ga prošli počeo je da nas prati. Inače ne volim brzu vožnju pogotovo kad sam s porodicom. U početku tome nisam pridavao pažnju, pretekli su nas, i pokušali da se popriječe. Onda je počela borba za život kao na filmovima. Pretpostavljam da im je dojavljeno da idemo. Spas nam je bio autoput gdje kombi nije imao šansu.
  Pretpostavljam da im je cilj bila pljačka, auto, ili ko zna šta drugo.
  Telefon jedan je bio u gepeku, u drugom se ispraznila baterija…
  Kada sam čuo o pljački specijalaca, , posumnjao sam da je moguće da su bili oni. Medjutim , ne mogu da to tvrdim,

  Moja preporuka svima je da izbjegavate noćna putovanja što god je više moguće.
  Nadalina, vjeruj da je ovo istina.

 6. Pazi izjave gospodje da nije tacno da se spektakularno zaduzujemo. To ako je neko i rekao Gospodja kao predsjednik vlade ne treba da ponavlja. Sta znaci uopste spektakularno se zaduzivati. Taj izraz u ekonomiji, finansijama, bankarstvu, i zelenastvu uopste ne postoji. To je, ljudi, novi izraz koji Gospodja moze cak i da patentira, pa da je neko iz opozicije predlozi za Nobelovu nagradu. Razmisljam sta bi se moglo podvesti pod izraz SPEKTAKULARNO ZADUZIVANJE, i pade mi na pamet, ‘nako, da bi to mozda moglo biti kad pripadnici tvoje policije opljackaju, zamislite upotrebom dugih cijevi, automobil za transport novca, i to usred bijelod dana. Pazi, molim te, tvoja policija -mislim policija kojoj si ti na celu- izvrsi oruzanu pljacku po uzoru, stilu, nacinu, DRUGIM RIJECIMA SPEKTAKULARNO, to se dokaze, ALI NIKO, CAK NI NAJOBICNIJI PORTIR U MUPU, ZBOG TOGA NE PODNESE OSTAVKU. I tako dan-danas. Da li je to normalno da se niko po KOMANDNOJ ODGOVORNOSTI ne osjeca zbog toga krivim. Ama bas niko. ‘Hej ljudi, da li smo mi normalni, ili su, ipak, normalni ovi sto nas vode u Domanovicev sunovrat. I mi to mirno gledamo. Kad sam tu vijest procitao, nisam mogao da dodjem sebi nekoliko dana. Kazem, ‘ajde neko ce se bar osjetiti krivim -znate ono griza savjesti- i bar ponuditi ostavku al’ ono nista. Ili je ono neko ponudio, k’o fol, ostavku. Medutim, nakon nekoliko dana soka od toga da policija pljacka firme, ali i narod, koji je finansiraju, i to dugim cijevima koje su zakopali u Nadine Gornje Podgradce, ili tu negdje blizu, bude mi jasno zasto je jedan nas visokorangirani funkcioner na velika zvona najavio kupovinu naoruzanja dugih cijevi za policiju, iliti MUP. Pa narod ne moze nakupovati dugih cijevi koliko nasa policija moze moze da utrosi, pardon, zakopa. Uzmite vi sad kolika je teritorija RS, koju Cika Pera ne poznaje, i koliko su tu dugih cijevi moze zakopati. Da covjek ne povjeruje. I kad vi dugu cijev jednom zakopate, ona nije vise upotrebljiva, i zato nama trebaju druge duge. Nek se nadje. Zlu ne trebalo. Puno nesto ove strane banke narodu uzijaju novca po osnovu svajcarskih krefita, pa nije fer da to sve iznesu i odnesu iz lijepe na RS. Treba nesto i da se odvadi, a to ne ide bez dugih cijevi. E sad zamislite da vam neko po dogovou dojavi da mrski stranci nose svojoj kuci opljackani narodni novac, a vi nemate dugih cijevi da to sprijecite. Bruka i sramotada nas stranci tako bezocno pljackaju. Zasto mi imamo policiju: da to brale malo odvadi i da vrati opljackanom narodu. K’o Robin Hud. Od bogatis uzmes, da bi siromasnijim podijelio. Samo sto je nas narod ponosan i nece da se javi. Nece od ponosa da kaze da je siromasan, i zato nasi Robin Hudovi imaju problem kako to da podijele narodu. Nece narod da se javi, i tako oni nece da kaxu gdje su pare. Zamislite da se sad s mukom i dugim cijevima i na SPEKTAKULARAN NACIN zaradjene pare vrate baci koja nas sistematski placka. Ne bi to imalo smisla. Prema tome, pod hitno da se odblokira procedura u nadleznim institucijama i da se te duge cijevi dokupe. Nestalo, brate. Nema cim da se oduzima od bogatih i dijeli siromasnim. Dodjosmo mi tako do rjesenja zagonetke odkud Gospodji da izleti -ja naivan mislio da joj je to slucajno izletilo – taj spektakularan izraz SPEKTAKULARNO ZADUZIVANJE. To ti je, brate, kad tvoja policija -ne znam samo da li za vrijeme radnog vremena – spektakularno oduzme od bogatih, da bi kad se siromasni narod nikad ne javi, njemu ravnopravno vratila opljackani mu novac. E sad, vidimo da je to bilo spektakularno, al’ gdje je tu ZADUZIVANJE. Ja znam, ali sad ndcu da kazem. Otvaram mali konkurs -tender- bez nagrade, za desifrovanje termina ZADUZIVANJE. Izvolite gospodo blogeri.

 7. Zaboravih da dodam jedan vazan detalj, odnosno odgovor na pitanje: „zasto je Gospodja SPEKTAKULARNI govor upravo u Nadicinim Gornjim Podgradcima“. Odgovora bi moglo da bude vise; jedan je da je tjela da umiri narod tog kraja da se vise nikad nece dogoditi da njena policija tu u blizini zakopava duge cijevi, jer ih, bar za sada, nema brate vise. Puno se koristile pa nestalo, za sada; drugi je da su se opljackane, pardon oduzete od bogatih, pare ipak nasle pa da Gospodja po zaduzenju Robina Huda sad traxi siromasne da im te pare podele. Cula Gospodja da u tom selu ima neki vocnjak nekog siromasnog vlasnika, pa hoce tim parama da mu pomogne. Mali je bio krecit koji je dobio, pa je za te namjene trebalo malo odvaditi od prebogatih banaka; treci razlog mogao bi biti da je nacula da je neki predstavnik naroda iz Podgradackog kraja pronasao i otkopao novac ali nece da ga vrati. E, nema smisla da se to ne vrati, jer valja za te pare kupiti nove duge cijevi. One zakopane istruhle -dodadoh ovo „h“ zbog Pere- pa se vise ne mogu koristiti, ili podmoci da vocnjak oprsce; cetvrti bi mogao biti da se te pare nadju pa da se poktkupi onaj “ papak u pokusaju“ Sukalo. Prosli put zafalilo para je onaj Mitrovic uze, baraba, previse. Za ostale razloge da Gospodja odrzi govor bas u Gornjim Podgradcima raspisujem Perin javni poziv, a ne tender. Da se Vlasi ne dosjete. A mozda i nasa prefobra i prepodobna Nadica zna. Iz tog je kraja. Inace, svi komplimenti Nadi za komentar. Zena je u prednosti jer izvjestava sa lica mjesta.

 8. prijedor,08.03.2016. 00:46:44

  “Onda je počela borba za život kao na filmovima. Pretpostavljam da im je dojavljeno da idemo.“

  Ко им је дојавио? И зашто? Зашто би им један пензионер био интересантан за пљачку?
  Јеси ли случај пријавио полицији? Ако у њу немаш повјерења, зашто то не пријавиш Мехтићу?

  Добро ти је лаж ишла док ниси измислио Јассета. А онда си се почео извлачити, жестоко лагати да би одвратио пажњу од тога.

  Али ти ја не дам да лажеш и да се лажно представљаш.

  А видиш и да те нико не узима у заштиту. Сви у телалуку то знају. Само шуте. Не због тебе, него због мене. Знају да сам у праву, а то им не иде у прилог.

 9. Симо П. Ороз,08.03.2016. 09:16:36[161665]
  Paranoja je hebena bolest.Kao dobar covjek nudim ti pomoc ,po drugi put.Imas dva nacina da saznas ko je ko.Prvi da pogledas u ip adresu a drugi u nase ćune.
  Posto prvi nacin ne znas,preostaje ti pregled nasih čuni.
  Ne brini,sv i znamo da si maco-tip.Pa cemo to shvatiti kao pribavljanje dokaza a ne pederluk.

  Nevjerovatno je cim se sve ovi botovi sluze u diskvalifikaciji svijuh koje tisti ova katastrofalna vlast.Unapred se izvinjavam svima,posebno damama koje ce ovo procitati

  ps.Ovakvim pisanjem samo pravis budalu od sebe,i upravo se tebi svi smiju.Uozbilji se dok ti je ostalo i ono malo postovanja kod citaoca.
  Poturice.

 10. Парафразираћу Зорана Шпрајца–с времена на вријеме почешите тестисе ,ко их има,наравно,
  Никога ја не тјерам у лаж ,чика Приједоре само ми није јасно да се нисте
  обратили полицији.Не пије ми прича воду је ли тај комби имао таблице ?
  Друмски разбијници гдје? Настрадаће неко други ко нема тако добро ауто да
  им умакне на аутопут а могли сте то спријечити,или нам ипак нисте све дорекли
  А?mb
  Иначе ништа лично,нема разлога
  Али кад се неко овако „попали“ као Језда газда највјероватније постоји разлог.
  Толико мјехурића и пјене ,толико дугих цијеви и промашена мета,и остала флека
  Што се тиче премијерке и њених изјава чиста демагогија али смирите се људи
  разумијем ја вас да се бринете за народ.Пустите народ мало да се ви не бринете
  толико.

 11. Nadalina, ko kaže da nismo obavijestili policiju? U dva navrata.
  Kombi nije imao tablice.
  Nadalina, tvoje je da li vjeruješ. ili ne. Moje je da skrenem pažnju šta može da vam se dogodi ukoliko vas zatekne noć na putu.
  Ali, kod nas se spektakularna razbojništva dešavaju i u po bijela dana, na aitoputu.

  Zbog toga , drugačije gledam na mnoge „saobraćajke, samoubistva“.
  Da im nismo umakli, napominjem da nas je u autu bilo više, unuče je spavalo, bogapitaj kakve bi priče bili iskonstuisane.

  Uostalom, ni danas roditelji mladića nastradalog u BL ne znaju ko im je zgazio sina, onaj koji leži u zatvoru, ili neko iz pacovskih kanala.
  Poz nadalini.

 12. Nista ne bi od mog tendera za otkrivanje tajne na sta se odnosi rijec ZADUZIVANJE iz Gospodjinog govora.

  Posto je rok istekao, da odgovorim ja.

  Elem, rijec SPEKTAKULARNO smo razjesnili. Spektakularna je bila upotreba dugih cijevi, ko u obracunu mafije tridesetih godina u Americi, Al Kapone i kompanija bela.

  Da Gospodjin govor o SPEKTAKULARNOM ZADUZIVANJU nije bo bez veze, ni slucajan, potvrdjuje cinjenica da se tom spektakularnom akciojm Gospodjinih specijalaca -da li je ono neko zbog toga dao ostavku ili je smijenjen- drzava RS ipak zaduzila. Otvoreno se prica po banjaluckoj carsiji da su u vrijeme spektakularnog zaduzivanja neki Gospodjini specijalci bli na duznosti. Znaci, neki od Gospodjinih Robin Hudova je u tom momentu bio na sluzbi. Da li je to tacno ili nije, provjerice neki od dobro upucenih i zivahnih komentatora na ovom portalu. Ja nisam siguran i ne mogu to da tvrdim. Medjutim, ako je Gospodja rekla da je bilo zaduzivanja, onda ga je bilo. o ima hrabrosti da tu njenu tvrdnju opovrgne. Ja ne.

  Prema tome, ako je tacno da je samo jedan Robin Hud, od njih nekoliko, u momentu spektakularnog zaduzivanja bilo na sluzbi -a to nadlezni znaju-, znaci da je on, svjesno ili nesvjesno, tim cinom zaduzio drzavu RS. Covjek -ili vise njih- je radio za drzavu RS i onda je posteno da ceh koji je on naravo plati drzava. On je jednostavno zaduzio drzavu a da toga, mozda, nije bio ni svjestan, a mozda je radio i po drzavnom nalogu. Ustavri, on je i imao uopce gledano drzavni nalog jer je u tom momentu stitio zakonitost drzave koja ga placa.
  E sad, sto nije -nisu- uspio da sacuva i pare – vidjeli smo da su duge cijevi sacuvao -, to je drugi padez. Nije -nisu- bio duzan ni da ih cuva. Njihovo je bilo da ih odvade od mrskih neprijatelja – borzuja-, a drzavino da to lijepo sakrije i sacuva dok se siromasni narod ne javi.
  Posto para nema – pojela maca-, i posto niko od Gospodjinih specijalaca ne moze ili nece da vrati, drzava je tu koja ce to umjesto njih da vrati, jer drzava je navikla da se brzo i lako zaduzuje. Ako nema u medjunarodnim fondovima, ima u kombijima u pokretu.

  Tako mi, malo po malo, dodjosmo do rjesenja zagonetke o tome na sta je Gospodja mislila kad je rekla SPEKTAKULARNO ZADUZIVANJE.

  Novi izraz u ekonomiji jeste, ali nije bez osnova. Osnov svakako postoji i Gospodja ga je spektakularno citirala na mitingu u jednom poznatom biznis centru (vidjeli smo da je tu napravljena prva pilana u BiH) zvanom Gornji Podgradci. Svaka cast i tom mjestu ljudima koji u njemu zive (ovom prilikom ih pozdravljam) ali, ni krivi ni duzni, preko noci postadose poznati – cuveni- po stvaranju jednog novog ekonomskog-finansiskog-bankarskog-politickog-predizbornog-robinhudovskog-nobelovskog , termina : SPEKTAKULARNO ZADUZIVANJE.

  I, gledajte sad, lansiranog ne od nekog uglednog ekonomiste niti drzavnika, nego od jedne „obicne“ nastavnice jednog poznatog stranog jezika. SPEKTAKULARNOG……

 13. Јездимире ако сам добро разумио ишла ц: кроз Шервудску шуму(а у шуми пилана )наиш’о ловац са дугом цијеви.
  -Спектакуларно је што сад предсједник(ца) Владе у континуитету(ма шта му то значило)
  вама личи на Индијану Џонса који (а) у Шервуду тражи закопано благо .
  Мислим да ти је прича спала с баглама .онако паф .
  И,,мислим да ти Јездимире јездиш на исти мах са Змајем ,по реторици бих ти дао мјесто генсека Српске (не)слоге..Све у реду можда на фронталу нађете симпатизере који су завршилин неки факултет гдје има математике а не тамо неки „страни“ језици и наравно џендер.

 14. E Nado Nado, ja mislio da si ti zensko, kad ono, musko. Taman sam bio pomislio da se i neko njeznije celjade ukljcilo u ovo nase supljiranje, kad ono nista.
  Moram priznati da veci dio tvog teksta nisam razumio, pa sam se bio malo i zabrinuo. Rekoh sam sebi; nije valda da ne razumijes zargon savremenih blogera.
  Jedino mi se svidjelo, i tu se nasmijah, kad si rekao „prica ti je spala s baglama…“ Nisam cuo nikad za taj izraz, mada znam sta je baglama. Ipak sam ja dijete sa sela.
  Ne znam ni ko ti je taj „Zmaj“, ni sta ti je „gensek“, a boga mi ni „“dzender“. Bice ipak da je neko od nas dvojice ovdje zalutao. Ne iskljucujem mogucnost da sam to ja al’, ko velim, da se malo oprobam. Dosadilo mi slusati i citati sta drugi pricaju i pisu pa, k’o velim da se i ja malo u tome oklusam. Ali, vidi vraga, na prvim preprekama pocinjem da sumnjam u svoje „oratorske“ sposobnosti. Nailazim na rijeci koje i ne razumijem, a hocu u kostac da se hvatam.
  Sta mi je ovo trebalo. A ti „nado nado“ se odluci; da li navijas za Muju ili medjeda. Ja sam uvijek na Mujinoj strani. Ako nista, slabiji je, mada medi bjezi tri kruga pa ga, iako mu je za petama, ne moze uhvatiti.

 15. Јездо боље ти иде орнитологија од међедологије.
  Успут баглама није ријеч сељачког поријекла него турцизам.
  Ријеч генсек је погодак у мету.
  А ријеч џендер је из енглеског језика,нешто око жена -нисам баш разумио „наставницу“

  Кључне ријечи:међед,Мујо,багламе

 16. Bilo ga GENeralni SEKretar, ili obicni savjetnik Lakog Zlatara, nama je da visimo ili spadnemo sa baglame. Bilo one seljacke, ili one turske. Tako nam sudito – presudito. Ustvari tako smo „trazli ste gledajte“.

  A posto nismo ni zaposleni, ni usamljeni, a ima nas i previse sto ovdje supljiramo i cumuramo, mozda bi se mogli dati i u potragu za Indiana Jones, li ti Robuin Hood parama nasih specijalaca.
  Nece nam biti lako jer nemamo ni Metal Detector aparata, ni partiskih smjernica o eventualnom lokalitetu zakopanog blaga.

  Nardoski receno: Htejeli mi to priznati ili ne, „nasi“ specijalci su maznuli pare, i gle cuda, sa dugim cijevima. Kasnije nevjesto zakopanim.

  Niko o tome vise i ne prica, a kamo li da se nasalio da da ostavku. Pa ni ponudi. Osim neke nemuste konstatacije, tipe : moja funkcija je na raspolaganju, ili neke slicne gluposti.

  Pouzdano znam (analiza tekstova, stila, gramatike, pravopisa, itd) da se neki nerealizovani novinari i politolozi ovdje kriju pod nekoliko razlicitih imena. A sve isti udbaski pristup koji dobrog donio nije ni onima koji su je (UDBU) izmislili, a kamo li onima koji nevjesto pokusavaju da je imitiraju. OZNA sve dozna, rece jedan bloger, ne sjecam se na kom portalu.

  I zato, bolje je da neko ovdje prisutan izadje iza krmeljivih i mamurnih, zakvavljenih, ociju i skine maske ili, u najmanju ruku, da prestane – bar malo – da pametuje i da se bavi poslom koji mu ne ide od ruke.

  Ako imamo nesto da kazemo, pametno, bolje je da to uradimo u krugu nas 5-6 koji se ovdje „prosipamo“ i supljiramo i, mozda, nesto jedan od drugog malo naucimo. Da na nekog, izvan ovog zacaranog kruga, uticemo tesko je pretpostaviti.

  Ako se vec „praznimo, da ne kazem intelektualno !!! svrsavamo da to bar radimo na, koliko toliko, uljudan i civilizovan nacin. Bez obzira da li smo crni ili bijeli, zuti ili na putu da pozutimo.

  Ja kazem da ova, a ni ona prije nje, vlast ne valja pisljivog boba, i da za tu tvrdnju nemam nikakvu potrebu da se pravdam niti da to argumentujem. CAR JE VEC POODAVNO GO!!!!

 17. jezdo,09.03.2016. 10:04:46

  E Jezdimire, Jezdimire, ti sve ko, k’o nesto, izanalizir’o a promaklo ti da je Gosodja, pored toga sto je rekla da nije tacno da smo se „spektakularno zaduzivali“, jos dodala da nije tacno da je to bilo „strasno spektakularno zaduzivanje“. Pazi, STRASNO SPEKTAKULARNO ZADUZIVANJE.

  Kako je moguce da ti je promakla rijec „strasno“, a ona je tu, mozda, najvaznija.

  To samo potvrdjuje, Jezdimire, tvoju tvrdnju da je Gospodja, nicim izazvana, ustvari mislila upravo na to zaduzivanje koje su bez pitanja, i bez da je ta stvar prosla kroz organe, zaduzili Drzavu za novih 600’000 KM. Bez redovnih i zateznih kamata.

  To znaci, da u zvanicni ekonomsko finansiski rjecnik zvanicnih organa Drzave pod obavezno mora da udje i taj izraz – STRASNO SPEKTAKULARNO ZADUZIVANJE.

  Do sada smo, eto, zahvaljujuci Gospodji i Jezdi koji je to spektakularno primjetio – mozda mamuran – imali mladu i tek rodjenu ekonomsku krilaticu – rijec ; „spektakularno zaduzivanje“, a sad njoj moramo, htjeli ili ne, da dodamo i ovu novu „strasno spektakularno zaduzivaje“.

  E sad, problem je tu zasto je to Gospodja spektakulano izgovorila , na jednoj vaznoj tribini i u jednom vaznom provonciskom mjestu, kad to prije toga niko nije tvrdio, niti primjetio.
  Ali, da to mozda nije neko slucajno dobacio pod jednim od mnogih ovih dana razapetih vaserski satri – znaci na nezvanicnom skupu i bez medija -, pa Gospodji kao dobrom sluhisti – kome jezik lako u uvo ulazi, kazu, ima sluha -, to dobacivanje nije promaklo. Bice da je to, i da je tu pod satorom odmah proradila poslovicna i urodjena Gospodjina griza savjesti, pa kad je tako, ne moze to ostati bez odgovora. Tako, eto, svjesno ili nesvjesno Gospodja iznjedri jedan novi ekonomski, enciklopediski znacajan, termin, nek se nadje. Zlu ne trebalo.

  A da je predmetno – Robinhudovsko – zaduzivanje bilo ; i strasno i spektakularno, jeste brate. I tu Jezdi treba skinuti kapu. Covjek je to u letu primijetio – mozda ipak mamuran -, i koliko god Gospodji treba odati zahvalnost sto je to spektakularno izgovorila, toliko i Jezdi treba odati priznanje sto je to odmah primijetio i lansirao direkto bez posrednika u eter. Inace, da nije bilo Jezdnimirovih zakrvavljenih ociju, to bi ostalo nezapazeno i zavrsilo bi, kao i mnoge spektakularo izgovorene rijeci, ne smetlistu dnevno politicke prolaznosti. Sta ces, tak’i smo mi; brzo nam ulazi – u uvo -, ali brzo i izlazi, iz uva. Na jedno udje, a na drugo izadje. Ocas Bozji.

  Da bi se ti nekontrolisani izlivi gnjeva izbjegli, moja malenkost predlaze da se od sada na tim vaznim skupovima, osim fizickog obezbjedjenja – a neko kaze profisionalnih „masera“ – obavezno pojavlju i profesionalni saptaci, sufleri. Jes’ da cemo se zbog toga opet morati malo mozda spektakularno zaduziti, al’ nema veze. Vazno je da se vise de desava da se bez potrebe i nekontrolisano izvaljuju, pardon izgovaraju, nove krilatice zbog kojih sada moramo da mijenjamo sve rijecnike, pa i one ekonomske, i za to se, opet, spektakularno zaduzujemo. Sto nema smisla, nema, brate.

  Ovako, profesionalni – samo gdje i kako ih naci u Gospodjinom okruzenju – cim ona, Gospodja, zine i zausti da kaze „veliki, mali, spektakularan, fondovski, strasan, jos nije prosao organe, i slicne gluposti“, sufler ce da brze bolje i na brzinu tu stvar – rijec – Gospodji iz usta da izvadi. Ili da joj kaze, „vadi to iz usta, ispljuni ili, ako to ne mozes, progutaj. Ako ne, nacice se tamo neki jezdimir – zasluzio je da mu ime vise ne pisem velikim slovom – dokon, nezaposlen, mamuran, nafiksan-mozda, ojadjen, uvrijedjen, ponizen, frustriran, vuce lievu, a ubrzo ce i desnu, nogu, ne vidi na jedno oko, i on ispljuvan od raznih organa, prevaren, bacen u blato, sa dvije diplome i tri strana jezika, itd., itd., pa ce da te „zarbuca“ po portalima – viserazrednim i nizerazrednim. Drzava ce te suflere lijepo da plati, mozda velikim ili malim zaduzivanjem, ali ce oni svoju platu, a mozda i regres i topli obrok, lijepo i casno da zarade, a ne kao tamo neki sto bez pitanja idu u Robinhudovanje i taduzuju drzavu.

  Mada, kad smo kod toga, palo mi je na pamet da su ljudi mozda bili prisiljeni da idu u to Robinhudovanje – i Jezdimir ce u zatvor za novu rijec „Robinhudovanje“ – jer nije bilo ni velikih ni malih, ni strasnih ni spektakularnih, da se ljudima plati prekovremeni rad. Znas ono, kad ih drzava placa a oni obezbedjuju privatno; pacice, guscice, tucice, pa i poneko nestasno dijete. Sta ces treba djeca da idu u skolu, apotetu, vocnjak, a tamo imas i one koji vrse skolski, apotekarski, vocnjacki, mobing, i treba, brate, tu djecu zastiti. E sad, posto nije bilo tih para, Drzava lijepo kaze: tu i tu ima zakopano blago u kombiju u pokretu, pa se snadjite, al’ nemojte da nasa stoka bude nezasticena. Stoka mora da se zastiti da se ne desi k’o onom tamo sto su mu pocrkale krave. Cocjeku dali kredit al’ nije na vrijeme stig’o. Poslase ga greskom preko nekih nevinih ostrvcica, pa se tamo negdje zakacio – nasukao na neki suncobran na plazi i ne stize, mozda i nikako, do jadnih i izgladnjelih krava. E to tako, ovaj put, ne moze. Nasa stoka mora da bude zasticenja, na vrijeme nahranjena i napojena, i nes mije da crkne. Necemo, gluvo bilo, da nam se desi k’o onom sto mu pocrkase krave, a on ni kriv ni duzan dobio cak veliki.

  Uh, 8 je sati. Odoh traziti unucice kod zadruzne prodavnice. Ako mi usput dodijeli neki fening. Sta ces…. ko mi je kriv sto sam ucio i vidim sve…, a jezicina odebljala da stalno i bez prestanka luci neku pljuvacku. A nije dok je bilo drzave i preduzeca nam funkcionisala. Dok je mogao besplatno da se skoluje, ide kod doktora, popravi zube, ode na godisnji odmor u radnicko ili sindikalno odmaraliste, da bez problema sa crvenim pasosem putuje svijetom, da sa prijateljima popije pivu i kafu a da jedan drugog ne pitaju da li se krizavu ili krste, da li klanjaju ili se mole bogu na neki drugi nacin. Ili, kao Jezdimir, da ne vjeruje nikome osim ljdima.

  Sta ces, brate, volim debelim, dugackim i otrovnim jezikom da pljunem na gov.o, i samo onog ko to zasluzuje. Pa vidjecu dokle….

 18. Posto nema feninga za unucice, da dodam jos poneku. ‘nako i „od oka“.

  Ne bih ja napadao ni vlast ni opoziciju – ponavljam, podjednako su krivi za ovu nam kataklizmicnu situaciju – da oni to ne zasluzuju. Ko ne misli ‘vako neka se javi. I sa jedne i sa druge strane.

  Medjutim, svjestan sam i da je najpogresnije napadati vlast, a prije toga sadasnju opoziciju, jer nam je za sve ovo, ukljucujuci i rat, KRIV NAROD.

  „Narod je stoka“ i „jaka kobila“, kad sebi dozvoli da bira one za koje unaprijed zna da ce mu biti dzelat. Zrtva bira svog dzelata. Nardo slijedi vodje iako ih ovi, kao u Domanovicevoj prici, vodi u provaliju. Samo za razliku od Domanovicevog „Vodje“, ovi nasi – ne dao Bog nisu moji – se u poslednjem metrima spase. Oni vode narod u provaliju, ali se u medjuvremenu dobro potkoze – potpare, tako da na putu za provaliju u koji vode narod, vec pripreme odstupnicu i na vrijeme otvore padobran.

  tako u provaliji zavrsi samo nardo a vodje spasu svoju zadnjicu

 19. ПЕТАР БОЖОВИЋ: „Код нас дно није доле, код нас је дно на све стране, а по извeштајима медија и изјавама власти требамо да поверујемо да нам је све боље…… Равнодушност нашег света је невероватна. Пристајање, сагињање главе… То значи да смо ми стварно убијени. И то је највећа опасност. Толико је то присутно да се бојим да ће нам прећи у ДНК. Постаћемо живи лешеви с којима ће моћи да ради ко шта хоће.“