Премијерка о буџету: Морало је хитно, због ММФ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да се у креирању буџета не може занемарити ни развојна, ни социјална компонента, те да је буџет Српске за 2014. годину једна врста компромиса. "Ми смо друштво које се у овом формату развија 18 година. Свакако да су интервенције социјалног карактера неопходне, а при томе треба имати […]

понедељак, 9 децембра, 2013 / 00:42

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да се у креирању буџета не може занемарити ни развојна, ни социјална компонента, те да је буџет Српске за 2014. годину једна врста компромиса.

"Ми смо друштво које се у овом формату развија 18 година. Свакако да су интервенције социјалног карактера неопходне, а при томе треба имати на уму да је од тих 18 година једна трећина обиљежена утицајима глобалне економске кризе, што вам даје додатни разлог да социјално интервенишете", истакла је Цвијановићева.

Премијерка РС синоћ је за РТРС рекла да су саставни дио Буџета и Економске политике елементи развојног карактера, али и обезбјеђивање различитих давања различитим социјалним групама.

Цвијановићева је напоменула да је оправдано слање ових докумената у парламентарну процедуру по хитном поступку, због рокова у вези са стендбај-аранжманом са Међународним монетарним фондом.

"Наравно да је неуобичајено да прво разматрате Буџет, а након тога Економску политику, али да ли је то суштинско питање? Или је суштинско питање шта је суштина ових докумената?", упитала је Цвијановићева.

Она је додала да се и опозиција, као што је то радила позиција, требала бавити суштином, а не одређеним роковима, формама и сличним.

"Не мислим да је то исправно, као што не мислим да је исправан однос који су показали према ова два документа. То су најважнији документи који треба да трасирају сва наша понашања у будућем периоду, а то значи читаву једну календарску и фискалну годину", нагласила је премијер Српске.

Она је рекла да је било за очекивати да опозиција покаже више разумијевања, или више одговорности за све процедуре које се односе на усвајање ових докумената.

Према њеним ријечима, парламент је одлично мјесто гдје се могу изнијети ставови и гдје се може утицати да буде промијењено оно што се не сматра довољно добрим.

Цвијановићева је навела да Влада Српске чврсто стоји иза ових докумената, који су реални и направљени уз одређене напоре и доношење неких тешких одлука.0 КОМЕНТАРА

 1. @prijedor

  Нето задуживање:
  Ребаланс за 2013.: -170.289.332,00 КМ
  Буџет за 2014.: -209.316.600,00 КМ

  То значи да ћемо 2014.год. 209.316.600,00 КМ више вратити него се задужити, тј. да се Јавни дуг смањује, дакле од ваших жеља нема ништа.

 2. Moralo se hitno zadužiti kod MMF zbog parazitkih budžetarksih plata, pa poguriti da se progura budžet a da se i ne vidi na šta se sve pare porskih obveznika rasipaju, još i sa isključenim javnim prenosom, skriveno od naroda. Ima li već drskosti, osionosti i bezobrazluke.
  Žuriti se sa zaduživanjem i uzamanjem novih kredita kod MMF da bi se imalo šta krasti. A ko će vraćati što su paraziti iz vlasti zadužili, potrošili, pokrali, prodali…

 3. Ово је тихи увод у банкрот, да није избора следеће јесени, ове пацовске власти би то објавиле сад, овако се хватају за сламку спаса и договарају хитност усвајања буџета који је шупаљ на све стране, само да би се удовољило газдама из ММФ-а!?
  Боље да су прогласили сад банкрот, него кад нам натоваре још неких 500 милиона дуга, на и овако презадужену земљу. Ово се нема одакле враћати и тога су свјесни и пацови из власти, нису у стању ништа смислити како ће пунити и овако на брзу руку склепан буџет!?

 4. Мислим да је вриједно истаћи да је овим буџетом смањено оптерећење привреде, дакле ослобођен је порез на доходак до 200 КМ; повећана су социјална издвајања, остварује се суфицит буџетски и отплата дуга. Мислим да је било тврдњи из опозиције потпуно бесмислених да је ова отплата која је планирана представља 560 милиона да није тачно да је то 509 милиона итд.

  Шта се покушава провући, 509 милиона отплате итд, јесте велико нико то не негира, али ваља знати да ми нисмо ни прошле године ни ове године текуће ни за идућу годину предвидјели задужење ради подмиривања буџетских трошкова, напротив ми смо у текућој години мање се задужили него што смо отплатили 170 милиона КМ, за идућу годину овај буџет предвиђа мање задужење за 209 милиона марака, ако кренемо тако и будемо се понашали кривуља нашег дуга ће ићи силазно, према томе ми ћемо из године у годину смањивати дуг. Неко жели да прикаже како ми из године у годину повећавамо дуг, то није тачно.

  Такође покушава се казати да је за вријеме ове Владе(узмимо 7-8 година посљедњих) настао сав дуг и да сво оптерећење отплате дуга проистиче из ових пар година. То је нетачно и што се тиче ино дуга, ино дуг за идућу годину ће се смањити за 272,5 милиона, и шта учествује у томе: 56 милиона тог ино дуга потиче из обавеза које проистичу по кредитима који су створени до `92. године, дакле није утицала ова Влада нити било која Влада послијератна. Сљедећи износ 65 милиона односи се на отплату кредита који су узети од `96. до 2006. године, дакле није их ова Влада узела, и ово су неке претходне Владе узеле и 150 милиона се фактички односи на отплату по кредитима који су узети за ових 8 или 9 година. Сасвим се добија једна друга слика него кад то неко коментарише и жели приказати онако како то није.

  Поједини опозициони политичари, конкретно Бореновић, кажу стари дуг износи 56 милиона, не износи стари дуг 56 милиона, него износи отплата по старом дугу 56 милиона, а то кад неко слуша вани добива једну криву слику, дакле покушава се на све могуће начине нешто приказати негативно, што не лежи….

 5. Ма не знам само како од охабрујућих намјера, са снсд-овом политиком, дођемо редовно до поражавајућих резултата, а онда присталице режима телале како је крива свјетска криза, урагани у Индокини и Филипинима, земљотрес на Аљасци, Марс у сектору Јупитера и друге будалаштине!

  Волио бих да они живе само од тог буџета, да нема крађе са стране из електропривреде понајвише!

Оставите одговор