Премијера ДРУГЕ бањолучке опере

Премијера дуго очекиване опере „Сафикада“ редитеља Ненада Бојића и композитора Мухарема Инсанића одржана у пуној сали позоришта у Бањој Луци. Опште убјеђење је било да је у питању "прва бањолучка опера" и као таква је често најављивана у медијима. Тако је стајало и у данашњем наслову Фронтала, на шта је услиједила реакција уреднице Бањолучке панораме, […]

петак, 23 децембра, 2011 / 10:12

Премијера дуго очекиване опере „Сафикада“ редитеља Ненада Бојића и композитора Мухарема Инсанића одржана у пуној сали позоришта у Бањој Луци.

Опште убјеђење је било да је у питању "прва бањолучка опера" и као таква је често најављивана у медијима. Тако је стајало и у данашњем наслову Фронтала, на шта је услиједила реакција уреднице Бањолучке панораме, која је устврдила:

– Сафикада није прва бањолучка опера. Прва је била "Јазавац пред судом", композитор Владо Милошевић, ријечи су Љиљане Прерадовић, која је у својој емисији већ угостила композитора Сафикаде.

– Љиљана ми узе ријеч из уста, наслови у новинама су чиста лаж и неправда према нашем великом музикологу и ствараоцу Влади С. Милошевићу који је још 1977. године компоновао оперу "Јазавац пред судом"м, по тексту Петра Кочића, а премијерно је изведена 27. септембра 1978. године, додао је Арсен Чаркић са Академије умјетности у Бањој Луци, иначе читаоцима Фронтала познат и као наш сарадник.

Госпођица Прерадовић, такође је имала жељу да допуни деманти, те је додала:

Да не би дошло до забуне, јер новинари су одговорни за ширење дезинформација, зато што нису довољно информисани и онда пумпају вијест. У разговору са композитором опере САФИКАДА, Мухаремом Инсанићем и он је нагласио да новинари раде велику грешку што ову оперу називају првом, јер и он сам је радио са Владом Милошевићем на ПРВОЈ БАЊОЛУЧКОЈ ОПЕРИ "ЈАЗАВАЦ ПРЕД СУДОМ"

Ето, не треба пуно полемисати око тога, него само пустити информацију како не бисмо понављали овакве грешке…

ТО 1. БАЊОЛУЧКА ОПЕРА ЈЕ НЕПОТРЕБНО НАПУМПАНО, ЈЕР НЕМА СЕНЗАЦИЈЕ У ТОМЕ ШТО ЋЕМО РЕЋИ ДА ЈЕ ПРВА, КАДА СЕ ОПЕРА ИЗВОДИ У НПРС… А НЕ У ПРАВОЈ КОНЦЕРТНОЈ ДВОРАНИ – ТО ЈЕ ВИЈЕСТ! – нагласила је (али заиста нагласила) Љиљана Прерадовић.

Сад мало о Сафикади

Радња опере смјештена је на крај 19. вијека, у вријеме Аустроугарске монархије. Опера је рађена према легенди о дјевојци Сафикади која је била заљубљена у аустроугарског војника.

Љубав је била обострана, али у том времену унапријед је била осуђена на пропаст, јер су дјевојци, по древном муслиманском обичају, будућег мужа бирали њени родитељи.

Одлучна да сачува љубав Сафикада, одјевена у свадбено рухо, сачекала је да се упали фитиљ топа, који испред бањалучке тврђаве "Кастел" сваког дана пуцњем означава подне. Притрчала је топу, груди приљубила уз отвор цијеви и "загрлила" топ.

Режисер Ненад Бојић каже да је било компликовано поставити Сафикаду на позоришну сцену : "Ово је поетска ствар. Сам либрето је настао по поеми Славка Подгорелеца, који је посљедњих година много радио на њему. Било је заиста тешко претворити поему у оперски либрето", истиче Бојић.

Улогу Сафикаде одлично је одигала првакиња франкфуртске опере Бањoлучанка Дуња Симић.

"Изузетна ми је част играти улогу Сафикаде.То је легенда везана за наш град, за моје дјетињство и младалачке дане. Иако не волим премијере , радујем се сутрашњој репризи с обзиром на вечерашњи топао пријем публике која је препознала вриједност опере.", изјавила је Дуња Симић за Мондо.

Осим Дуње Симић у опери још играју Јасмин Башић (Аскер), Јелена Влаховић(мјака) , Иван Шарић (бабо), Маја Манојловић и Албина Смајловић (служавке), Ана Марковић и Аница Зрилић (душе). Оперни хор чине чланови Музичко сценске агенције “Арион” из Бањалуке.

Писац либрета Славко Подгорелац је импресиониран реакцијом бањалучке публике.

"Импресиониран сам реаговањем публике , која је извођење опере примила са срцем. Да будем искрен,чак сам и изненађен. Чини ми се да смо направили нешто добро."

Композитор Мухарем Инсанић истиче да је "Сафикада " плод вишегодишњег тимског рада.

"Премијерним извођењем Сафикаде Бањалука је стасала у прави културни центар. Публика је та која ће одлучити о наставку одржавању "Сафикаде", наводи он.

У Бањалуци постоји гроб дјевојке Сафикаде на којем више од 100 година млади и заљубљени свих нација и вјера пале свијеће у нади да ће тим чином осигурати трајност властите љубави.

Припреме за оперу су трајале готово шест година, а њену реализацију помогли су: предсједник Републике Српске, град Бањалука, Министарство просвјете и културе РС, Влада Федерације БиХ, те интелектуалци у БиХ и иностранству.

Премијери "Сафикаде" присуствовале су бројне личности из политичког и јавног живота Српске. Прва реприза опере "Сафикада" биће одржана вечерас 23. децембра на великој сцени НП РС, у 20 часова.

Заинтересовани могу набавити карте по цијени од 30 КМ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *