Премијер Индије најавио повлачење после избора

Индијски премијер Манмохан Синг (81) данас је изјавио да ће се повући са те функције после избора заказаних за ову годину, чак и у случају да његова Конгресна партија приреди изненађење и освоји власт трећи мандат заредом. "За неколико мјесеци, после општих избора, предаћу власт новом премијеру", рекао је Синг у својој првој самосталној конференцији […]

петак, 3 јануара, 2014 / 10:31

Индијски премијер Манмохан Синг (81) данас је изјавио да ће се повући са те функције после избора заказаних за ову годину, чак и у случају да његова Конгресна партија приреди изненађење и освоји власт трећи мандат заредом.

"За неколико мјесеци, после општих избора, предаћу власт новом премијеру", рекао је Синг у својој првој самосталној конференцији за штампу у последње три године.

Синг је већ неколико пута изразио намјеру да ослободи пут новом челнику странке Рахулу Гандију, наследнику династије Ганди, која доминира политичком сценом Индије још од стицања независности 1947. године.

"Рахула Гандија много тога препоручује за овај посао. Надам се да ће наша странка донијети ту одлуку у одговарајуће вријеме", истакао је Синг.

Анкете, међутим, показују да постоје веома мале шансе да Конгресна партија побиједи на изборима који би требало да се одрже до маја ове године, као и да би побједник избора могла да буде опозициона странка Баратија Џаната, на челу са десничаром Нарендром Модијем.

Синг је у своја досадашња два мандата на мјесту премијера доживио да његова некад сјајна репутација, стечена захваљујући успјесима које је постигао деведесетих година прошлог вијека као министар финансија, потамни услед низа корупционашких скандала и успорења индијског привредног раста.Оставите одговор