Према извјештају УН-а амфетамин све популарнија дрога

Број заплијењених пилула метамфетамина у југоисточној Азији скоро је утростручен у 2009. години у односу на претходну годину и достигао је 93 милиона. У 2010. години та бројка порасла је на 133 милиона, наводи се у студији. У свијету је такође повећан број илегалних лабораторија које производе ову дрогу. Полицијске пљенидбе амфетамина повећане су од […]

уторак, 13 септембра, 2011 / 19:19

Број заплијењених пилула метамфетамина у југоисточној Азији скоро је утростручен у 2009. години у односу на претходну годину и достигао је 93 милиона. У 2010. години та бројка порасла је на 133 милиона, наводи се у студији.

У свијету је такође повећан број илегалних лабораторија које производе ову дрогу.

Полицијске пљенидбе амфетамина повећане су од 2005. до 2009. године, наводи Канцеларија УН за борбу против дрога и криминала.

У овом периоду стагнирале су годишње количине заплијењеног хероина, кокаина и канабиса. Изузетак међу амфетаминима је екстази, који се сваке године заплијени у приближно једнаким количинама.

Неколико европских земаља извијестило је о повећању употребе и производње метамфетамина, који је јачи и дјелује брже од стандардног амфетамина, наводи се у извјештају.

Производња ове врсте дроге почела је и у западноафричким земљама.

Канцеларија УН наводи да су земље централне и Јужне Америке забиљежиле раст производње амфетаминских дрога, иако је било затварања лабораторија у Бразилу, Гватемали и Никарагви.

У извјештају је указано и на појаву новог стимуланса по имену "аналогна супстанца", који је већ измакао међународној контроли и постао широко доступан путем интернета.